ПРАВОВІ ПОГЛЯДИ ОЛЕКСАНДРА КОНИСЬКОГО



Название:
ПРАВОВІ ПОГЛЯДИ ОЛЕКСАНДРА КОНИСЬКОГО
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

                 

Актуальність теми. Сучасний розвиток вітчизняної юридичної науки позначений поверненням до її контексту спадщини багатьох видатних представників попередніх поколінь та осмисленням її з позицій сучасної правової думки. Праці про правові погляди М.Грушевського, С.Дністрянського, М.Драгоманова, М.Лозинського, І.Петрункевича, І.Франка, П.Юркевича, та ін. не лише заповнили прогалини, штучно створені радянською ідеологією, а й суттєво підняли рівень вивчення вітчизняної правової системи загалом та окремих галузей права, збагатили теоретико-методологічну базу новими засадами дослідження. Однією з постатей, майже невідомих для української юридичної науки, є Олександр Кониський (1836-1900 рр.), діяльність якого втілювала ідеї, що утверджувалися в другій половині ХІХ ст. в Україні і були тісно пов’язані з національно-визвольним рухом і створенням підґрунтя для побудови української держави.

О.Кониський був знаним письменником, критиком, публіцистом, літературознавцем, громадським і культурним діячем. Значно менш відомою є його юридична діяльність, хоча вона багато років була основною роботою цього невтомного трудівника, «немов прапора цілої епохи» (С.Єфремов), «героя національної праці» (В.Дорошенко).

Феномен О.Кониського не був винятком для України другої половини ХІХ ст.: активна діяльність, громадська і суспільна робота притаманна багатьом його сучасникам. Він жив і працював поряд із видатними особистостями, які зробили значний внесок у розвиток правової думки в Україні: М.Драгомановим, І.Франком, О.Кістяківським, М.Грушевським, М.Владимирським-Будановим, О.Єфименко, П.Чубинським. Але й серед них О.Кониський був однією з найбільш яскравих постатей.

До сьогодні значно відомішим є художній доробок Кониського-письменника, а його роль у розвитку юридичної науки належно не відображена в науковій літературі. У радянський період життя та діяльність цієї неординарної особистості певною мірою замовчувалися, насамперед із політичних та ідеологічних міркувань. Останнім часом погляди на його постать звільнилися від застарілих і упереджених підходів та ідеологічних стереотипів; з’явилося чимало статей, присвячених окремим аспектам його творчості, дисертації з філології, педагогіки та історії України. Проте, незважаючи на велику кількість різноманітних публікацій, життя і багатогранна діяльність О.Кониського не висвітлені всебічно, не розкрито його внесок у розвиток правознавства в Україні, немає праць, у яких би його правові погляди аналізувалися з позицій сучасної юридичної науки (окрім загальної статті в «Юридичній енциклопедії»). У цих виданнях відсутній найважливіший аспект – глибокий цілісний аналіз процесу формування його світогляду, прикметних ознак правових поглядів, які заслуговують на увагу й потребують докладного прочитання і осмислення.

Звернення автора до даної теми зумовлене необхідністю докладно проаналізувати правові погляди О.Кониського, ввести в науковий обіг його праці, надруковані в періодиці другої половини ХІХ ст., а також документи, які характеризують його життєвий шлях, правничу та почасти громадсько-політичну діяльність, що дасть змогу глибше дослідити діяльність О.Кониського в царині української правової науки.

Таким чином, актуальність дисертаційного дослідження зумовлюється необхідністю комплексного аналізу правових поглядів цього юриста, письменника, громадського і політичного діяча, акцентуванням уваги на періодах, коли О.Кониський активно займався юриспруденцією, обіймав посаду адвоката в Катеринославі, був членом міської думи в Києві. Дослідження проблем правознавства, які він розробляв, безперечно, має науково-теоретичне і практичне значення, а їх актуалізація сприятиме розв’язанню завдань, які на сучасному етапі національно-державного будівництва стоять перед сучасною юридичною наукою та практикою.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Тема роботи відповідає плану науково-дослідної діяльності кафедри історії держави і права Київського національного університету внутрішніх справ та загальної науково-дослідницької програми університету, а також плану досліджень Міністерства внутрішніх справ України (пп.1.1 та 2.1 Пріоритетних напрямів наукових та дисертаційних досліджень на 2004–2009 роки, затверджених Наказом МВС України від 5 липня 2004 р. № 755) і зареєстрована Академією правових наук України (реєстраційний № 1012).

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины