ФІНАНСОВО-ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ОРГАНІЗАЦІЇ ТА ФУНКЦІОНУВАННЯ БАНКІВСЬКОЇ СИСТЕМИ В УКРАЇНІ ТА ЗАРУБІЖНИХ КРАЇНАХ ПОРІВНЯЛЬНО-ПРАВОВИЙ АНАЛІЗ



Название:
ФІНАНСОВО-ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ОРГАНІЗАЦІЇ ТА ФУНКЦІОНУВАННЯ БАНКІВСЬКОЇ СИСТЕМИ В УКРАЇНІ ТА ЗАРУБІЖНИХ КРАЇНАХ ПОРІВНЯЛЬНО-ПРАВОВИЙ АНАЛІЗ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

Актуальність теми. Банківська система займає в кожній державі особливе місце, і зайняла в Україні після переходу самостійної держави до ринкової економіки. Україні, як і всім постсоціалістичним державам, важко переходити до докорінної зміни економічного укладу, які зробили державну політику в цій сфері активною, що викликала необхідність зміни системи органів, які почали бути об’єктивно необхідними для нової держави. У цих умовах розвитку економіки і соціальної сфери України зросла роль фінансового і банківського законодавства, покликаного забезпечувати адекватне сучасним умовам правове регулювання фінансових і його виду банківських відносин в інтересах нової, народної держави.

Фінансове законодавство об’єднує різні за своєю правовою природою підгалузі та інститути законодавства. Критерієм віднесення цих різних підгалузей та інститутів до фінансового законодавства є те, що всі вони регулюють відносини, які мають грошовий характер, а суб’єкт, який наділяється владними повноваженнями, є, як правило, органом держави. При переході до ринку все більшого значення набувають методи економічного управління, і особливу роль при цьому відіграють організації банківської системи. Роки, які пройшли з моменту появи нової держави Україна, яка заклала фундамент чинної банківської системи, характеризувалися постійним оновленням нормативно-правової бази їх діяльності. Набута за ці роки законодавча та нормативно-правова база страждає наявністю серйозних протиріч. Подальший розвиток банківського законодавства вимагає внесення змін і доповнень, розробки і прийняття нових законодавчих і нормативно-правових актів.

Удосконалення банківського законодавства є найважливішою складовою частиною будь-якої перебудови в державі, оскільки політико-економічні рішення, які приймає держава в галузі економіки, повинні бути належним чином законодавчо оформлені. Концептуально спрямування розвитку банківської системи повинно належати юридичній науці, яка зможе вирішити завдання, що на неї покладає держава, тільки за умов розробки власних категорій та принципів. Фінансово-правова наука та її складова – наука банківського права повинна виявляти сферу його предметного впливу, методи регулювання таких важливих для держави відносин, які виникають із діяльності організацій банківської системи.

Все це і визначає актуальність дослідження проблеми формування і функціонування банківської системи. Безумовно, це дисертаційне дослідження не претендує на повне вирішення фундаментальних проблем. Його завданням є запропонувати на основі досягнень вітчизняної та зарубіжної юридичної науки цілісну концепцію банківського права України, визначивши його предмет, метод правового регулювання, систему і структуру цього правового утворення.

З метою порівняльного аналізу фінансово-правового регулювання, формування державного управління банківською діяльністю обрані держави англосаксонської та континентальної, або як їх тепер називають, центральноєвропейської систем права. Серед країн англосаксонської системи права обрані США, Велика Британія, Канада для того, щоб ствердити вибір побудови банківської системи українською державою, оскільки вона обрала континентальну систему права, хоча законодавство України будується по-своєму, але найближчими до неї є законодавства Німеччини, Франції, Австрії. Тому в дослідженні значне місце посідає аналіз банківського законодавства цих країн.

Теоретичну основу наукового дослідження становлять праці вчених-юристів у галузі теорії держави і права, фінансового, цивільного, адміністративного права та інших галузевих наук. Структуру і скерування дисертаційного дослідження склали труди вчених теоретиків та філософів права – С.С. Алексєєва, О.М. Васильєва, Д.А. Керімова, А.А. Козловського, О.Л. Копиленка, М.М. Марченка, М.І. Матузова, А.В. Малька, П.О. Недбайла, В.С. Нерсесянца, Ю.М. Оборотова, А.С. Піголкіна, П.М. Рабиновича, О.Ф. Скакун, Ю.Г. Ткаченка, Р.Й. Халфіної, А.Ф. Шебанова, Л.С. Явича та ін.

Джерельною базою дослідження стали праці відомих класиків української
та світової фінансової, фінансово-правової науки ХІХ–ХХ ст.ст.: С. Іловайського, В. Лебедєва, М. Орлова, М. Тургенєва, М. Сперанського, І. Озерова, І. Янжула.

Інтенсивний розвиток фінансових відносин на межі ХХ–ХХІ ст.ст. привів до ґрунтовних фінансово-правових досліджень, що визначили джерельну базу наукового дослідження фінансово-правового регулювання формування та функціонування банківської системи. Це, зокрема, праці Ю.А. Ровинського „Основные вопросы теории советского финансового права” (1960), Л.К. Воронової „Правовое регулирование кредитно-расчетных отношений в народном хозяйстве” (1988), М.А. Гурвіча „Основные вопросы советского финансового права” (1940).

При дослідженні окремих теоретичних проблем банківського права використовувалися концепції та висновки відомих фахівців у галузі конституційного права: М.В. Вітрука, Г.А. Гаджієва, М.І. Козюбри, М.П. Орзіха, Б.М. Топорніна, О.О. Кутафіна, О.Ф. Фрицького; адміністративного права – В.Б. Авер’янова, О.Ф. Андрійко, Д.М. Бахраха, Ю.П. Битяка, І.Л. Бачило, Л.Р. Білої, І.П. Голосніченка, Є.В. Додіна, С.В. Ківалова, Є.Б. Кубка, В.М. Селіванова,
Ю.М. Старілова, Ю.О. Тихомирова, В.В. Цвєткова, Ц.А. Ямпольської та ін.; цивільного права – М.М. Агаркова, С.М. Братуся, А.В. Венедиктова, О.С. Іоффе, Н.С. Кузнецової, Б.Б. Черепахіна, Я.М. Шевченко та ін.

При здійсненні наукового дослідження використовувалися теоретичні висновки українських та російських науковців юристів-фінансистів:
К.С. Бельського, В.В. Бесчеревних, Л.К. Воронової, О.М. Горбунової,
О.Ю. Грачової, С.В. Запольського, М.В. Карасьової, Ю.О. Крохіної,
М.П. Кучерявенка, А.А. Нечай, П.С. Пацурківського, Н.Ю. Пришви,
І.В. Рукавішнікової, Л.А. Савченко, Н.І. Хімічевої, В.Д. Чернадчука,
В.Ю. Шемшученка та ін.

Фундаментальному дослідженню фінансово-правового регулювання формування та функціонування банківської системи сприяв теоретичний матеріал вчених, які внесли суттєвий вклад у розробку проблем фінансового права, у тому числі, що стосується банківської сфери: Є.О. Алісова, О.Ю. Вікуліна, Я.А. Гейвандова, С.О. Голубєва, І.С. Гуревича, Л.Г. Єфімової, Н.Ю. Єрпильової, І.Б. Заверухи, О.М. Олейник, О.П. Орлюк, О.М. Пастушенко, А.О. Селіванова, В.М. Столяренка, Г.А. Тосуняна, Я.О. Берназюка, Є.В. Карманова, В.Л. Кротюка, О.А. Лукашева, А.Т. Ковальчука та ін.

Зважаючи на те, що предметом дослідження є також банківські системи країн англосаксонської та центральноєвропейської правових систем, автором опрацьовано ряд монографічних досліджень іноземних авторів, таких як:
К.Дж. Барітон, Х.П. Бер, Е. Гілл, Ж.П. Дейлі, К.Т. Дітц, Е.Дж. Долан, К.Х. Елліс, Д.Дж. Карлсон, К.Д. Кемпбелл, Р.Дж. Кемпбелл, Р. Коттер, Ж. Матук, Д. Мод, Ф. Моліно, П. Нобель, Д.М. Нотон, Ж.Г. Пассейк, А.М. Поллард, Е. Рід,
М. Ротбард, Дж. Сінкі, Р. Сміт та ін.

У процесі дослідження опрацьовані роботи вчених-економістів, які досліджували проблеми банківської системи: М.Д. Алексеєнка, О.В. Васюренка, О.В. Дзюблюка, Є.Ф. Жукова, Г.Г. Коробової, О.І. Лаврушина, А.М. Мороза, Г.Б. Поляка, М.І. Савлука, Т.С. Смовженко, О.А. Сугоняка, В.С. Сухарського та ін.

Праці вітчизняних та зарубіжних вчених мають велике теоретичне та практичне значення. Однак доводиться констатувати, що незважаючи на постійно зростаючий інтерес до проблем правового статусу Національного банку України, питання його повноважень у сфері банківського регулювання залишаються недослідженими. У вітчизняній та світовій міжнародно-правовій доктрині зберігається дефініційна невизначеність низки принципових правових понять банківського права; відсутні дослідження правового статусу та функціонування державного банку; дослідження актуальних проблем не торкнулися багатьох важливих аспектів призначення центрального банку – розвитку та функціонування банківської системи України та зміцнення її правових основ. Зазначені положення становлять суть проблеми дисертаційного дослідження і формують його наукові завдання.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Спрямованість дисертаційного дослідження відповідає програмі наукових досліджень Одеської національної юридичної академії. Тема є складовою частиною загальної наукової теми „Правові проблеми становлення і розвитку сучасної української держави” (державний реєстраційний номер 0101 U001195) і відповідає проблематиці наукових досліджень кафедри адміністративного та фінансового права Одеської національної юридичної академії.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины