Этногеографические факторы современных глобальных и региональных территориально-политических процессов : Етногеографічні чинники сучасних глобальних та регіональних територіально-політичних процесів



Название:
Этногеографические факторы современных глобальных и региональных территориально-политических процессов
Альтернативное Название: Етногеографічні чинники сучасних глобальних та регіональних територіально-політичних процесів
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

У першому розділі «Теоретико-методологічні основи суспільно-географічного дослідження територіально-політичних процесів» проаналізована етносфера як об'єкт суспільно-географічного дослідження; поглиблено поняття «етнос», яке з географічної точки зору, визначено автором як історично складена на основі певної території сукупність особистостей, які об'єднані спільністю походження, традиційно-культурними цінностями та різними формами ідентифікації; виявлено взаємозв'язок між етнотериторіальними і геоетнополітичними процесами; удосконалено методичні основи дослідження територіально-політичних процесів.


Міжетнічні процеси досліджені на основі їх взаємозв'язку з певною територією, яка є обов'язковою умовою виникнення і розвитку будь-якого етносу і розглядається як місце компактного проживання народу в певній історичній епосі (етнічна територія). Оскільки універсальною основою функціонування всіх цивілізацій є простір, то саме етногеографічні чинники розглянуті як вихідна причина глобалізації і регіоналізації світу з урахуванням впливу цих процесів на трансформацію етносфери. Територіальний різновид етнополітичної спільноти визначає і відображає особливості соціально-економічних та інших чинників конкретного регіону та їх подальший вплив на глобальному рівні. Дослідження взаємозв’язку етнотериторіальних і геополітичних процесів на глобальному та регіональному рівнях здійснено на основі геоетнополітичних підходів, що відображають генетичну та еволюційну єдність соціального і природного як засіб, мету і результат політичної діяльності етносів.


 


Взаємодіючи з навколишнім середовищем, етноси виробляють певну адаптаційну стратегію, свідоме або підсвідоме втілення якої пов'язане з вирішенням основних соціально-біологічних проблем. Тому при вивченні етносфери були використані теорія і методи етнічної екології – спеціальної наукової дисципліни, що виникла на стику екології людини з етнографією і тісно взаємодіє з етнічною географією, етнічною антропологією і демографією. При дослідженні значення етногеографічних чинників у розвитку територіально-політичних процесів здійснений науковий аналіз та синтез розрізнених елементів пізнання. Етногеографічні чинники розглянуті нами як взаємозв'язок і взаємодія етнічного та географічного впливу, вивчення якого дозволяє більш повно визначити і розкрити системну сутність об'єкту дослідження як на глобальному, так і на регіональному рівнях. Для вирішення поставлених завдань використані методологічні принципи сакральної і глобальної географії, на основі яких виявлено значення геоетнополітики і етногеографії при вивченні глобалізаційних процесів (рис. 1).

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины