АГРОКЛІМАТИЧНА ОЦІНКА УМОВ ВОЛОГОЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ТЕРИТОРІЇ УКРАЇНИ У ПЕРІОД ВЕГЕТАЦІЇ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР



Название:
АГРОКЛІМАТИЧНА ОЦІНКА УМОВ ВОЛОГОЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ТЕРИТОРІЇ УКРАЇНИ У ПЕРІОД ВЕГЕТАЦІЇ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР
Альтернативное Название: Агроклиматическая ОЦЕНКА УСЛОВИЙ влагообеспечения ТЕРРИТОРИИ УКРАИНЫ В ПЕРИОД ВЕГЕТАЦИИ СЕЛЬСКОХОЗЯЙСТВЕННЫХ КУЛЬТУР
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

У першому розділі за літературними джерелами проаналізовано особливості впливу фізико-географічних умов (геолого-геоморфологічної будови, рельєфу, клімату, ґрунтів) на режим зволоження території України у багаторічному циклі вологообміну між підстильною поверхнею і атмосферою.


Розглянуто теоретичні основи агрокліматичної оцінки забезпечення сільськогосподарських культур ресурсами вологи впродовж їх вегетації та проаналізовано стан досліджень за цим напрямком в Україні.


Сучасні агрокліматичні дослідження вологозабезпечення сільськогосподарських культур у процесі їх росту і розвитку засновані на сукупності методологічних принципів і підходів, обґрунтованих у численних наукових працях із фізіології рослин, агрометеорології, гідрології ґрунтів. Принципи і методи визначення вологопотреби рослин на основі метеорологічних величин і характеристик вологості ґрунту висвітлено у роботах Р.Е. Давида, А.М. Алпатьєва, М.І. Будико, О.Р. Константинова, А.І. Будаговського, О.В. Процерова, М.І. Гойси, О.М. Конторщикова, І.А. Шарова, Д.А. Штойко, Г.К. Льгова, Д.Б. Циприса, М.С. Кулика, H.L. Panman, C.H. Priestley, R.J. Taylor та багатьох інших вітчизняних і зарубіжних вчених. Запропоновано велику кількість методів оцінки вологозабезпечення рослин за співставленням їх вологопотреби і показників атмосферного зволоження (О.Р. Константинов, Ю.І. Чірков, Є.С. Уланова, Ю.С. Мельник, Л.І. Зубенок, О.П. Фєдосєєв, М.В. Бова, Д.А. Педь та ін.). Розроблено показники та визначено критерії оцінки вологозабезпечення рослин за вологістю ґрунту (О.А. Роде, С.І. Долгов, М.М. Абрамова, С.А. Вериго, Л.О. Разумова, М.Г. Йовенко, В.Ф. Гридасов, Л.С. Кельчевська, І.В. Свісюк та ін.). Створено методи комплексної оцінки вологозабезпечення агроценозів на основі рівнянь радіаційного, теплового і водного балансів (С.І. Харченко, Ю.С. Мельник, R.O. Slatyer, W.R. Gardner, H. van Keulen), імітаційних моделей вологообміну в агроценозі (О.Д. Сиротенко, I.R. Cowan, R. Hanks та ін.), фізико-статистичних моделей урожайності (В.П. Дмитренко) і динаміко-статистичних моделей продуктивності сільськогосподарських культур (А.М. Польовий, Р.О. Полуектов, О.Д. Сиротенко та ін.).


Огляд принципів і методів агрокліматичної оцінки умов вологозабезпечення території України у період вегетації сільськогосподарських культур свідчить про переважно відокремлене врахування ресурсів атмосферного зволоження (за кількістю опадів і комплексними агрокліматичними показниками) та вологості ґрунтів (за запасами продуктивної вологи). На сучасному етапі необхідним є поглиблення системи положень із комплексної оцінки потенціалу атмосферного і ґрунтового зволоження території у вегетаційний період, що зумовлює завдання розробки нового методу агрогідрологічного районування України. Методи агрокліматичної оцінки ресурсів зволоження території стосовно вирощування різних видів і сортів сільськогосподарських культур, які базуються на фізико-статистичних і динаміко-статистичних моделях урожайності рослин, потребують деталізації за напрямком врахування властивостей ґрунтів. Для визначення регіональних особливостей вологозабезпечення території у вегетаційний період необхідним є створення методів мезомасштабного агрокліматичного районування, які дозволяють враховувати вплив неоднорідності підстильної поверхні на просторовий розподіл ресурсів зволоження.


У другому розділі обґрунтовано новий метод агрогідрологічного районування України, проведено аналіз закономірностей просторового розподілу, міжсезонної та міжрічної динаміки запасів продуктивної вологи ґрунту у виділених агрогідрологічних районах, викладено зміст методики оцінки і прогнозу запасів продуктивної вологи під посівами основних зернових культур протягом їх вегетаційних циклів.


 


Метод агрогідрологічного районування базується на врахуванні комплексу чинників, які визначають закономірності атмосферного і ґрунтового зволоження території у період вегетації сільськогосподарських культур. Для диференціації території України на райони, однорідні за потенціалом вологозабезпечення, використано кластерний аналіз. До основних класифікаційних ознак режиму зволоження території у вегетаційний період віднесено: 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины