КАРТОГРАФУВАННЯ БАНКІВСЬКОЇ СИСТЕМИ І РИНКУ ФІНАНСОВИХ ПОСЛУГ УКРАЇНИ: ТЕОРЕТИКО- МЕТОДОЛОГІЧНІ ОСНОВИ, ПРАКТИЧНА РЕАЛІЗАЦІЯ : КАРТОГРАФИРОВАНИЯ БАНКОВСКОЙ СИСТЕМЫ И РЫНКА ФИНАНСОВЫХ УСЛУГ УКРАИНЫ: Теоретико методологические основы, ПРАКТИЧЕСКАЯ РЕАЛИЗАЦИЯ



Название:
КАРТОГРАФУВАННЯ БАНКІВСЬКОЇ СИСТЕМИ І РИНКУ ФІНАНСОВИХ ПОСЛУГ УКРАЇНИ: ТЕОРЕТИКО- МЕТОДОЛОГІЧНІ ОСНОВИ, ПРАКТИЧНА РЕАЛІЗАЦІЯ
Альтернативное Название: КАРТОГРАФИРОВАНИЯ БАНКОВСКОЙ СИСТЕМЫ И РЫНКА ФИНАНСОВЫХ УСЛУГ УКРАИНЫ: Теоретико методологические основы, ПРАКТИЧЕСКАЯ РЕАЛИЗАЦИЯ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

Перший розділ “Теоретико-методОЛОГІЧні основи створення карт банківської системи і ринку фінансових послуг України” присвячено дослідженню БС і РФП України як об’єкта картографування та питанням розробки концепції його картографування. Для висвітлення структури і функцій об’єкта картографічного моделювання побудовано систему структурно-графічних моделей, які описують дворівневий характер БС, структуру сегментів РФП за основними функціональними ознаками: моделі РФП України, кредитної системи, видів та операцій комерційних банків, банківських кредитів, РЦП, класифікації інвестицій, типів розвиненості регіональних банківських систем. Структурно-графічну модель РФП України для цілей картографування представлено на рис. 1.


РФП забезпечує рух, розподіл і перерозподіл грошових ресурсів через БС та інші фінансово-кредитні установи, які надають послуги суб’єктам економіки. Цей рух забезпечується інструментами мобілізації коштів (фінансовими операціями), їх картографування і є ключовим моментом у відображенні економічної сутності об’єкта поряд з розкриттям його інфраструктури, функціональних зв’язків, результатів діяльності. Для аналізу РФП як цілісної територіальної системи виділено ступені деталізації з метою адекватного відображення об’єкта картографування, взаємозв’язків між його елементами. Це: кредитна система України; БС як основна складова кредитної системи; комерційний банк як основний елемент фінансового посередництва, парабанківські установи-учасники РФП.


Основними групами структурних елементів (одиниць картографування) є установи-учасники РФП України: банківські установи, інституції фондового ринку та інвестиційні компанії, страхові компанії, пенсійні фонди, установи, що здійснюють допоміжну діяльність на фінансовому ринку. Комерційні банки визначено як основні серед них. Діяльність цих установ формує сектори ринку, за якими і проводився процес картографування: ринок банківських послуг, РЦП, ринок страхових послуг та пенсійних фондів, сектор допоміжної діяльності.


Банківська система – провідний елемент ринку фінансових послуг. Національна БС як об’єкт картографування представляє сукупність дворівневих взаємопов’язаних та взаємодіючих структурних складових: Національний банк України та мережа комерційних (неемісійних) банків.


Автором проаналізовано і узагальнено досвід картографування з цієї тематики. Більшість вивчених картографічних джерел – зарубіжні науково-довідкові атласи (15 атласів – 56 карт).


 


Вперше дано визначення карт БС та РФП України та розроблено класифікацію карт цієї нової тематики. Карти БС та РФП України це просторово-часові образно-знакові моделі розміщення, структури, розвитку і механізмів функціонування складної поліструктурної фінансово-кредитної територіальної системи економічно, фінансово та організаційно взаємопов’язаних та взаємодіючих установ і організацій, які виконують важливу функцію з надання фінансових послуг – фінансового посередництва, страхування, допоміжної діяльності.  

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины