АНАЛІЗ ЛАНДШАФТІВ ІЗ ЗАСТОСУВАННЯМ ЕКОЛОГІЧНОЇ КОНЦЕПЦІЇ НІШІ (на прикладі ландшафтів рівнинної частини території України) : АНАЛИЗ ЛАНДШАФТОВ с применением экологически КОНЦЕПЦИИ НИШИ (на примере ландшафтов равнинной части территории Украины)



Название:
АНАЛІЗ ЛАНДШАФТІВ ІЗ ЗАСТОСУВАННЯМ ЕКОЛОГІЧНОЇ КОНЦЕПЦІЇ НІШІ (на прикладі ландшафтів рівнинної частини території України)
Альтернативное Название: АНАЛИЗ ЛАНДШАФТОВ с применением экологически КОНЦЕПЦИИ НИШИ (на примере ландшафтов равнинной части территории Украины)
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

1. Концепція факторного простору та ніші ландшафтів. В першому розділі викладено теоретичні основи дослідження ландшафтів із застосуванням понять ландшафтного фактора, факторного простору та екологічної концепції ніші, що ґрунтуються на роботах О.Д. Арманда, Т.Г. Гільманова, М.Д. Гродзинського, Е.Г. Коломица, А.А. Краукліса, Ф.М. Мількова, З. Наве, Е. Неефа, В.М. Пащенка, В.М. Петліна, В.Б. Сочави, Р. Уіттекера.


Під ландшафтним фактором розуміються рушійні сили природного та антропогенного середовищ, які мають прямий або опосередкований вплив на ландшафт в цілому, окремі його компоненти і процеси, а також власні характеристики ландшафту, які впливають на його складові.


 


Аналіз ландшафтних факторів можливий у двох загальних напрямах – дослідження реакції ландшафту на дію окремих факторів і на їх сумісну дію. У першому випадку важливими є концепції зони толерантності та лімітуючого фактора, а в другому – факторного простору та ніші. Ці теоретичні концепції, розроблені в екології, в їх застосуванні до ландшафту вимагають відповідного переосмислення. Поняття зони толерантності пропонується розуміти (й називати) факторною амплітудою ландшафту – діапазон дії певного фактора на ландшафт даного виду, в межах якого можливе формування та утримання площі ландшафтом даного виду. Кожний вид ландшафту характеризується власною факторною амплітудою.

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины