РОЗВИТОК ГОЛОЦЕНОВИХ ГРУНТІВ СЕРЕДНЬОГО ПРИДНІПРОВ’Я : РАЗВИТИЕ голоценовом грунте Среднего Приднепровья



Название:
РОЗВИТОК ГОЛОЦЕНОВИХ ГРУНТІВ СЕРЕДНЬОГО ПРИДНІПРОВ’Я
Альтернативное Название: РАЗВИТИЕ голоценовом грунте Среднего Приднепровья
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

У першому розділі “Теоретико-методичні засади вивчення голоценових грунтів” розглянуто проблему періодичності голоценового педогенезу; проаналізовано розвиток теоретичних основ пелеогеографічного вивчення грунтів голоцену, виділено групи підходів щодо їх дослідження, проаналізовано наявні схеми етапності розвитку голоцену, поглиблено методичні основи палеогеографічного дослідження голоценових грунтів.


Вивчення голоценових грунтів – це комплексний багатоаспектний процес. У сучасній науковій літературі висвітлено значний досвід дослідження грунтів голоцену. На основі оцінки наукових  літературних джерел вітчизняних і зарубіжних учених із палеогеографії, археології, геоморфології, історії виявлено недостатність наших знань про історію і розвиток голоценових грунтів, їх змін в часі і просторі для території Середнього Придніпров’я. Необхідність встановлення трендів розвитку грунтоутворення обумовлює проведення комплексних досліджень різнотипових голоценових грунтів. Воно дасть можливість не тільки всебічно охарактеризувати голоценові грунтові процеси, а й екстраполювати подальший розвиток грунтів на конкретній території.


У роботі ми дотримувались модифікованої схеми М.О.Хотинського (позначки у схемі періодизації Блітта-Сернандера), яку корелюємо зі схемою глобальної етапності голоцену М.Ф.Веклича, що є науковою базою для розробки регіональних і місцевих схем етапності розвитку голоценової природи України. Дослідження історії природи голоцену проведені на регіональних та локальних рівнях.


Голоценові палеогрунти не утворюють, подібно до плейстоценових, ритмічно побудованих лесово-грунтових серій. Різновікові голоценові грунти в більшості випадків полігенетичні, і, у кожному конкретному випадку, для вивчення природних та антропогенних процесів їх формування використовують комплекс методів, що дає можливість об’єктивно розчленувати голоценову товщу, виявити особливості і закономірності еволюції голоценових грунтів, спрямованість їх розвитку, встановити швидкість ґрунтоутворювальних процесів, визначити умови формування ґрунтового тіла для подальших реконструкцій палеокліматичних і палеоландшафтних обстановок минулого. Суттєвим є порівняння давніх голоценових грунтів із сучасними фоновими.


 


Суть мікроморфологічного аналізу (аналіз будови грунту у тонких зрізах шліфів під мікроскопом) полягає у виявленні діагностичних ознак похованих і сучасних грунтів, встановленні їх генезису тощо. У процесі дослідження проаналізовано розвиток і становлення цього підходу до вивчення грунтів. Еволюція розвитку і змістовна сутність кожного із етапів становлення мікроморфологічного підходу представлена на рис. 1. Приділена увага вивченню мікробудови, структури, форми агрегатів і міжагрегатних пор, розподілу заліза, мулу, типам новоутворень, співвідношенню скелету і плазми та ін. Використання даних радіовуглецевого датування (14С) дало можливість встановити абсолютний вік грунту, визначити етапи формування генетичних горизонтів грунтових профілів. Гранулометричний склад відкладів доповнив дані щодо прояву спрямування окремих процесів грунтоутворення. За допомогою грунтово-хімічних методів (визначення вмісту гумусу, фосфору, карбонатів тощо) вирішено питання стратиграфії грунтів, визначення тривалості та інтенсивності природних процесів грунтоутворення, трансформації їх під впливом діагенезу. Грунтово-геохімічні аналізи дозволили визначити контури розміщення культурного прошарку давнього поселення тощо. 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины