ГЕОПРОСТОРОВА ОРГАНІЗАЦІЯ АВТОМОБІЛЕБУДУВАННЯ ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ



Название:
ГЕОПРОСТОРОВА ОРГАНІЗАЦІЯ АВТОМОБІЛЕБУДУВАННЯ ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ
Альтернативное Название: Геопространственная ОРГАНИЗАЦИЯ АВТОМОБИЛЕСТРОЕНИЯ ЕВРОПЕЙСКОГО СОЮЗА
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

У першому розділі „Теоретико-методологічні основи дослідження географії високотехнологічних виробництв (на прикладі автомобілебудування)” розкрито особливості геопросторової організації автомобілебудування ЄС та алгоритм його суспільно-географічного дослідження.


В умовах сучасного світового господарства автомобілебудування продовжує відігравати провідну роль в системі національного і світового господарства. АБ являє собою високотехнологічну системну галузь, яка утворює динамічну господарську міжгалузеву систему. Суттєвий вплив на розвиток АБ справляє процес глобалізації, яка знайшла своє відображення у нових принципах організації продуктивних сил – постфордизмі.


Під впливом інформаційно-технологічної революції і формування єдиного інформаційного простору критичною проблемою для автомобільних транснаціональних корпорацій стало досягнення координації дій при проектуванні, виробництві і складанні між автомобілебудівниками та їх постачальниками комплектуючих, особливо першого рівня. Для виробників автомобілів і устаткування, ця тенденція означає збільшення ролі НДВКР, посилення співробітництва й обміну інформацією від виробника до споживача і навпаки, а також функціональне зміцнення фірм, що займаються проектною діяльністю.


Для розташування автомобільного виробництва в Європі характерні дві особливості: з одного боку, посилюється спеціалізація, що відображає бажання фірм використовувати можливості, які виникають в результаті більшої відкритості національних ринків та інтродукція виробництва в нові області, що розташовані в Центральній Європі і Туреччині; з другого, просторова агломерація діяльності (кластеризація) (Рис. 1).


Субрегіоналізація ринків, у тому числі автомобільного, відбувається через створення зон вільної торгівлі в континентальному масштабі (ЄС, ЦЄАВТ (до 2004 р.), НАФТА) та через те, що складається попит більш однорідний у межах цих великих областей аніж між ними. Для автовиробників і їх основних постачальників «континенталізація» означає прагнення бути присутніми на всіх великих світових ринках. Крім того, оскільки розміри "однорідних" ринків зростають, підсилюється змагання, знижуючи ціни.


Методичну основу суспільно-географічного дослідження автомобілебудівного комплексу складає системний підхід. Головною теоретико-методологічною функцією системного підходу за М. Д. Пістуном є створення системи понять і методів дослідження до відповідної галузі, прогнозування її об’єктів, планування в межах взаємопов’язаної системи.




 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины