НОМІНАТИВНО-КОГНІТИВНІ ТА СЕМАНТИКО-ДИСКУРСИВНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ ТЕРМІНІВ КОМЕРЦІЙНОГО ПРАВА В СУЧАСНІЙ АНГЛІЙСЬКІЙ МОВІ



Название:
НОМІНАТИВНО-КОГНІТИВНІ ТА СЕМАНТИКО-ДИСКУРСИВНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ ТЕРМІНІВ КОМЕРЦІЙНОГО ПРАВА В СУЧАСНІЙ АНГЛІЙСЬКІЙ МОВІ
Альтернативное Название: Номинативный-КОГНИТИВНЫЕ и семантико-дискурсивные характеристики терминов КОММЕРЧЕСКОГО ПРАВА В СОВРЕМЕННОМ АНГЛИЙСКОМ ЯЗЫКЕ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

У вступі обґрунтовано актуальність теми дисертації, сформульовано її мету та завдання, окреслено об’єкт і предмет наукового аналізу, методи дослідження, визначено наукову новизну, теоретичне та практичне значення роботи, зв’язок із науковими програмами, планами, темами, представлено матеріал дослідження, його структуру, подано відомості про апробацію основних положень дослідження.


У першому розділі “Теоретичні засади та методи термінологічних досліджень” розглянуто основні теоретичні засади термінології, необхідні для подальшого виокремлення терміносистеми комерційного права як функціонально-семантичної категорії. Для цього з’ясовано сучасні напрямки термінологічних досліджень (1.1.), розглянуто поняття терміна як складової терміносистеми комерційного права, принципи та шляхи утворення терміносистем (1.2.), основні механізми термінотворення та запропоновано концептуальну модель терміносистеми комерційного права (1.3.).


У підрозділі 1.1. розглядаються основні категорії термінознавства, різні підходи до визначення “терміна”, основні властивості та характерні ознаки термінів.


Трактування поняття „термін” і визначення його дефініції залишаються актуальними завданнями термінознавства. На нашу думку, відображає лінгвальну природу зазначеного поняття таке визначення: термін – це основна одиниця мови, спеціальних галузей знань і сфер діяльності людини, покликана номінувати об’єкти і процеси, та водночас слугувати засобом пізнання оточуючого світу.


Відповідно, термін комерційного права – це слово або словосполучення, одиниця мови комерційного права, співвіднесена зі сферами комерції та права.


Під комерційним правом ми розуміємо сукупність правових норм, які на засадах юридичної рівності регулюють відношення власності в її різноманітних формах, товарно-грошові відносини і деякі особисті немайнові відносини за участю громадян, організацій та інших соціальних утворень з метою більш повного задоволення матеріальних і духовних потреб громадян. Вершинами терміносистеми комерційного права в сучасній термінології права англійської мови є поняття, позначувані термінами law та commerce. Взявши до уваги структурні компоненти law та commerce, можемо окреслити безпосередньо структуру комерційного права.


У підрозділі 1.2. терміносистема комерційного права визначається нами як сукупність співвіднесених з правовою наукою, взаємопов'язаних та існуючих у рівновазі термінологічних одиниць комерційного права, що пов'язані між собою на понятійному і мовному рівнях, де правові та комерційні терміни складають переважну більшість. Термінологія комерційного права – це лексичний пласт, кожна одиниця якого має певні обмеження для свого вживання й оптимальні умови для існування й розвитку. Терміни комерційного права як особливі лексичні одиниці неодмінно пов’язані з поняттями двох галузей знання – комерції та права і складають строгу, сформовану термінологічну систему.


У підрозділі 1.3. подається концептуальна модель терміносистеми комерційного права (рис.1), яка утворилася на ґрунті двох терміносистем – комерції і права. Ці терміносистеми, завдяки динамічним процесам у їхній семантиці та перетинам у сферах бізнесу, економіки та державного управління, зумовили виникнення терміносистеми комерційного права як окремої незалежної галузі з метою номінувати нові поняття та явища у сфері торгівлі, які підлягають певним законам з боку права і регулюються правовими відносинами.


 


Формалізовану модель концептуальної системи комерційного права можна заповнити конкретними термінами. У такий спосіб схема відображатиме повну структуру терміносистеми комерційного права.

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)