ЗАПОБІГАННЯ ЗЛОЧИНАМ, ЯКІ ВЧИНЯЮТЬСЯ НЕПОВНОЛІТНІМИ В СТАНІ СП’ЯНІННЯ :



Название:
ЗАПОБІГАННЯ ЗЛОЧИНАМ, ЯКІ ВЧИНЯЮТЬСЯ НЕПОВНОЛІТНІМИ В СТАНІ СП’ЯНІННЯ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

  Актуальність теми дослідження. Нестабільність соціально-економічних та політичних процесів у перші роки незалежності України й на сучасному етапі демократизації українського суспільства призвели до збільшення проявів девіантної поведінки неповнолітніх – пияцтва, наркотизму – і зростання на цьому ґрунті злочинів, які перебувають у центрі уваги як держави, так і суспільства в цілому.

Високий рівень злочинності та смертності, зруйновані людські долі – все це лише незначна частина тої ціни, яку суспільство платить за малоефективне запобігання вказаним явищам. Зокрема, в Україні показник смертності від вживання неякісного й фальсифікованого алкоголю щорічно перевищує 9 тис. осіб, а частка випадків, які стосуються неповнолітніх, становить майже п’яту частину загальної їх кількості. Водночас, за даними МВС, кількість померлих від наркоманії з числа тих, які перебувають на обліку, у 2007 р. становила 1137 осіб, із них 5 – неповнолітні.

Усе це сприяє тому, що зловживання  неповнолітніми алкоголем та наркотиками є гострою не лише медико-психологічною та соціальною проблемою, що не одержала до сьогодні належного вирішення, а й кримінологічною, оскільки вживання алкоголю та наркотиків продовжує залишатися однією з основних детермінант учинення ними багатьох злочинів. Окрім того, за даними МВС України, поряд зі зростанням кількості неповнолітніх споживачів алкоголю та наркотиків досить високим залишається число злочинів, вчинених ними в стані сп’яніння. Так, у 1992 р. було зареєстровано 4533 таких злочинів. Пік цього виду злочинності неповнолітніх випав на 1995-1996 рр., коли було зареєстровано 5414 і 5435 злочинів відповідно. В наступні роки і досі аналізований вид злочинів характеризується поступовим зниженням із коливанням в окремі роки. Так, у 2002 р. було зареєстровано 3853 таких злочинів, у 2003 р. – 3995, в 2005 р. – 3070, а в 2007 р. – 2973 злочини.

Проте, незважаючи на загальне зниження рівня злочинності неповнолітніх та злочинів, які вчиняються неповнолітніми в стані сп’яніння, з 2002 р. до 2007 р. у структурі злочинності неповнолітніх зросла питома вага злочинів, вчинених у стані сп’яніння – з 11,2% до 15,7%. Протягом останніх п’яти років відбулися суттєві зміни і в структурі зазначених злочинів. Так, порівняно з 2002 р. до 2007 р. спостерігається темп зростання шахрайств (+ 23,8%), грабежів (+ 15,1%), розбійних нападів (+ 10,8%) і зґвалтувань (+ 10,8%).

Суспільно небезпечні наслідки злочинів, які вчиняються неповнолітніми в стані сп’яніння, потребують не тільки застосування соціально-економічних, медичних, правових та інших заходів впливу, а й проведення науково-теоретичного дослідження стану, детермінант поширення та пошуку ефективних методів запобігання цьому небезпечному соціально-правовому явищу.

Різні аспекти запобігання злочинності неповнолітніх раніше досліджувалися як на рівні кандидатських дисертацій Н.В. Яницької (2000 р.), Т.Л. Кальченко (2004 р.), Л.С. Дубчак (2007 р.), так і були предметом дослідження українських і російських учених, зокрема: Н.М. Абдірова, В.В. Беспалька, Б.С. Бейсенова, Р.І. Благути,       Р.В. Булатова, В.М. Бурдіна, Н.І.Вєтрова, О.М. Джужі, А.І. Долгової, В.І. Лазаренко, І.П. Лановенка, М.П. Легецького, Н.Ю. Максимової, А.Й. Міллера, Г.М. Міньковського, Н.А. Мірошниченко, І.М. Мотринця, В.М. Оржеховської,     С.Г. Поволоцької, Ю.Г. Пономаренко,  В.Г. Пшеничного, А.І. Рощіна, А.П. Тузова, М.С. Хруппи, Д.К. Чіркова та інших.

Проте окремі аспекти поширення пияцтва та наркотизму серед неповнолітніх  та пов’язаної з ними злочинності в сукупності раніше не піддавалися комплексному кримінологічному дослідженню.

Науково-теоретичним підґрунтям дисертації стали праці українських і російських учених: Ю.В. Александрова, Ю.М. Антоняна, М.І. Бажанова,               Ю.В. Бауліна, І.Г. Богатирьова, А.О. Габіані, А.А. Герцензона, В.В. Голіни,           В.К. Грищука, І.М. Даньшина, Є.П. Ємельянова, А.П. Закалюка,  О.Г. Колба,         О.М. Костенка, О.М. Литвака, С.Я. Лихової, М.І. Мельника, В.О. Меркулової,        П.П. Михайленка, А.А. Музики, В.О. Навроцького, В.І. Осадчого, М.І. Панова,     А.В. Савченка, В.В. Сташиса, Є.Л. Стрельцова, В.Я. Тація, В.О. Тулякова,            В.П. Тихого, І.К. Туркевич, Є.В. Фесенка, П.Л. Фріса, М.І. Хавронюка, В.І. Шакуна, С.С. Яценка та інших.

Однак у зазначених дослідженнях та наукових працях було недостатньо приділено уваги питанню специфіки злочинів, які вчиняються неповнолітніми, що перебувають у стані сп’яніння, детермінант, що сприяють їх вчиненню, ефективності методів запобігання цим злочинам. Відсутність комплексної кримінологічної розробки і теоретичного вивчення злочинів, які вчиняються неповнолітніми в стані сп’яніння, а також наукового обґрунтування і впровадження в практичну діяльність правоохоронних органів, роботу навчальних закладів та інших організацій заходів із запобігання згаданим злочинам зумовило вибір теми дисертаційного дослідження.

Зв'язок роботи з науковими програмами і планами. Дисертацію виконано на кафедрі криміналь­­­­ного права та кримінології Львівського державного університету внутрішніх справ у межах комплексної теми наукових досліджень «Актуальні проблеми вдосконалення українського законодавства та практики протидії злочинності» (державний реєстраційний номер 0106U003641). Обраний напрям дослідження узгод­жується з положеннями Програми реалізації державної політики у сфері боротьби з незаконним обігом наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів на 2003-2010 роки, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 4 червня 2003 р. № 877 та Комплексної програми профілактики правопорушень на 2007-2009 рр., затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 20.12.2006 р. № 1767.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины