КРИМІНАЛЬНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА ПОРУШЕННЯ ПРАВИЛ ДОРОЖНЬОГО РУХУ АБО ЕКСПЛУАТАЦІЇ ТРАНСПОРТУ (ПОРІВНЯЛЬНО-ПРАВОВЕ ДОСЛІДЖЕННЯ)



Название:
КРИМІНАЛЬНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА ПОРУШЕННЯ ПРАВИЛ ДОРОЖНЬОГО РУХУ АБО ЕКСПЛУАТАЦІЇ ТРАНСПОРТУ (ПОРІВНЯЛЬНО-ПРАВОВЕ ДОСЛІДЖЕННЯ)
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми. Безпека дорожнього руху є однією з глобальних проблем соціально-економічного характеру, що стоїть перед більшістю держав. Щорічно у світі в дорожніх аваріях гине 1,2 млн. осіб і близько 50 млн. отримують травми. Прогнози свідчать, що ці цифри зростуть приблизно на 65% протягом наступних 20 років, якщо не будуть здійснюватися належні попереджувальні заходи. Загальний ризик загибелі особи найбільш виражений при пересуванні автомобільним транспортом. Саме останній у 12 разів небезпечніше морського і річкового, у 3 рази – залізничного і у 1,5 рази – повітряного транспорту.

Необхідність вивчення зарубіжного досвіду боротьби з порушенням правил дорожнього руху або експлуатації транспорту, проведення порівняльно-правового дослідження обґрунтовується орієнтацією України на європейські шляхи розвитку. Дуже корисним у цьому відношенні є вивчення досвіду Литви, Латвії та Естонії, виходячи з таких причин. З одного боку, ці три держави є пострадянськими державами і тому певною мірою їхнє законодавство, як і законодавство України, розвивалось під впливом радянського законодавства та покладених в його основу теоретичних засад соціалістичної правової сім’ї. З іншого боку, ці держави сьогодні є членами Європейського Союзу (ЄС), членом якого прагне стати Україна, і членами Ради Європи (РЄ), членом якої сьогодні також є і Україна. З цієї точки зору важливо проаналізувати, які саме і в який спосіб Литвою, Латвією та Естонією виконані зобов’язання перед ЄС та РЄ у сфері кримінальної відповідальності за транспортні правопорушення, зокрема за порушення правил дорожнього руху або експлуатації транспорту.

Порівняльно-правове дослідження проблем порушення правил дорожнього руху або експлуатації транспорту дозволяє виявити як спільні риси, характерні для кримінального права України та Литви, Латвії, Естонії, так і особливості, з’ясувати недоліки правового регулювання кримінальної відповідальності за такі діяння і сформулювати пропозиції щодо вдосконалення чинного національного законодавства з цих питань.

Проблеми відповідальності за порушення правил дорожнього руху або експлуатації транспорту були предметом дослідження таких вітчизняних і зарубіжних науковців, як: М. Алексєєв, А. Галахов, С. Гизимчук, В. Глистін, В. Гуславський, Г. Домахін, В. Жульов, Б. Зотов, П. Замосковцев, А. Климка, А. Копейченко, М. Коржанський, А. Коробеєв, У. Крастиньш, А. Кузьміна, О. Курінов, С. Лінд, В. Лук’янов, В. Мисливий, В. Павілоніс, І. Тяжкова, Д. Хамкова, А. Чучаєв, Н. Якубенко та ін.

Теоретичним підґрунтям дисертаційного дослідження стали також роботи таких відомих науковців, як: П. Андрушко, М. Бажанов, Ю. Баулін, В. Борисов, П. Воробей, В. Глушков, О. Джужа, О. Дудоров, О. Колб, О. Костенко, Ю. Ляпунов, М. Мельник, П. Михайленко, А. Музика, В. Навроцький, В. Осадчий, М. Панов, А. Савченко, Я. Соотак, В. Сташис, В. Тацій, П. Фріс, М. Хавронюк, С. Шапченко, Н. Ярмиш, С. Яценко та ін.

Зазначені вище обставини, на думку автора, свідчать про актуальність обраної теми дисертації, її науково-теоретичну та практичну значимість. 

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дослідження виконане на кафедрі кримінального права Київського національного університету внутрішніх справ, і спрямоване на реалізацію положень Програми інтеграції України до Європейського Союзу, схваленої указом Президента України від 14 вересня 2000 р. № 1072/2000, Загальнодержавної програми адаптації законодавства України до законодавства Європейського Союзу, ухваленої Законом України від 18 березня 2004 р., Концепції реформування наукової та науково-технічної діяльності в системі правоохоронних органів, затвердженої розпорядженням Кабінету Міністрів України від 16 листопада 2002 р. № 649-р., Комплексної програми профілактики правопорушень на 2007–2009 рр., затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 20 грудня 2006 р. № 1767, Пріоритетних напрямів наукових та дисертаційних досліджень, які потребують першочергового розроблення і впровадження в практичну діяльність органів внутрішніх справ України на період 2004–2009 рр., затверджених наказом МВС України від 5 липня 2004 р. № 755, Основних напрямів досліджень Київського національного університету внутрішніх справ на 2005–2010 рр., п. 84 Плану науково-дослідних і дослідно-конструкторських робіт Київського національного університету внутрішніх справ на 2008 р. та п. 621 Переліку тем дисертаційних досліджень з проблем держави і права (2007), схвалених відділеннями Академії правових наук України.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины