ПРАВОВИЙ РЕЖИМ ФОНДУ ГАРАНТУВАННЯ ВКЛАДІВ ФІЗИЧНИХ ОСІБ У БАНКАХ :



Название:
ПРАВОВИЙ РЕЖИМ ФОНДУ ГАРАНТУВАННЯ ВКЛАДІВ ФІЗИЧНИХ ОСІБ У БАНКАХ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми обумовлена необхідністю наукового дослідження правового режиму Фонду гарантування вкладів фізичних осіб з метою виявлення недоліків та прогалин у правовому регулюванні, а також формулювання шляхів їх уникнення, з’ясування можливості запозичення міжнародного досвіду.

З проголошенням Верховною Радою Української РСР Декларації про державний суверенітет 16 липня 1990 року Україна вперше заявила про свою економічну самостійність, задекларувала право самостійно створювати власну фінансову систему. Розвиток фінансової системи супроводжувався активним зростанням кількості комерційних банків, але у зв’язку із недосконалим правовим регулюванням та фінансовими кризами, рівень довіри населення до банків був досить низьким, більшість заощаджень зберігалися поза банківським установами. Для усунення такого стану у 1998 Указом Президента України створено систему гарантування вкладів, управління якою покладено на Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (далі – Фонд). Основні елементи правового режиму Фонду були закріплені Законом України „Про Фонд гарантування вкладів фізичних осіб” від 20 вересня 2001 року.

На сьогоднішній день система гарантування вкладів в Україні цілком виконала завдання, заради яких створювалася, а відтак має відбутися перехід на якісно новий рівень – завданням системи має стати не просто захист дрібних вкладників, а забезпечення фінансової стабільності держави. Крім того, Україна декларує прагнення інтегруватися в Європейське Співтовариство, що вимагає приведення внутрішнього законодавства у відповідність до стандартів ЄС.

Відповідно, найперше для цього повинен бути змінений правовий режим Фонду, який у юридичній літературі досліджений мало, багато питань залишаються нерозкритими та спірними. Зокрема, глибинного та ґрунтовного дослідження потребують положення щодо місця відносин з приводу гарантування вкладів в системі права України та фінансового права зокрема. Перегляду та узгодженню підлягає термінологічний апарат. Мають бути визначені принципи діяльності Фонду, розширено його компетенцію, переглянуто порядок створення та використання коштів Фонду як державного цільового позабюджетного фонду, а також їх правовий режим, порядок формування та розподіл повноважень між керівними органами Фонду, реформовано систему відносин Фонду з органами банківського нагляду, вкладниками та учасниками Фонду. Наведене вимагає детального аналізу вітчизняного та закордонного законодавства і практики, існуючих в літературі поглядів на зазначені питання, вивчення рекомендацій спеціалізованих міжнародних організацій, що ще раз підтверджує актуальність обраної теми.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Тема дисертаційного дослідження затверджена Вченою радою юридичного факультету

 

Київського національного університету імені Тараса Шевченка (протокол № 1 від 18 вересня 2006 року). Обраний напрям дослідження відповідає планам досліджень юридичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка на 2006 – 2010 роки, є складовою загальної наукової теми „Наукові проблеми сталого державного розвитку України”  (номер державної реєстрації 0106 U 006631) та спеціальної науково-дослідної теми  „Механізм адаптації законодавства в сфері прав громадян України до законодавства Європейського Союзу” (номер державної реєстрації 06 БФ 042-01).

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины