АРЕШТ СУДЕН НА ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ МОРСЬКИХ ВИМОГ (цивілістичні аспекти) :



Название:
АРЕШТ СУДЕН НА ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ МОРСЬКИХ ВИМОГ (цивілістичні аспекти)
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми. Порівняно недавно в правовій системі України з’явилося судове провадження з арешту морських суден на забезпечення морських вимог. В результаті в цивільному праві України з’явилися нові категорії, які раніше цивілістикою не застосовувалися. Це такі категорії як – «морська вимога», «забезпечення морських вимог», «види забезпечення морських вимог» та ін. Ці категорії та порядок здійснення судового арешту морських суден на забезпечення морських вимог закріплені в Кодексі торговельного мореплавства України від 23 травня 1995 року.

Такі новації в цивільному праві України, специфічність нових категорій, їхня відсутність у цивільному праві СРСР та праві України до 1995 року зумовлюють певні суперечності в їх сучасному тлумаченні та при застосуванні в судовій практиці. Порядок застосування нового правового інституту залишається незнайомим не тільки для місцевих судів, але й для Верховного Суду України, який в 2001 році зробив невдалу спробу проаналізувати судову практику з арешту морських суден.

Основні проблеми у правозастосовчій практиці пов’язані з невизначеністю місця норм з арешту морських суден на забезпечення морських вимог у правовій системі України, із загальною необізнаністю більшості суддів України з новим судовим провадженням, судді розглядають справи цієї категорії, не вивчаючи і не аналізуючи практику судів інших регіонів України. Не визначено теоретично поняття нових категорій та їх суттєві ознаки. Не вирішено питання про сферу дії цього правового інституту, його територіальної та предметної підсудності.

Проблеми судового провадження з арешту морських суден на забезпечення морських вимог та основні поняття цього провадження науковцями досконально не досліджувалися, спеціальних монографічних робіт не видавалося. Проблемні питання розглядалися лише частково поряд із викладенням інших питань цивільного або морського права. Науковці недостатньо приділяли уваги цим проблемам, тому певний науковий вакуум намагаються заповнити практичні працівники та адвокати (і не завжди професійно).

Оскільки, по-перше, питання теоретичного, законодавчого та правозастосовчого характеру, що пов’язані з цивільно-правовими особливостями судового провадження з арешту морських суден на забезпечення морських вимог, раніше не піддавалися докладному дослідженню, по-друге, це судове провадження та його загальні категорії залишаються невідомими в українській правовій системі, остільки їх сучасний аналіз є надзвичайно важливим.


 

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Тема дисертаційного дослідження пов’язана з напрямками наукових досліджень, що виконуються в Одеській національній юридичній академії відповідно до теми: «Правові проблеми становлення та розвитку сучасної Української держави» (державний реєстраційний номер 0101U001195), а також безпосередньо пов’язана з планом науково-дослідницької роботи кафедри цивільного права Одеської національної юридичної академії на 2001 – 2005 роки за темою «Традиція приватного права України».

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины