ГІДРОХІМІЧНИЙ РЕЖИМ ТА ОЦІНКА ЯКОСТІ РІЧКОВИХ ВОД БАСЕЙНУ ЗАХІДНОГО БУГУ НА ТЕРИТОРІЇ УКРАЇНИ



Название:
ГІДРОХІМІЧНИЙ РЕЖИМ ТА ОЦІНКА ЯКОСТІ РІЧКОВИХ ВОД БАСЕЙНУ ЗАХІДНОГО БУГУ НА ТЕРИТОРІЇ УКРАЇНИ
Альтернативное Название: Гидрохимический режим И ОЦЕНКА КАЧЕСТВА РЕЧНЫХ ВОД бассейна Западного Буга НА ТЕРРИТОРИИ УКРАИНЫ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

Перший    розділ  “СТАН   ВИВЧЕНОСТІ   БАСЕЙНУ   Р.   ЗАХІДНИЙ   БУГ.   МЕТОДИКА


ДОСЛІДЖЕНЬ”. Аналіз літературних джерел з попередніх досліджень басейну р. Західний Буг показав, що вивчення басейну проводилося за трьома основними напрямками: природні умови та природно-ресурсний потенціал, гідрологічні особливості та хімічний склад води.


Характеристика природних умов території Львівської та Волинської областей з подальшими їх змінами під антропогенним впливом представлена у працях О.М. Маринича (1962); К.І. Геренчука (1972, 1975); Н.І. Карпенка (1990); Я.О. Мольчака, Л.В. Ільїна (1994); Б.П. Клімчука, П.В. Луцишина, В.Й. Лажника (1997); Л.П. Курганевич (2001); Є.А. Іванова (2001); П. Климовича (2002).


Гідрологічним дослідженням присвячені публікації П.Ф. Вишневського (1972); М.І. Дрозда та К.А. Лисенка (1972); Я.О. Фоменка та І.І. Волошина (1976); В.І. Вишневського та О.О. Косовця (2003), а також низка праць щодо вивчення структури річкової системи верхньої частини басейну Західного Бугу дослідників Львівського національного університету імені Івана Франка під керівництвом І.П. Ковальчука (1990-2002).


Питання гідрохімічних особливостей Західного Бугу піднімалися в роботах учених Київського національного університету імені Тараса Шевченка Л.М. Горєва, В.І. Пелешенка, В.К. Хільчевського (1995-1997); Українського державного університету водного господарства і природокористування М.О. Клименка, Є.О. Лихо, Н.М. Вознюк (2000); Українського науково-дослідного гідрометеорологічного інституту В.І. Осадчого та Н.М. Осадчої (2000-2001). Проте, детальний аналіз наукових публікацій гідрохімічного спрямування, виконаних різними авторами до 2000 р., засвідчив їх розрізненість та фрагментарність. У багатьох з них річка фігурує в контексті побасейнових оглядів, які стосуються всієї території України. При цьому, в повному обсязі не досліджувалися хімічний склад води і гідрохімічний режим Західного Бугу та його приток, винос хімічних речовин з водами Західного Бугу з території України, сезонні особливості формування якості води басейну.


Автором запропонована та реалізована методична схема комплексу гідрохімічних досліджень української частини басейну Західного Бугу (рис. 1).


Інформаційною основою виконаних досліджень слугували результати, отримані Державною гідрометеорологічною службою України на мережі спостережень за станом поверхневих вод за період 1971-2003 рр. Для характеристики та оцінки гідрохімічного режиму Західного Бугу та його приток було визначено 14 пунктів спостереження за хімічним складом вод: 7 на р. Західний Буг, 7 на її притоках – річки Полтва, Рата, Солокія, Луга (рис. 2). Для розрахунку стоку хімічних речовин з водами Західного Бугу з території України був визначений умовний розрахунковий гідрологічний створ на кордоні України з Польщею та Білоруссюю З метою оцінки якості води на транскордонній ділянці річки також задіяні дані гідрохімічних спостережень, що отримані на транскордонних   пунктах   моніторингу   Держуправління   екоресурсів   Мінприроди   України  у


 


Волинській області (див. рис.2).

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины