ФОРМИРОВАНИЕ ВОДНЫХ МАСС И ЦИРКУЛЯЦИЯ ВОД ВОСТОЧНОГО СРЕДИЗЕМНОМОРЬЯ



Название:
ФОРМИРОВАНИЕ ВОДНЫХ МАСС И ЦИРКУЛЯЦИЯ ВОД ВОСТОЧНОГО СРЕДИЗЕМНОМОРЬЯ
Альтернативное Название: ФОРМУВАННЯ ВОДНИХ МАС ТА ЦИРКУЛЯЦІЯ ВОД СХІДНОГО СЕРЕДЗЕМНОМОР’Я
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

У вступі відзначається актуальність дослідження, формулюються його мета і задачі, показаний зв'язок роботи з науковими програмами і планами ОдВ ДОІН, викладені методи дослідження, наукова новизна, практична значущість і апробація результатів дисертації, сформульовані наукові висновки і коротко викладений зміст роботи.


У першому розділі  дана історична довідка з океанографічних досліджень у Східному Середземномор’ї. Розглянуті дослідження, пов'язані з зимовим утворенням водних мас в Адріатиці, Егейському морі й у північних районах моря Леванта, а також з циркуляційним режимом вод. Розглянуті кліматичні циркуляційні схеми до початку періоду різких змін структури і динаміки (до середини 80-х рр).


У другому розділі дається опис використаних у роботі натурних матеріалів і досліджень зимового конвекційного перемішування в північних басейнах Східного Середземномор'я.


У роботі використовувалися винятково оригінальні матеріали, отримані в Східному Середземномор’ї на суднах ОдВ ДОІН під керівництвом і за особистої участі автора за період з 1986 по 1991 рр. Усього за зазначений період було виконано та оброблено 4300 океанографічних станцій. В основному, це цілеспрямовані, повторювані зйомки різних регіонів моря або усього Східного Середземномор'я. Супутні спостереження, виконані в процесі переходів суден до місця основних робіт в Атлантичному океані і назад, складають близько 20 %  від усіх спостережень.  Основний внесок в одержання вітчизняних експериментальних даних у розглянутий період внесли НДС "Яков Гаккель" (64 % від усіх станцій) і НДС "Владимир Паршин" (16%).


Тричі були виконані повні й детальні зйомки басейну Егейського моря: у зимові періоди 1988 і 1990 рр. Повні зйомки Крітського басейну Егейського моря  виконувалися 6 разів.  Роботи в  Егейському морі вигідно відрізнялися від усіх досліджень минулих років високим і відносно регулярним просторовим розрішенням (10-20 миль по горизонталі і 10 м по вертикалі). За період з 1986 по 1990 рр. було виконано по шість зйомок району Родоського циклонічного круговороту в холодне і тепле півріччя. За аналогією з роботами в Егейському морі  і у припущенні, що області можливої глибинної конвекції будуть мати локальний характер,  зйомки ядра круговороту виконувалися також з 20-ти мильною горизонтальною дискретністю. Літні великомасштабні зйомки крупних районів Східного Середземномор'я виконувалися в 1987 і 1991 рр. і більш локалізовано, до районів Критської острівної дуги, в 1988 і 1989 рр.


 


Фрагментарно розглянуті процеси формування щільних вод в Адріатичному морі і їхній перенос в абісальні райони Східного Середземномор'я. 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины