НАУКОВО-МЕТОДИЧНІ ОСНОВИ ОНОВЛЕННЯ ЗМІСТУ ГЕОГРАФІЧНИХ КАРТ



Название:
НАУКОВО-МЕТОДИЧНІ ОСНОВИ ОНОВЛЕННЯ ЗМІСТУ ГЕОГРАФІЧНИХ КАРТ
Альтернативное Название: Научно-методические основы обновления содержания географических карт
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

У першому розділі“Старіння та оновлення карт. Стан проблемирозглян старіння та оновлення географічних карт на різних історичних етапах розвитку суспільства. Очевидно, що однією з головних передумов ефективного використання карт різних типів на практиці є відповідність їхнього змісту реальній дійсності. Суспільство систематично намагається цього досягти, але відбуваються постійні зміни як в характеристиках (якісних і кількісних) певних географічних об’єктів, процесів та явищ, так і змінах, що викликані появою нових об’єктів картографування. Автор під термінами “старіння карти” розуміє об’єктивне явище певної невідповідності змісту карти достеменним кількісним чи якісним характеристикам об’єктів картографування (на момент використання карти) і яке проявляється з плином часу та з появою нових географічних об’єктів чи процесів.


При детальному розгляді цього явища виділяються три головні аспекти, а саме: теоретичний, пов’язаний із властивостями карт як моделей дійсності, розгляд якого є важливим при теоретичних картографічних розробках; прикладний, який розглядаємо у зв'язку із необхідністю використання карт у суспільній практиці; інформаційно-історичний, пов’язаний із розглядом карт як важливих документів, що містять інформацію про минулі події (джерелознавчий аналіз), а також використанні карт як важливих складових сучасних інформаційних систем (рис. 1).


Комплексний і всебічний розгляд явища старіння карт кожного із вказаних аспектів вказує на те, що воно є універсальним для будь-яких типів географічних карт, його можна розглядати за трьома складовими: стосовно власне змісту карт, умовних знаків та носіїв картографічної інформації.


Історичний досвід показує, що проблеми старіння та оновлення карт на території України набули актуальності разом з їхньою появою. Найбільш яскравим прикладом була робота щодо оновлення у 1627 році “Большого Чертежа всему Московскому государству”.


Вперше ідею регулярного оновлення географічних карт висловив М.В. Ломоносов у 1764 р., але практично вона почала реалізовуватись значно пізніше — у середині ХІХ ст., коли постало питання про достовірність матеріалів генерального межування, яке проводилось із кінця ХVIII ст. Із метою їхнього оновлення були проведені відповідні польові роботи (так звана “зйомка Менде”). Це було початком усвідомлення процесу робіт із оновлення топографічних карт в Росії, вироблення основних принципів таких робіт, на основі яких польове оновлення топографічних карт проводилося до середини XX ст. — до появи методів використання аеро-, а згодом і космічних знімків.


Перші роботи з оновлення карт в Росії, які завершилися їхнім перевиданням, відомі з середини XIX ст. Надалі цей процес на терені Російської Імперії та СРСР відбувався спонтанно і у переважній більшості відносно карт економічної тематики та не супроводжувався будь-якими спеціальними дослідженнями та науковим обґрунтуванням.


Тільки з кінця 1940-х років у Радянському Союзі відомі дослідницькі роботи з питань старіння та оновлення карт. У цілому дослідницька проблематика з цієї проблеми стосувалась виключно топографічних карт (Лисичанский А.С., Похваленский В.А., Вольпе Р.І. та ін.). Відомі лише окремі праці, які стосуються загальногеографічних карт. Тому виробничі роботи щодо практичного освоєння оновлення топографічних карт проводились із використанням інструктивно-нормативних документів, що були розроблені на основі попередніх досліджень із питань старіння і оновлення саме топографічних карт. Стосовно тематичних карт — то ця проблема не досліджувалась і не вирішувалась, а оновлення відбувалося у вигляді спонтанного перевидання окремих карт.


 


 


 


 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины