ТЕРИТОРІАЛЬНА ОРГАНІЗАЦІЯ ГОСПОДАРСТВА КРАЇН ПІВДЕННО-СХІДНОЇ ТА СХІДНОЇ АЗІЇ : ТЕРРИТОРИАЛЬНАЯ ОРГАНИЗАЦИЯ ХОЗЯЙСТВА СТРАН ЮГО-ВОСТОЧНОЙ И ВОСТОЧНОЙ АЗИИ



Название:
ТЕРИТОРІАЛЬНА ОРГАНІЗАЦІЯ ГОСПОДАРСТВА КРАЇН ПІВДЕННО-СХІДНОЇ ТА СХІДНОЇ АЗІЇ
Альтернативное Название: ТЕРРИТОРИАЛЬНАЯ ОРГАНИЗАЦИЯ ХОЗЯЙСТВА СТРАН ЮГО-ВОСТОЧНОЙ И ВОСТОЧНОЙ АЗИИ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

У вступі обгрунтовується  актуальність теми, глибина вивчення проблеми; окреслено об’єкт і предмет, сформульовано тему та завдання дослідження; викладено наукову новизну одержаних результатів, їх теоретичне та практичне значення; виділено особистий внесок дисертанта в розкриття проблеми дослідження, наведено результати апробації її положень.


У першому розділіСуспільно-географічні основи дослідження господарської системи регіону світу” розкривається сутність поняття господарська система регіону світу. Зокрема зазначається, що господарські системи регіонів світу відносяться до складних суспільно-географічних об’єктів. Це територіально-господарські утворення, сформовані на основі взаємного зближення господарських комплексів розташованих поряд країн в процесі їх інтеграції в світову господарську систему.


Розрізняють два аспекти вивчення господарських систем регіонів світу. З одного боку, вони розглядаються як підсистеми світового господарства, сформовані внаслідок активізації зовнішньоекономічної функції національних господарських комплексів, з іншого, як результат конвергенції функціонально-структурних підсистем (територія, населення, виробнича сфера, невиробнича сфера та ін.) на основі системоформуючих відношень і зв’язків. Розгляд господарської системи регіону світу в аспекті взаємодії функціонально-структурнх підсистем дозволяє нам дослідити природу її формування і принципи функціонування як суспільно-географічного об’єкту. Аналіз інтеграційних процесів, в свою чергу, формує уявлення про характер та основні напрями розвитку регіону.(рис.1)


Господарська система регіону світу має складну функціонально-компонентну структуру, елементами якої виступають, з одного боку, взаємодіючі за законами МПП і взаємопов’язані сітками та потоками усіх видів національні господарські комплекси країн, транснаціональні корпорації, міжнародні організації, а з іншого, різнорівневі функціонально-структурні підсистеми (демографічна, природна, виробнича, соціальна, інфраструктурна, духовна та ін.) поєднані системоформуючими відношеннями і зв’язками та спільним завданням розвитку. (рис.2)


 


Господарська система регіону світу не може розглядатися як механічне поєднання національних господарських комплексів. В ході поглиблення міжнародного поділу праці і міжнародної спеціалізації виробництва відбувається ускладнення внутрішніх і зовнішніх зв’язків, розвиваються процеси транснаціоналізації виробництва і обігу. 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины