ТЕРМОХАЛИННАЯ И ГИДРОЛОГО-АКУСТИЧЕСКАЯ СТРУКТУРА ВОД ЧЕРНОГО МОРЯ



Название:
ТЕРМОХАЛИННАЯ И ГИДРОЛОГО-АКУСТИЧЕСКАЯ СТРУКТУРА ВОД ЧЕРНОГО МОРЯ
Альтернативное Название: ТЕРМОХАЛИННА І ГІДРОЛОГО-АКУСТИЧНА СТРУКТУРА ВОД ЧОРНОГО МОРЯ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

У вступі обгрунтовується актуальність теми, формулюються мета і задачі дослідження, наведена наукова новизна і практична значимість результатів роботи, а також приводяться відомості про апробації результатів дисертації і наукових публікацій.


В огляді літератури описані відомості про роботи, присвячені питанням термохалинної структури Чорного моря за період 1880-2002 рр. Найбільш великими, узагальнюючими роботами стали п'ять монографій: [Н.М. Книпович, 1932], [А.К. Леонов, 1960], [Д.М. Филиппов, 1968], [А.С. Блатов, Н.П. Булгаков, В.А. Іванов, А.Н. Косарев, В.С. Тужилкин, 1984], [Э.Н. Альтман, И.Ф. Гертман, 1991].


Незважаючи на тривалу історію вивчення гідрологічної структури Чорного моря, велику кількість літературних джерел, багато питань мають різні тлумачення, зокрема, кількість і обсяги водних мас, регіональні особливості утворення вод холодного проміжного шару (ХПШ), сезонний хід геострофичної циркуляції, кліматичні характеристики глибинних шарів, структура полів швидкості звуку.


У першому розділі «Матеріали спостережень і методика обробки» представлені відомості про вихідних даних спостережень, описаний метод розрахунку кліматичних полів, приведені оцінки статистичної значимості просторових відмінностей кліматичних полів і оцінки надійності виділення сезонного ходу.


Масив первинних гідрологічних даних, використований у роботі, створений на основі банків океанографічних даних МГІ НАНУ і МО УкрНДГМІ. Загальне число гідрологічних станцій склало  130320 (без багатодобових станцій  108623) за період 1910-2003 р. Для оцінки характеристик мезомасштабної і синоптичної часової мінливості був підготовлений масив багатодобових і багатосерійних станцій (загальна кількість 1044, кількість зондувань 21697). Тривалі ряди спостережень на окремих берегових гідрометеорологічних станціях, а також на платформі ЕО МГІ в сел. Кацивелі, залучалися для порівняння характеристик різних масштабів тимчасової мінливості температури і солоності у відкритому морі та в прибережній зоні. Для оцінки характеристик просторової синоптичної мінливості було виділено 76 океанографічних зйомок, що охоплюють більш половини акваторії моря. Для більш достовірної оцінки кліматичних полів у глибинних шарах був створений окремий масив даних рейсів з якісними глибоководними даними (2317 станцій, виконаних за період 33 року, на горизонтах >1000 м).


Розроблене програмне забезпечення, у тому числі  геоінформаційна система «Гідрометеорологія Чорного й Азовського морів», програма обробки океанографічних зйомок «Гідролог» дозволили автоматизувати експертний контроль якості даних, розрахунок стандартних статистичних і вторинних океанографічних характеристик, візуалізацію вертикальних профілів, карт, розрізів, часових рядів  берегових станцій і суднових спостережень (опис програм винесений у Додатки А,Б).


 


Для розрахунку кліматичних полів була обрана схема об'єктивного аналізу, яка широко використовується в кліматологічних виданнях NOAA (США). Це ітераційна схема послідовних наближень [Cressman, 1959], [Ba es 1964], яка була застосована [Levitus, 1982]  для побудови атласів Світового океану. Адаптація до умов Чорного моря, що полягає у визначенні кількісних характеристик радіусів впливу, дозволила відфільтровати шуми з просторовими масштабами сітки, зберігши великомасштабні неоднорідності кліматичного характеру. Основна формула інтерполяції має вигляд:

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины