Еколого-географічні проблеми середніх і великих урбосистем Волинської області




  • скачать файл:
Название:
Еколого-географічні проблеми середніх і великих урбосистем Волинської області
Альтернативное Название: Эколого-географические проблемы средних и крупных урбосистем Волынской области
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

      У вступі висвітлено актуальність теми, сформульовано мету та завдання дослідження, зазначено наукову новизну, виділено особистий внесок здобувача у виконання дисертаційної роботи і реалізацію її результатів.


      У першому розділі“Методика урбоекологічних досліджень  середніх і великих міст” - присвячений спектрам методів та алгоритмам їх вирішення.


      Ландшафтно-геохімічний метод дав можливість встановити закономірності розсіювання, міграції і акумуляції хімічних елементів на різних елементах рельєфу та приуроченість окремих інгредієнтів до морфологічних одиниць ландшафтів. Його використання сприяло виявленню певних геохімічних аномальних полів в різних компонентах ландшафтів на основі кількісних показників.  


      Ландшафтно-екологічний підхід дав можливість виявити закономірності територіального розподілу полютантів на основі статистичних, лабораторних, польових, картографічних методів та їх зв'язок з різними типами захворювань населення, реакції людського організму на зміну екологічних умов довкілля. Основне завдання ландшафтно-екологічного методу полягало у встановленні приуроченості окремих видів захворювань до певних урбокомплексів та причин, якими обумовлені ці захворювання.


      Картографічно-екологічний метод полягає у відображенні на картах негативних явищ, які виникли внаслідок діяльності людини в довкіллі на сучасному етапі та багаторічному аспекті.


      Статистичний метод застосувався паралельно з іншими методами. Він полягає у зборі та опрацюванні статистичних показників про об'єми викидів в атмосферу різними промисловими комплексами, скиди очищених та неочищених промислових вод в поверхневі водні об'єкти; забруднення ґрунтів, стан здоров’я населення тощо.


      Оцінка акумулятивних тенденцій в урбоземах та парково-вуличних насадженнях проводилась на основі порівняння світових кларкових величин з конкретними індивідуальними, фоновими величинами та місцевими і регіональними кларковими показниками.


      Для оцінки накопичення важких металів в урбоземах застосовували різні методичні прийоми.


 


      Одна з формул, на підставі яких розраховувались коефіцієнти акумуляції грунтів приводиться нище (Волошин, 1998):

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)