ГЕОДЕМОГРАФІЧНІ ПРОЦЕСИ І ГЕОДЕМОГРАФІЧНА СИТУАЦІЯ В РЕГІОНІ УКРАЇНСЬКОГО ПРИЧОРНОМОР`Я



Название:
ГЕОДЕМОГРАФІЧНІ ПРОЦЕСИ І ГЕОДЕМОГРАФІЧНА СИТУАЦІЯ В РЕГІОНІ УКРАЇНСЬКОГО ПРИЧОРНОМОР`Я
Альтернативное Название: Геодемографические ПРОЦЕССЫ И ДЕМОГРАФИЧЕСКИЯ СИТУАЦИЯ В РЕГИОНЕ УКРАИНСКИХ ПРИЧЕРНОМОРЬЯ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

У першому розділі  роботи – “Теорія та методологія геодемографічних досліджень” розглянуто і оцінено той  різноманітний вклад в  розробку  проблеми, який був  зроблений в попередні періоди вітчизняними та зарубіжними  дослідниками. В наукових працях М.П.Демченко, В.О.Джамана,  І.М. Дудника,  Ф.Д,Заставного,  Е.М. Лібанової, Н.Мірко, Т.М.Палій, Т.В. Панасенко, В.П.Піскунова, І.М. Прибиткової,  Ю.І. Пітюренко, І.П Рябова, Г.Г.Старостенко, В.С.Стешенко, Л.М Тарангул, М.І.Фащевського, О.У.Хомри, Л.В.Чуйко та   багатьох інших вітчизняних науковців детально аналізуються особливості сучасного геодемографічного розвитку України в цілому та окремих її регіонів, обґрунтовуються можливі варіанти подальшої трансформації  демовідтворювальних процесів. Значний вклад в розробку  теоретичних і методичних проблем  геодемографічної науки внесли  такі відомі  російські  демографи  і економіко-географи як Д.І.Валентей,  А.Г.Вишневський, А.Г. Волков, Н.В. Звєрєва, С.В.Соболєва,  Б.Н.Урланіс, Б.С.Хорєв,  Г.М. Федоров і багато інших. Серед зарубіжних авторів слід зазначити   В. Лексика, Р. Пресса,  А.Ягельського і інших. Стосовно регіону Українського Причорномор`я суттєвий внесок в дослідження особливостей геодемографічної ситуації за станом на середину 80-х років ХХ століття зробили такі дослідники як В.О.Дергачов, С.Б.Куделіна, К.Є. Повітчана, О.І.Полоса, В.Г. Пижов, В.Л.Смольський, О.Г.Топчієв, Л.В.Хомич і інші.


В наукових працях зазначених авторів основні зусилля були спрямовані, головним, чином, на вивчення особливостей геодемографічної проблематики в її статичному стані – аналіз населення і розселення як фіксованих явищ. Недостатня увага  приділялась вивченню динаміки, змін,  розвитку  дослідженню геодемографічного процесу, як загальної траєкторії безперервного розвитку демовідтворення населення. В окремих працях мали місце лише фрагменти такого підходу.


Ціла низка питань є ще нерозв`язаною, мають дискусійний характер. Це стосується і такої значної проблеми як системне розроблення категорійно-понятійного апарату геодемографічних досліджень. Зовсім не досліджувались питання територіальної диференціації геодемографічної ситуації в останні 8-10 років в межах регіону  Українського Причорномор`я. Відсутні наукові праці з дослідження концептуальних основ ГДП, немає робіт по сучасному геодемографічному районуванню на основі множини демографічних індикаторів. Усе це  зумовило  об`єктивну  необхідність розробки концепції геодемографічного процесу виділення його типів  і підтипів, вивчення територіальної диференціації ГДП тощо.


В дисертаційному дослідженні певна увага приділяється проблемам розробки понятійно-термінологічного і категорійного апарату геодемографії як складової частини соціально-економічної географії. Зокрема узагальнені погляди вітчизняних та зарубіжних дослідників і представлено власне уявлення про такі категорії демогеографічної  науки як демогеографічна система, геодемографічна обстановка, демогеографічна ситуація, геодемографічний процес, демовідтворювальний територіальний комплекс, економіко-демографічна обстановка і інші. Розробка і змістовне обґрунтування понятійно-термінологічного апарату сприяло створенню потужного евристичного потенціалу демогеографічної науки, хоча ще є невирішені  питання геодемографічної проблематики, які потребують подальшого вивчення. Автором розроблена принципова схема базових понять і термінів які використовуються для аналізу ГДП.


Підкреслюється необхідність подальшої розробки концептуальних основ геодемографічних категорій, зокрема категорії геодемографічного процесу як загальної траєкторії відтворення населення у взаємозв`язку з факторами соціального, економічного, етно-національного, екологічного, розселенського характеру. Подальшої розробки потребують також питання принципів і підходів до  геодемографічного районування, поглибленого вивчення геодемографічних процесів в умовах  сучасного періоду переходу до ринкових відносин.


У другому розділі “Геодемографічна ситуація в регіоні Українського Причорномор`я”  проаналізована динаміка чисельності міського і сільського населення з урахуванням територіальних відмінностей за останні 50 років. Приділяється значна увага аналізу етно-національного складу  населення, що має безпосередній зв`язок з деякими  особливостями  формування сучасної геодемографічної ситуації і розвитком  геодемографічних процесів в різних територіальних утвореннях регіону Українського Причорномор`я.


В цьому розділі розкриваються також особливості  систем  сільського і міського розселення в регіоні УП і аналізується взаємовплив розвитку геодемографічних процесів з конкретними формами розселенської мережі. Зокрема, підкреслюється депресивний характер розвитку геодемографчних процесів  протягом останніх 15-20 років в північних і центральних розселенських зонах Одеської і Миколаївської областей і східних зонах Херсонщини, і більш сприятливий розвиток геодемографічної ситуації в урбанізованій Приморській  смузі, де розселенська мережа в останні періоди формувалась під впливом інтенсивного  міграційного притоку населення  більш активного  репродуктивного віку.


В дисертації розкриваються особливості геодемографічної ситуації в регіоні УП. В цілому вона оцінюється автором як вкрай несприятлива.


На формування сучасної геодемографічної ситуації і розвиток геодемографічного процесу в регіоні УП значний вплив мають не тільки загальні фактори  соціально-економічного характеру і кризові явища перехідного до ринкової моделі періоду, але і деякі регіональні чинники, які є характерними лише для Українського Причорномор`я. Це  своєрідний  етно-національний склад населення, особливо в Одеській області, приморське економіко-географічне положення і формування тут  потужних портово-промислових комплексів, міських агломерацій і інших урбаністичних форм  розселення населення в приморській смузі, з одного боку  і депресивної периферії – з другого


У третьому розділі  роботи “Геодемографічний процес в регіоні Українського Причорномор`я” сформульовані теоретико-концептуальні положення категорії “геодемографічного процесу”(ГДП):


- геодемографічний процес як демографічну  категорію слід розуміти не як  традиційне  співвідношення показників природного та механічного руху населення на різні дати і відрізки часу, не просто як послідовну зміну  демографічних подій протягом певного часу, а як єдиний  цілісний, безперервний процес, що визначає узагальнену траєкторію розвитку населення, соціально-демографічних факторів і чинників, які формують   напрями й типи відтворення населення;


  - особливості  геодемографічних процесів зумовлені наявністю демографічної ситуації, якістю життя населення, його статево-віковою структурою, закономірностями і формами  територіальної організації населення (його стан, чисельність, динаміка, розміщення по території, густота і форми розселення, структура зайнятості і інші); особливості  ГДП визначаються не тільки  суто демографічними параметрами і показниками, але і зв`язаними з ними соціальними, економічними, етно-національними, розселенськими, екологічними факторами;


   - геодемографічний процес має просторову диференціацію в межах певних  територіальних соціумів різних ієрархічних рівнів; закономірності  і особливості розвитку  структури  розселення, його територіальної організації впливають на  своєрідність геодемографічного процесу, на визначення його типів і підтипів .


  -  геодемографічний процес за своєю суттєвістю поняття динамічне. Його складові компоненти знаходяться в стані  безперервного руху, зміни розвитку; на певному етапі свого часового розвитку, його можна розглядати  фіксовано як геодемографічну обстановку (ситуацію);


 - геодемографічний процес за своєю природою  та багатокомпонентною структурою є досить інерційною категорією, але при певних незвичайних(екстремальних) умовах його параметри можуть змінюватись досить суттєво навіть в короткі проміжки часу (наприклад, вплив на ГДП економічних, екологічних, політичних і інших кризових явищ);


  -  в рамках концепції геодемографчного процесу  в певній мірі забезпечується інтеграція, синтез чисельних показників демографічної і соціальної статистик; характер відтворення населення в сучасних кризових умовах перехідного періоду віддзеркалюється через призму концепції ГДП більш чітко, конкретно, як на окремих часових “зрізах” так і в просторовому відношенні.


 


В  цьому розділі обгрунтовані методичні  підходи  до систематики геодемографічних процесів з виділенням їх типів і підтипів.

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины