МЕТОДОЛОГІЯ ІНДИКАТИВНОГО ПЛАНУВАННЯ РЕГІОНАЛЬНОГО РОЗВИТКУ СІЛЬСЬКОГО АДМІНІСТРАТИВНОГО РАЙОНУ



Название:
МЕТОДОЛОГІЯ ІНДИКАТИВНОГО ПЛАНУВАННЯ РЕГІОНАЛЬНОГО РОЗВИТКУ СІЛЬСЬКОГО АДМІНІСТРАТИВНОГО РАЙОНУ
Альтернативное Название: Методология индикативного планирования РЕГИОНАЛЬНОГО РАЗВИТИЯ СЕЛЬСКОГО АДМИНИСТРАТИВНОГО РАЙОНА
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

У першому розділі роботи – “Методолого-методична концепція інди­ка­тивного планування сільського адміністративного району (САР)” обґрун­товано суть індикативного планування як механізму регулювання соціаль­но-економічної та екологічної політики держави, досліджено сільський адміністративний район (САР) як об’єкт індикативного плануван­ня, виявлено систему чинників індикативного планування САР, функціо­наль­ні підсистеми управління, обґрунтовано методи та методику його дослідження.


Проблема регіонального управління суспільним життям сьогодні набула особливої актуальності. У програмі діяльності Кабінету Міністрів України “Відкритість, дієвість, результативність”, розробленій відповідно до Конститу­ції України та положень Послання Президента України до Верховної Ради України “Європейський вибір. Концептуальні засади страте­гії економічного і соціального розвитку України на 2002-2011 роки” з метою ефективного вико­ристан­ня потенціалу регіонів передбачається, починаючи з 2003 року запро­ва­джен­­­ня стратегічного планування регіональ­ного розвитку на державному і місцевому рівні. Регіональна політика України повинна бути більш дієвою та ефективною, що потребує покладення в її основу механізму індикативного планування. Метою індикативного планування є розробка, обґрунтування і вжит­тя заходів щодо державного регулювання соціально-економічного розвит­ку країни. На відміну від директивного, індикативний план є орієнтуючим і ціле­спрямовуючим, а на відміну від прогнозу він містить конкретні рекоменда­ції щодо окреслення строків, ресурсів та способів реалізації визначеного.


Слід відзначити, що в галузі індикативного планування дуже мало теоретичних розробок та повна відсутність досвіду  в українських умовах. Таким чином у вирішенні завдань про індикативне планування потрібно творчо використовувати й багату практику держав розвиненої ринкової економіки, де індикативне планування довело свою високу ефективність як один із засобів державного регулювання.


Оскільки успіх реформування економіки України значною мірою залежать від науково обґрунтованого індикативного планування людської діяльності на всіх рівнях управління з урахуванням особливостей кожного, то для максималь­ної мобілізації внутрішніх ресурсів території, регіональних зв’язків, необхідна розроб­ка та реалізація регіональної політики на локальному рівні. Недарма цивілізовані країни розглядають розвиток та добробут сільських регіонів як умову процвітання нації в цілому.


Теоретичні та методичні основи прогнозного дослідження САР обґрунто­вано І.М. Дудником та К.В. Мезенцевим.


Під індикативним плануванням САР слід розуміти обґрунтування заходів з раціонального використання потенціалу території з метою забезпечення опти­маль­­ної спеціалізації людської діяльності, підвищення продуктивності праці, рівня та якості життя населення.


 


САР як елемент територіального устрою держави (що формується на основі адміністративної єдності) за будовою і функціо­нальною суттю нале­жить до категорії складних суспільно-географічних комп­лек­сів, особливості якого обумо­влюють специфіку його індикативного планування. СГК САР як сис­те­мі відкри­того типу притаманні внутрішні (системоутворюючі) та зовніш­ні зв’язки, взаємодія яких впливає на його територіальну цілісність (рис. 1). Дослід­жен­ня САР для цілей управлін­ня та планування повинне обов’язково передба­чати аналіз основних аспектів функціональної (компонент­ної, територіальної, органі­за­цій­но-управлінської) структури. 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины