ПРОБЛЕМИ ВИКОРИСТАННЯ ЗАСОБІВ МАСОВОЇ ІНФОРМАЦІЇ ДЛЯ ЗАПОБІГАННЯ ЗЛОЧИНІВ СЕРЕД НЕПОВНОЛІТНІХ :



Название:
ПРОБЛЕМИ ВИКОРИСТАННЯ ЗАСОБІВ МАСОВОЇ ІНФОРМАЦІЇ ДЛЯ ЗАПОБІГАННЯ ЗЛОЧИНІВ СЕРЕД НЕПОВНОЛІТНІХ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми дослідження. Запобігання злочинності в середовищі неповнолітніх є одним з напрямків запобігання злочинності в цілому і на сьогодні залишається однією з головних проблем кримінологічної науки. На жаль, рівень злочинності серед неповнолітніх та її підвищена суспільна небезпека викликає занепокоєння. Хоча темпи зростання підліткової злочинності в останні роки дещо призупинено, статистичні дані вказують на високий рівень криміналізації у дитячому середовищі. Порівняно з 1993 роком, тобто за 13 років, кількість засуджених неповнолітніх збільшилась на третину (37,8 %). Найбільш поширеними злочинами, які вчиняють неповнолітні і в останні роки, залишаються крадіжки, на другому місці – грабежі. Ними вчиняються розбійні напади, згвалтування і навіть умисні вбивства. Дві третини підлітків щорічно вчиняють злочини у складі груп, 15,8 % неповнолітніх до засудження раніше вже вчиняли злочини і притягалися до кримінальної відповідальності. Збільшується і кількість  осіб, які вчиняють злочини у віці 14-15 років. Понад 40 % засуджених неповнолітніх на момент вчинення злочинів були безконтрольні з боку суспільства, оскільки ніде не навчалися і не працювали.

Аналіз причин та умов, що породжують протиправну поведінку неповнолітніх показує, що поряд з іншими чинниками – кризою моралі, економічною нестабільністю, негативним впливом на неповнолітніх мікросередовища тощо, нового забарвлення та актуальності набуває така складова, як вплив засобів масової інформації (ЗМІ).

Засоби масової інформації, і особливо телебачення, стали невід’ємною частиною культури сучасного суспільства. Саме ЗМІ здійснюють своєрідний інформаційний фон, на основі якого людина і зокрема молода, формує певний світогляд щодо способу і стилю життя, моделей поведінки. В цьому розумінні засоби масової інформації мають в своєму розпорядженні невичерпні можливості позитивного впливу на свідомість людей, формування у них, особливо у неповнолітніх і молоді, високих моральних якостей, громадської активності, зразків правомірної поведінки, нетерпимості до порушень закону тощо. Між тим, як свідчить практика, ЗМІ, і зокрема телебачення, не виконують в повному обсязі ці завдання, більш того, далеко не поодинокі випадки негативного впливу телебачення на поведінку неповнолітніх, коли на телебаченні пропагуються стандарти поведінки телегероїв, які несумісні з цінностними орієнтаціями суспільства і пов’язані з демонстрацією культу сили, жорстокості тощо.

Необхідність поглиблення наукових досліджень проблем використання засобів масової інформації для запобігання злочинів серед неповнолітніх набуває актуальності також у зв’язку з розширенням технічних можливостей інформаційного забезпечення суспільства та відповідно необхідністю удосконалення нормативно-правової бази щодо суб’єктів інформаційної  діяльності.                       Оскільки неповнолітні в переважній більшості випадків надають перевагу телебаченню,  цей вид ЗМІ головним чином досліджений в роботі.

Вказані вище обставини обумовлюють вибір теми дослідження, та її актуальність.

Слід зазначити, що проблему впливу засобів масової інформації на свідомість взагалі та протиправну поведінку неповнолітніх вивчали такі зарубіжні та вітчизняні вчені як: В.С.Батиргареєва, Р.Берон, О.В.Волянська, В.В.Голіна, Б.М.Головкін,  В.Г.Гончаренко, О.В.Гордякова, І.М.Даньшин, А.І.Долгова, О.Ю.Дроздов С.Н.Еніклопов, Д.Майерс, О.Р.Михайленко, М.М.Назаров, В.В.Пушкарь, Д.Річардсон, М.О.Семчик, Д.Н.Срібняк, К.А.Тарасов, А.П.Тузов, І.К.Туркевич,     В.І.Шакун, та інші автори. Однак в Україні монографічні дослідження цієї проблеми відсутні. При цьому необхідно не тільки дослідити негативний вплив засобів масової інформації на протиправну поведінку неповнолітніх, а й  визначити можливості засобів масової інформації для запобігання злочинів серед неповнолітніх. Ці питання майже не досліджувались в кримінологічній літературі. 

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Тема дисертаційного дослідження належить до пріоритетних у науці кримінального права та кримінології. Вона випливає з положень Комплексної програми профілактики злочинності на 2001-2005 роки, затвердженої Указом Президента України від 25.12.2000 року № 1376/2000. Дисертація виконана згідно з планами наукових досліджень кафедри правознавства Національного педагогічного університету імені М.П.Драгоманова, зокрема, пов’язана з темою “Вивчення проблем кримінології в процесі навчання та виховання студентів”, а також узгоджується з напрямом “Дослідження проблем гуманітарних наук”, затвердженим планом науково-дослідних робіт Національного педагогічного університету імені М.П.Драгоманова (протокол № 5 засідання Вченої ради університету від 25 грудня 1994 р.), а також згідно з Концепцією розвитку законодавства України на період 1996-2005 рр. і охоплюється навчальними програмами та планами.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины