КОМПАРАТИВНІ БЛОКИ У СУЧАСНІЙ АМЕРИКАНСЬКІЙ ПОЕЗІЇ: ЛІНГВОКОГНІТИВНИЙ АСПЕКТ : Компаративные БЛОКИ В СОВРЕМЕННОЙ АМЕРИКАНСКОЙ ПОЭЗИИ: лингвокогнитивный АСПЕКТ



Название:
КОМПАРАТИВНІ БЛОКИ У СУЧАСНІЙ АМЕРИКАНСЬКІЙ ПОЕЗІЇ: ЛІНГВОКОГНІТИВНИЙ АСПЕКТ
Альтернативное Название: Компаративные БЛОКИ В СОВРЕМЕННОЙ АМЕРИКАНСКОЙ ПОЭЗИИ: лингвокогнитивный АСПЕКТ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

Розділ 1. Формування компаративних блоків в американській поезії ХХ ст. Сучасний когнітивний етап розвитку теорії тропів дає можливість класифікувати тропи, відштовхуючись від єдиного когнітивного процесу – аналогового осмислення світу людиною, а розбіжності між тропами поетичної мови шукати в лінгвокогнітивних операціях, які впливають на структуру конкретного художнього засобу. Виділення когнітивного процесу аналогового осмислення дійсності як головного когнітивного процесу (що містить операцію порівняння) дозволяє визначити в семантиці всіх концептуальних компаративних тропів спільні структурні елементи: означене, означувальне й основу порівняння.


У роботі аналогове осмислення розуміється як низка лінгвокогнітивних операцій і процедур пошуку й опрацювання онтологічних відповідностей у структурі знань, які вичленовуються в концептосфері об’єкта концептуального тропа, та їх проектування  на структуру знань, співвіднесених з концептосферою суб’єкта.


Лінгвокогнітивний механізм формування поетичних тропів включає операції мапування об’єкта на суб’єкт у просторі компаративної конструкції віршованого тексту, яка корелює в дослідженні з поняттям компаративного блоку. Ці операції здійснюються через різні види мапування: атрибутивне, релятивне, ситуативне як прояви парадигматики поетичного тропа та системне, що характеризує синтагматичні властивості тропа.


Порівняння розглядається нами як лінгвокогнітивна операція формування компаративних блоків у тексті, яка включає атрибутивне, релятивне, ситуативне та системне мапування. Ця операція тлумачиться як проектування одного поняття на інше в межах різних концептуальних областей знання або ж відшукування частини чи цілого в одній і тій самій концептуальній сфері на підставі їх схожості або подібності (G.Lakoff, M.Johnson, J.Grady).


Систематизацію лінгвокогнітивних процесів, операцій і процедур,  що є підґрунтям концептуальних тропів і їх втілення у компаративних тропах, що подальше об’єднуються в компаративні блоки, ілюструє Рис.1.


 


Аналогове осмислення онтологічних відповідностей між складовими концептосфер відбувається через лінгвокогнітивні операції мапування, які, у свою чергу, скеровують формування компаративних блоків сучасної американської поезії. Ці лінгвокогнітивні операції можуть накладати селективні обмеження на порівняння сутностей, об’єктивованих у КБ, а також знімати обмеження на проведення аналогії між ними. Операції мапування (атрибутивне  і  релятивне), що накладають обмеження на порівняння складових концептосфер суб’єкта й об’єкта, зумовлюють появу компаративних блоків, невеликих за обсягом (від словосполучення до поетичного рядка) і з обмеженою інтегрованістю у поетичний текст. На відміну від атрибутивного та релятивного, ситуативне й системне мапування приводять до формування КБ, де обмеження на проведення аналогії відсутні. Такі компаративні блоки мають великий обсяг (від поетичної строфи до всього поетичного тексту) та більшу інтегрованість в поетичний текст.  

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины