ПРИНЦИПИ ПРОЦЕСУАЛЬНОГО ПРАВА ТА ЇХ ВТІЛЕННЯ В ЗАКОНОДАВЧІЙ РЕГЛАМЕНТАЦІЇ ДІЯЛЬНОСТІ МІЛІЦІЇ УКРАЇНИ



Название:
ПРИНЦИПИ ПРОЦЕСУАЛЬНОГО ПРАВА ТА ЇХ ВТІЛЕННЯ В ЗАКОНОДАВЧІЙ РЕГЛАМЕНТАЦІЇ ДІЯЛЬНОСТІ МІЛІЦІЇ УКРАЇНИ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми. Вірне усвідомлення і дослідження принципів, що виступають основою формування та функціонування права, дозволяє ближче підійти до розуміння самого права, точніше встановити його сутність, а також сприяє вдосконаленню механізму дії права на суспільні відносини. Саме тому проблема принципів права досліджується протягом багатьох століть. Вона порушувалась ще у Стародавній Греції такими видатними філософами як Сократ, Платон, Аристотель та ін. Вагомий внесок у її розробку зробили римські юристи, що підійшли до неї з практичної точки зору. Далі естафету досліджень перейняли  мислителі XVII-XVIII століття: Т. Гобс, Ш.Л. Монтеск’є, Ж.Ж. Руссо та ін. й в подальшому вона залишалась доволі актуальною.

Особливої актуальності для нашої держави проблема дефініції і змісту принципів права набула з моменту прийняття Декларації про державний суверенітет України 16 липня 1990 року та Акту проголошення незалежності України 24 серпня 1991 року. Саме з цього часу почалася розбудова незалежної, демократичної, соціальної та правової держави в Україні, що обумовлює потребу у закріпленні  відповідних принципів права в національному законодавстві.

Слід зазначити, що після декларування відповідних принципів права, необхідно створити й закріпити в законодавстві механізм їх реалізації. Цей процес знаходить свій вираз у системі норм права, предметом регулювання яких є саме процедура реалізації закріплених у законодавстві певних матеріальних приписів, і які утворюють процесуальне право, що покликане забезпечувати втілення закріплених в законодавстві правових приписів в реальне життя суспільства і держави. Процесуальне право є елементом структури права взагалі, тому і основні ідеї, вихідні положення останнього притаманні і йому. Окрім цього, окремі принципи притаманні виключно процесуальному праву.

У сучасних умовах проблема визначення принципів процесуального права набуває особливого значення у зв’язку з процесом інтеграції України в європейське і світове співтовариство, що обумовлює необхідність узгодження національного законодавства з міжнародним правом. Проголошення України правовою державою також вимагає вдосконалення існуючого законодавства. На думку дисертанта, вдосконаленню підлягає, в більшій частині, саме процесуальне право, оскільки задекларовані права, свободи та обов’язки суб’єктів правовідносин загалом відповідають рівню культурного та цивілізаційного розвитку нашої країни, але механізм їх реалізації, втілення в реальне життя ще знаходиться у стадії формування.

Актуальність цієї роботи визначається практичною потребою вдосконалення національного законодавства у сфері закріплення вихідних ідей, основних положень процесуального права, і, в зв’язку з цим, необхідністю теоретичної подальшої розробки зазначених проблем.

Однією з основних внутрішніх функцій держави є забезпечення правопорядку  в країні. Для її реалізації створюються і функціонують відповідні державні органи, що наділені відповідними владними повноваженнями. Одним з таких органів є міліція, діяльність якої вимагає ретельної правової регламентації. Потреба забезпечення правопорядку в країні обумовлює необхідність точного втілення змісту принципів процесуального права в законодавстві, що регулює діяльності міліції.

Доцільно зазначити, що у сучасній правовій науці, за деяким виключенням, не приділяється належної уваги дослідженню принципів права, їх конкретизації відповідно правового регулювання певних сфер людської життєдіяльності, питанням співвідношення принципів міжнародного права та принципів права, що закріплені в національному законодавстві України, що об’єктивно підвищує теоретичну й практичну необхідність дослідження теми даного дисертаційного дослідження, його актуальність.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами.

Тема дисертаційного дослідження обговорена і схвалена на засіданні Вченої ради Національної академії внутрішніх справ України (протокол №10 від 29 грудня 1998 року) та включена до плану науково-дослідних та дослідно-конструкторських робіт Національної академії внутрішніх справ України. Дисертаційне дослідження підготовлене згідно з державними планами та програмами Верховної Ради України (Державно-правова реформа в Україні), у відповідності з тематикою пріоритетних напрямів дисертаційних досліджень на період 2002-2005 р.р. (Наказ МВС України від 30 червня 2002 року № 635).

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины