ПОЛІТИКО-ПРАВОВЕ ВЧЕННЯ ІДЕОЛОГА АНГЛІЙСЬКОГО ЛІБЕРАЛІЗМУ ДЖ. СТ. МІЛЛЯ



Название:
ПОЛІТИКО-ПРАВОВЕ ВЧЕННЯ ІДЕОЛОГА АНГЛІЙСЬКОГО ЛІБЕРАЛІЗМУ ДЖ. СТ. МІЛЛЯ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми. Суспільно-політична та духовна дійсність сучасної України характеризується підвищенням соціальної значущості політико-правової теорії, яка сприяє визначенню пріоритетів економічного, соціального і культурного розвитку суспільства. Сьогодні, коли формування якісно нової політичної системи України стає все більш очевидним, слід пам’ятати, що цей процес є складним і довготривалим, що на нього впливають багато чинників. Становлення та розвиток політичної системи постійно супроводжується вдосконаленням і реформуванням. Перш за все це стосується держави. З огляду на це, природним є звернення до ідей політико-правових мислителів, які свого часу вирішували питання, що є актуальними і важливими для нас зараз. У дусі демократичних перетворень, що відбуваються в Україні, актуальними й вагомими виявилися ідеї Джона Стюарта Мілля (1806-1873), видатного англійського філософа і правознавця, визнаного на Заході родоначальника Європейського парламентаризму, вчення якого мало вирішальне значення для практики формування ліберальних цінностей, громадянського суспільства, правової держави на Заході. Зокрема, мова йде про такі фундаментальні проблеми, як пріоритет ліберальних цінностей, форма держави, формування інституту прав і свобод індивіда тощо.

Пізнання політико-правової частини інтелектуальної спадщини Дж.Ст. Мілля є особливо важливим сьогодні, коли держава і суспільство стали перед вибором шляхів свого співіснування в умовах процесів глобалізації сучасного світу, коли всебічне вивчення держави і права вимагає привнесення  в них філософської, соціологічної і етичної складових, ставить питання про співвідношення свободи особистості і влади в державі. Відродження політико-правової думки сприяє світоглядно-методологічному забезпеченню юридичної науки, стає важливою передумовою цілеспрямованого формування правової культури особистості, суспільства, побудови правової держави.

У дослідженні використовувався методологічний потенціал праць вітчизняних і зарубіжних теоретиків і філософів права: Дж. Актона, Е. Берка, Л. Гумпловича, Л.В. Єпіної, О. Конта, В.Я. Любашица, О.Ю.Малинової, В.С. Нерсесянца, Н.С. Прозорової, М.І. Романової,              Дж. Роулза, А. Токвіля, В.К. Шрейбера, П.Д. Юркевича та інших, на творчість яких орієнтувався Дж.Ст. Мілль, а також тих, які самі вивчали окремі аспекти його наукової діяльності, у тому числі філософські погляди. Це сприяло дослідженню політико-правової концепції Дж.Ст. Мілля паралельно з філософським аналізом соціальних подій, під час яких вчений визначив і сформулював свою позицію щодо проблем держави і права та перспектив їх розвитку. Крім того, аналіз праць зазначених авторів надав можливість визначити ступінь досліджуваності проблеми, якій присвячена дисертація, окреслити коло питань, що потребують подальшого наукового опрацювання, а також ті питання, які взагалі не були предметом спеціальних досліджень. Відсутність наукових розробок з окремих питань, що розглядаються в дисертації, ускладнює розв’язання ряду теоретичних і практичних завдань сучасної юридичної науки і політико-правової практики розбудови соціальної держави. Отже, можна констатувати нагальність потреби та можливість дослідження політико-правової концепції Дж.Ст. Мілля, усвідомлення значущості класичних учень про державу і право минулого для сучасності.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота є складовою частиною науково-дослідної програми Інституту держави і права ім. В.М. Корецького НАН України. Робота виконувалась у межах планової теми відділу теорії держави і права «Теоретико-методологічні основи розвитку правової системи України» (номер державної реєстрації 0102U001597).

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины