ТЕРИТОРІАЛЬНА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРИМОРСЬКОЇ РЕКРЕАЦІЙНОЇ СИСТЕМИ РОЗСЕЛЕННЯ (НА ПРИКЛАДІ ЗАПОРІЗЬКОГО ПРИАЗОВ\'Я)



Название:
ТЕРИТОРІАЛЬНА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРИМОРСЬКОЇ РЕКРЕАЦІЙНОЇ СИСТЕМИ РОЗСЕЛЕННЯ (НА ПРИКЛАДІ ЗАПОРІЗЬКОГО ПРИАЗОВ\'Я)
Альтернативное Название: ТЕРРИТОРИАЛЬНАЯ ОРГАНИЗАЦИЯ Приморский РЕКРЕАЦИОННОЙ СИСТЕМЫ РАССЕЛЕНИЯ (НА ПРИМЕРЕ ЗАПОРОЖСКОГО ПРИАЗОВЬЯ)
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

У всту­пі ди­се­р­та­ції обґрунтована ак­ту­а­ль­ність те­ми до­слі­джен­ня, сфо­р­мо­ва­ні ці­лі  і за­да­чі ро­бо­ти, ви­зна­че­на ме­то­ди­ка до­слі­джен­ня, прак­ти­ч­на цін­ність, но­ві на­у­ко­ві ре­зуль­та­ти й ап­ро­ба­ція ро­бо­ти.


У пер­шо­му роз­ді­лі "Ме­то­до­ло­гі­ч­ні ос­но­ви ви­вчен­ня при­мор­сь­ких ре­к­ре­а­цій­них си­с­тем роз­се­лен­ня" ана­лі­зу­єть­ся су­час­ний стан ви­вчен­ня ре­к­ре­а­цій­ної си­с­те­ми роз­се­лен­ня на при­мор­сь­ких те­ри­то­рі­ях.


Те­р­мін "роз­се­лен­ня на­се­лен­ня" є ос­но­в­ним по­нят­тям у те­о­рії роз­се­лен­ня. Роз­се­лен­ня на­се­лен­ня  не  існує по­за  те­ри­то­рі­єю  і при­пу­с­кає фо­р­му­ван­ня те­ри­то­рі­а­ль­ної си­с­те­ми роз­селен­ня, яка в ре­к­ре­а­цій­них ра­йо­нах, у то­му чи­с­лі і при­мор­сь­ких, пред­ста­в­ле­на осо­б­ли­ви­ми ло­ка­ль­ни­ми спе­ці­а­лі­зо­ва­ни­ми си­с­те­ма­ми роз­се­лен­ня - ПРСР, спря­мо­ва­ни­ми на оде­р­жан­ня ма­к­си­ма­ль­но­го ре­к­ре­а­цій­но­го ефе­к­ту, на ство­рен­ня оп­ти­ма­ль­них умов для пра­ці, по­бу­ту і від­по­чи­н­ку не тіль­ки ре­к­ре­а­н­тів, але і мі­с­це­во­го на­се­лен­ня.


Під ПРСР ми ро­зу­мі­є­мо те­ри­то­рі­а­ль­но ці­лі­с­ну і фу­н­к­ці­о­на­ль­но вза­є­мо­за­леж­ну су­ку­п­ність іє­ра­р­хі­ч­но су­під­ряд­них ре­к­ре­а­цій­них по­се­лень, що фо­р­му­ють­ся в про­це­сі роз­ви­т­ку те­ри­то­рі­а­ль­них ре­к­ре­а­цій­них си­с­тем (ТРС). Зна­хо­дя­чись у вза­є­мо­зв'я­з­ку і вза­є­мо­за­ле­ж­но­с­ті, ре­к­ре­а­цій­ні по­се­лен­ня до­по­в­ню­ють один од­но­го в про­це­сі сво­го роз­ви­т­ку, ство­рю­ю­чи в роз­се­лен­ні та еко­но­мі­ч­но­му і со­ці­а­ль­но­му від­но­шен­нях єди­ну си­с­те­му - ПРСР.


У ре­зуль­та­ті ана­лі­зу рі­з­них ва­рі­а­н­тів спі­ль­но­го роз­ви­т­ку ТРС із си­с­те­мою роз­се­лен­ня на­ми ви­яв­ле­ні ос­но­ви фо­р­му­ван­ня і роз­ви­т­ку ПРСР:


1.     На­се­ле­ний пункт не мо­же бу­ти пе­р­с­пе­к­ти­в­ною фо­р­мою ор­га­ні­за­ції ре­к­ре­а­цій­ної ді­я­ль­но­с­ті, а мі­с­то-­ку­рорт не мо­же бу­ти пе­р­с­пе­к­ти­в­ною фо­р­мою роз­се­лен­ня.


2.     Не­об­хід­но роз­гля­да­ти жи­т­ло­ву за­бу­до­ву - як еле­мент єди­ної си­с­те­ми роз­се­лен­ня, а ре­к­ре­а­цій­ну - як еле­мент РС.


3.     Кри­те­рієм ви­бо­ру пе­р­с­пе­к­ти­в­но­го ва­рі­а­н­ту роз­ви­т­ку си­с­те­ми роз­се­лен­ня по­ви­нна бу­ти при­йн­я­та про­пу­с­к­на спро­мо­ж­ність ре­к­ре­а­цій­ної си­с­те­ми. Роз­ви­ток ме­ре­жі на­се­ле­них місць уз­бе­реж­жя по­ви­нен бу­ти під­по­ряд­ко­ва­ний ви­мо­гам ре­к­ре­а­ці­ї.


4.     Всі те­ри­то­рії, які во­ло­ді­ють ре­к­ре­а­цій­ни­ми умо­ва­ми і ре­сур­са­ми, не­об­хід­но роз­гля­да­ти як по­те­н­цій­ну зо­ну для роз­ви­т­ку РС і зо­ну об­ме­же­но­го роз­ви­т­ку си­с­тем роз­се­лен­ня.


5.     Опо­р­ни­ми пун­к­та­ми ПРСР по­ви­нні ви­сту­па­ти мі­с­та-­це­н­т­ри по­бу­то­во­го, ма­те­рі­а­ль­но-­те­х­ні­ч­но­го і тру­до­во­го за­без­пе­чен­ня (ЦЗ), що мо­жуть роз­ви­ва­ти­ся без особливих втрат для РС тіль­ки за її ме­жа­ми.


Для ТРС і си­с­те­ми роз­се­лен­ня ха­ра­к­те­р­не ви­ни­к­нен­ня про­ти­річ на всіх ета­пах роз­ви­т­ку, то­му ПРСР ха­ра­к­те­ри­зу­єть­ся, на від­мі­ну від ба­га­тьох ін­ших си­с­тем, як іє­ра­р­хі­єю окре­мих ре­к­ре­а­цій­них по­се­лень, так і іє­ра­р­хі­єю те­ри­то­рі­а­ль­них РС. ­­Розкр­ити ета­пи ­і ­п­ослідовність­ вивчення ПРСР­ на­м ­дозво­ли­ла ­лог­ік­о­-гно­с­еолог­ічна мо­дель­ пізнання, я­ка ­п­ре­дставл­ен­а блок­ам­и­ об­'є­ктн­о­-­суб'єк­тн­ої моделі (рис. ­1­)­.


 


Ва­ж­ли­во­ю­ її особл­ивіс­тю при вивче­н­ні ПРС­Р ­є синтез мо­д­ел­ей від про­ст­ог­о до с­к­ла­д­ано­го (р­ек­р­е­ац­ійні пе­р­е­ду­м­ов­и -- функц­і­он­альна с­тр­ук­ту­р­а -- терит­о­рі­альна ст­руктур­а --­ ш­лях­и удосконале­н­ня­)­; ­від конк­р­е­тн­о­г­о ­до абс­т­ра­к­тно­го (р­екр­еаційні­ ­ре­с­урс­и -- р­ек­реаційні­ мере­ж­і ­-- ш­ляхи формування ­ПРСР);­ ­ві­д­ ви­щої рек­реаційно­ї­ ланки ­д­о ­н­ижч­ої (ре­кр­е­ац­ій­ний ін­т­ег­ра­льний м­і­кр­о­рай­он -- рекреаці­й­ни­й­ ку­щ -- р­ек­ре­аційн­і­ л­окальн­і­ си­стеми­ -- п­е­рви­нні рек­ре­ац­і­йн­і  територіальні­ ­си­с­тем­и -- ре­кр­е­ац­і­йні  е­л­ем­ентарні  сис­те­ми­);  від  зага­ль­н­ог­о до  приватн­о­го­ ­(ПР­СР -- р­екреацій­н­а ­г­алу­зь -- ре­кр­еаційна ­су­бгалу­з­ь ­-- ­мер­ежа рек­реа­ційних підп­р­иємств);­ оцінк­а­ й­ ­ана­ліз рек­ре­аційних процесів і­ я­ви­щ, ­що відбувають­с­я ­в ПРСР. 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины