ОРГАНІЗАЦІЙНО-ПРАВОВІ ЗАСАДИ ДЕРЖАВНОГО УПРАВЛІННЯ В ГАЛУЗІ ЕЛЕКТРОЕНЕРГЕТИКИ В УКРАЇНІ



Название:
ОРГАНІЗАЦІЙНО-ПРАВОВІ ЗАСАДИ ДЕРЖАВНОГО УПРАВЛІННЯ В ГАЛУЗІ ЕЛЕКТРОЕНЕРГЕТИКИ В УКРАЇНІ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми дослідження обумовлена тим, що на сучасному етапі адміністративної та політико-правової реформи в Україні, а також у зв’язку з переходом до ринкових механізмів господарювання важливого значення набуває з’ясування місця і ролі державного управління у вирішенні завдань економічного зростання. До пріоритетних базових ланок економіки, які на сьогодні потребують першочергового реформування, належить електроенергетика, від ефективності роботи якої залежить функціонування усіх галузей народного господарства та вирішення багатьох питань соціальної сфери. Не дивлячись на тенденцію до лібералізації світової економіки, яка значною мірою стосується і електроенергетичної галузі, державне управління електроенергетикою залишається об’єктивно необхідним, оскільки, враховуючи стратегічний характер цієї галузі національної економіки, її існування лише у режимі вільної конкуренції є невиправданим. Україна володіє досить потужним паливно-енергетичним комплексом (далі – ПЕК), але на сьогоднішній день в період радикального реформування економіки та соціальної сфери електроенергетика України переживає загальну системну кризу, що створює реальну загрозу національній безпеці України та ставить проблеми електроенергетики в ряд найважливіших державних пріоритетів. Крім того, завдання забезпечення сталого розвитку електроенергетичної галузі є особливо актуальним у зв'язку із стратегічним курсом нашої держави на інтеграцію до ЄС.

Більшість проблем сучасної української електроенергетики пов’язана, насамперед, з неефективністю державною управління галуззю, а тому одним із головних напрямів оптимізації роботи електроенергетичної галузі та виведення її з кризового стану є реформування організаційно-правового механізму державного управління електроенергетикою. Важливе значення для побудови науково обґрунтованої моделі державного управління цією галуззю має аналіз всіх позитивів і негативів історичного досвіду, а також надбань та прорахунків зарубіжних країн в цій сфері.

Більшість аспектів проблематики державного управління в адміністративно-правовій науці і дотепер залишаються остаточно не вирішеними, а частина з них є предметом постійних гострих дискусій. Так, спірними серед вчених є питання сутності принципів, мети, завдань та функцій державного управління, особливостей форм і методів та їх класифікації, специфіки об’єкта та суб’єктів управління; остаточно не вирішеним залишається і питання співвідношення понять “державне управління” та “державне регулювання” тощо. Наведені обставини не сприяють виробленню загальноприйнятих науково обґрунтованих підходів до розуміння сутності та елементів механізму державного управління в електроенергетиці, що негативно впливає на практичну діяльність управлінських органів.  

Загальні проблеми державного управління були предметом аналізу в працях таких вітчизняних та зарубіжних вчених, як В. Авер’янов, О. Андрійко,                      Г. Атаманчук, В. Афанасьєв, В. Бакуменко, Д. Бахрах, І. Бачило, Г. Бребан,        Ю. Битяк, А. Васильєв, В. Гаращук, Б. Гурне, Р. Драго, Д. Зєркін, В. Ігнатов,         Ю. Козлов, Л. Коваль, В. Колпаков, А. Комзюк, Б. Курашвілі, М. Кучерявенко,         Б. Лазарєв, О. Луньов, В. Малиновський, Н. Нижник, М. Піскотін, Г. Райт,           Г. Саймон, Ю. Старілов, Ю. Тихомиров, Г. Туманов, В. Цвєтков, Л. Юзьков,           Ц. Ямпольска та ін. Різні аспекти державного управління економікою розглядали, зокрема, В. Воротін, І. Запоточний, В. Захарченко, А. Мельник, О. Рябченко,            Д. Стеченко та ін. Деякі економічні проблеми електроенергетики аналізувалися такими вітчизняними вченими-економістами, як О. Вітер, С. Верстюк,                      О. Бірюков, В. Головко, С. Гончаров, Л. Гусак, С. Дубовик, І. Полтавець та ін. Але в той же час слід підкреслити, що в сучасній українській адміністративно-правовій науці відсутні спеціальні дослідження, присвячені саме державному управлінню електроенергетикою. У 1977 році була захищена кандидатська дисертація О.Бурлаки “Управління електроенергетикою СРСР як галуззю народного господарства (адміністративно-правові питання)”, положення якої в сучасних умовах, безумовно, застарілі.      

Зазначені обставини обумовлюють безперечну актуальність аналізу організаційно-правових засад державного управління електроенергетикою в Україні, зокрема і в контексті здійснюваної в нашій державі адміністративної реформи. З огляду на це, такий аналіз має не лише суто наукове, але й практичне значення.   

Зв’язок з науковими програмами, планами, темами. Роботу виконано в рамках планів досліджень юридичного факультету Запорізького національного університету на 2003-2007 рр. та спеціальної науково-дослідної теми “Основні напрями реформування законодавства України у контексті європейської інтеграції” (номер державної реєстрації 0104U004048).

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины