ЦИВІЛЬНО-ПРАВОВА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА ЗАПОДІЯННЯ ШКОДИ ЗДОРОВ’Ю ПРИ НАДАННІ ПЛАТНИХ МЕДИЧНИХ ПОСЛУГ



Название:
ЦИВІЛЬНО-ПРАВОВА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА ЗАПОДІЯННЯ ШКОДИ ЗДОРОВ’Ю ПРИ НАДАННІ ПЛАТНИХ МЕДИЧНИХ ПОСЛУГ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

 

Актуальність теми. В період реформування системи охорони здоров'я України та удосконалення правового регулювання медичної діяльності значної актуальності набуває дослідження особливостей цивільно-правової відповідальності суб’єктів правовідносин з надання платних медичних послуг. В умовах публічно-правового регулювання медичної діяльності застосування цивільно-правових норм у згаданих відносинах особливо не досліджувалося. До того ж з прийняттям і введенням у дію нового Цивільного кодексу України постало багато проблемних питань, зокрема: визначення змісту та особливостей правовідносин з надання медичних послуг, забезпечення прав пацієнта на різних етапах медичного втручання, а також застосування цивільно-правової відповідальності за заподіяння шкоди здоров’ю та життю пацієнтів. Крім того, у вітчизняній судовій практиці ще не визначено засад застосування цивільно-правової відповідальності, на основі яких суди мали б змогу справедливо та однаково вирішувати такі справи, а також уникати судових помилок.

У правовій літературі дослідженню цивільної відповідальності медичних закладів і працівників за заподіяння шкоди здоров’ю пацієнтів присвячена порівняно невелика кількість публікацій. Наявні роботи, в яких розглядалися тільки окремі аспекти цієї проблематики, належать представникам переважно російської правової науки або науковцям з інших країн, зокрема: М.Ф. Герасименко, А.П. Громову, Є.В. Козьміних, А. Корбету, М.М. Малеїній, В.П. Новосьолову, Л. Вестерголл, Ю.Д. Сергєєву, С.Г. Стеценку, А.В. Тихомирову, К.Б. Ярошенко та деяким іншим. Однак усі ці дослідження та публікації ґрунтуються на законодавстві країн, представниками яких є зазначені автори. Дослідження, у т. ч. дисертаційні, вітчизняних науковців з медично-правової проблематики – О.В. Ворошилова, А.М. Савицької, О.І. Смот­рова, А.В. Степаненка, Я.М. Шевченко та деяких інших – теж можуть бути своєрідним фундаментом для наукової творчості та удосконалення правового регулювання в медичній діяльності, однак вони виконані переважно на основі цивільного законодавства УРСР. Крім того, після набрання чинності новим ЦК України, ще не з’явилися дисертаційні роботи, які були присвячені саме комплексному дослідженню цивільно-правової відповідальності медичних закладів і працівників за заподіяння шкоди здоров’ю пацієнтів під час надання платних медичних послуг. Тому нові дослідження у сфері правововідносин з надання платних медичних послуг є сьогодні особливо актуальними для цивілістичної науки.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Тема дисертаційного дослідження виконана згідно із планом науково-дослід­ної роботи відділу проблем цивільного, трудового та підприємницького права Інституту держави і права ім. В.М. Корецького Національної академії наук України «Приватно-правові засади нового цивільного законодавства України» (державна реєстрація за № РК 0102U007078).

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины