ПРАВОВА ІНТЕГРАЦІЯ УКРАЇНИ ДО ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ: ТЕОРЕТИКО-ПРАВОВЕ ДОСЛІДЖЕННЯ :



Название:
ПРАВОВА ІНТЕГРАЦІЯ УКРАЇНИ ДО ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ: ТЕОРЕТИКО-ПРАВОВЕ ДОСЛІДЖЕННЯ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 Актуальність теми. Актуальність теми визначається тією роллю, яку відіграє Європейський Союз (ЄС) в сучасному світі, а також практичним значенням інтеграції України до цієї організації як для державної політики України, так і для науки.

У зв'язку з визначенням Україною стратегічної мети — інтеграції до ЄС, включаючи членство в цьому міжнародному об'єднанні, — важливим завданням є приведення вітчизняного законодавства у відповідність до права ЄС, що зумовлює реформування правової системи країни в цілому. Шлях до європейської інтеграції передбачає реальне забезпечення та захист основних прав та свобод людини, створення правової, соціальної та демократичної держави, яка посяде гідне місце у світовому співтоваристві. Цей процес, серед іншого, передбачає повномасштабне реформування правової системи України на основі принципів та стандартів, що утвердилися на загальноєвропейському рівні на основі сучасного демократичного міжнародного права в результаті діяльності європейських регіональних міжнародних організацій. До них, крім Європейського Союзу, відносяться і Рада Європи, а також Організація з безпеки і співробітництва в Європі.

Саме цим обумовлено той факт, що входження нашої держави до європейського правового простору визначається внутрішніми нормативними актами України як необхідна умова інтеграції України до ЄС та інших європейських структур.

Важливість процесів практичного використання правових інститутів та "європейських стандартів" в різних сферах правового регулювання, актуальність питань гармонізації законодавства України із правовими нормами Європейського Союзу, зокрема, та європейської інтеграції в цілому, обумовлюють необхідність повного і всебічного дослідження цих проблем як у практично-прикладному, так і в загальнотеоретичному аспектах.

Європейська інтеграція України знаходиться в центрі уваги вітчизняної юриспруденції з перших років незалежності. Важливими питаннями наукових досліджень протягом останніх років є обґрунтування необхідності інтеграції України до європейських структур, зближення права України з правом Європейського Союзу, впровадження європейських стандартів в різні сфери діяльності суспільства. Йдеться про те, що дослідники, аналізуючи різні сторони євроінтеграційних процесів, наголошують на принциповій важливості тих або інших їх аспектів. Так, наприклад, одні дослідники зосередили свою увагу на інституціональній стороні Європейського Союзу, на розподілі виконавчих та законодавчих функцій в системі Співтовариства, на взаємодії європейських інституцій у сфері зовнішньої політики, фінансів, внутрішніх справ, юстиції, правосуддя та інших. Серед інших вчених, що досліджували зазначений аспект проблеми, слід назвати італійського дослідника Сандро Гоці, який розглядав проблеми урядування в об'єднаній Європі, компетенцію та взаємодію європейських структур. Серед дослідників з пострадянських держав необхідно визначити роботи В.Посельського та В.Шемятенкова, які розглядали інституційну, правову та судову систему ЄС у тому, що стосується складу, функціонування та повноважень європейських установ, В.Опришка, який досліджував право ЄС, проблеми гармонізації національного законодавства із законодавством зазначеного міжнародного об'єднання.

Серед вчених, які досліджували проблеми формування "європейського правового простору", який визначає принципи та специфіку європейської правової інтеграції та гармонізації законодавства, слід назвати французького вченого Е.Кробі, який зробив першу в юриспруденції спробу комплексно дослідити концепцію європейського правового простору.

Важливе значення для всебічного розкриття процесу становлення європейського правового простору мають роботи російських вчених Л.М.Ентіна, С.Ю.Кашкіна, В.М.Топорніна, а також таких західних дослідників, як Е.Аккер, Дж.Вейлер, Дж.Вінер, Р.Давід, Г.Дейвіс, А.Романо, М.Джейніс, В.Кернз, А.Татам та ін. Хоча українські автори не ставили за мету дослідження теоретико-правових аспектів європейської інтеграції, існує значна кількість робіт, важливих для аналізу окремих аспектів проблеми. Зокрема, питання розвитку концепції Європи як сукупності правових держав, сучасного змісту європейського права в цілому та права Європейського Союзу, зокрема, питання реформування правової системи України в аспекті європейської інтеграції досліджуються у працях А.С.Довгерта, В.К.Забігайла, О.В.Задорожнього, А.П.Зайця, Л.В.Луць, В.Є.Мармазова, В.Ф.Опришка, В.І.Муравйова, Ю.С.Шемшученка.

Однак, незважаючи на досить велику кількість наукових досліджень, пов'язаних із характеристикою різних аспектів інтеграції України до європейських структур, зокрема зближення правової системи України з правовою системою Європейського Союзу, слід зазначити, що наразі відсутні комплексні теоретико-правові пошуки, автори яких пропонували б системний підхід до аналізу проблеми.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Тема дисертаційного дослідження обрана згідно з державними планами та програмами Верховної Ради України (Державно-правова реформа в Україні) та Законом України "Про Загальнодержавну програму адаптації законодавства України до законодавства Європейського Союзу" (від 18 березня 2004 року № 1629-VI), у відповідності з тематикою пріоритетних напрямків фундаментальних та прикладних досліджень навчальних закладів та наукових установ МВС України на період 2002-2005 рр. (затверджених наказом МВС України від 30 червня 2002 року № 635) і планами науково-дослідних робіт та тематичними планами, а також планами Національної академії внутрішніх справ України на 2001-2005 рр.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины