КРИМІНОЛОГІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА ЗЛОЧИНІВ У КРЕДИТНО-ФІНАНСОВІЙ СИСТЕМІ ТА ЇХ ЗАПОБІГАННЯ В УКРАЇНІ :



Название:
КРИМІНОЛОГІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА ЗЛОЧИНІВ У КРЕДИТНО-ФІНАНСОВІЙ СИСТЕМІ ТА ЇХ ЗАПОБІГАННЯ В УКРАЇНІ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Конституція України проголосила курс на розбудову суверенної, демократичної, соціальної, правової держави. У зв’язку з цим, першочергового значення набуває реформування усіх сфер життя, оновлення політичного і економічного потенціалу України. Перехід до соціально-орієнтованої економіки поєднаний з формуванням необхідних структур та інститутів, сполучною ланкою яких є фінансово-кредитна система, що мобілізує і перетворює в активно діючий капітал грошові кошти, виконує різноманітні кредитні, розрахункові, інвестиційні та інші операції. Невід’ємною складовою економічного механізму держави є банківська система, яка, з урахуванням того, що саме в цій системі відбувається перерозподіл капіталу, й виконує функції спеціалізованого фінансово-кредитного інституту.

На жаль, Україні не вдалося уникнути негативних процесів у цій сфері. Результатом недоліків і прорахунків у бюджетній і податковій системах стало формування потужного тіньового сектора економіки. У найбільш прибуткових видах господарської діяльності в фінансово-економічній та банківській сферах набуває поширення кримінальний бізнес. Найбільшого поширення, високих темпів зростання злочинність у кредитно-фінансовій системі Україні набула в останні п’ять років ХХ сторіччя (1995–2000 рр.), тобто в період загострення соціально-економічної ситуації в країні. Середньорічний темп зростання злочинів у кредитно-фінансовій системі на той час становив близько 17%. За кількістю та динамікою злочинності у 2005 році лише банківський сектор кредитно-фінансової системи (3523 злочинів) конкурує з нефінансовими галузями господарства
(4126 злочинів у паливно-енергетичному комплексі) і навіть домінує над деякими з них (3509 злочинів – у сфері приватизації, 1524 – у зовнішньоекономічній діяльності, 615 – у сфері високих технологій). Не дивлячись на поширену думку про відносну стабілізацію злочинності у кредитно-фінансовій системі, починаючи з 2001 року, дана система залишається найбільш криміналізованою, переважна більшість вчинюваних злочинів ще залишається в тіні.

Незважаючи на активну протидію злочинності у кредитно-фінансовій системі, в останні п’ять років у даній сфері спостерігається зростання нових посягань, а загальний рівень злочинності збільшується за законами арифметичної прогресії. Контроль держави над злочинністю у даному напрямку з розвитком процесу демократизації суспільства постійно відстає від її динамічного зростання.

У контексті дослідження проблеми криміналізації економіки важливе місце займає вивчення негативних тенденцій, що впливають на економічні процеси розвитку держави і особливо наявності реальних загроз національній безпеці України, які йдуть від злочинної діяльності у кредитно-банківській сфері держави.

В теорії кримінального права, кримінології та кримінально-виконавчого права питання боротьби із злочинністю у сфері економіки, кредитно-фінансовій та банківській діяльності, її запобігання, застосування покарання за вчинення таких злочинів розглядаються протягом тривалого часу. Цьому напряму дослідження приділялась увага в працях провідних вітчизняних та зарубіжних вчених: П.П. Андрушка, Ю.В. Бауліна, В.Т. Білоуса, Л.П. Брич, О.П. Бущан, В.А. Ванцева, Л.Д. Гаухмана, О.Г. Голенка, Н.О. Гуторової, О.М. Джужи, А.І. Долгової, О.О. Дудорова, В.Є. Емінова, А.П. Закалюка, А.Г. Кальмана, В.В. Коваленка, О.М. Костенка, В.І. Лазуренка, В.Д. Ларичева, В.В. Лисенка, Ф.А. Лопушанського, П.С. Матишевського, В.О. Мандибури, М.І. Мельника, П.П. Михайленка, В.О. Навроцького, В.І. Осадчого, А.І. Перепелиці, В.М. Поповича, Є.Л. Стрельцова, В.П. Тихого, Т.В. Філіпенка, В.П. Філонова, С.С. Чернявського, В.І. Шакуна, В.В. Шликова, А.М. Яковлева, П.С. Яні та інших авторів.

Не зменшуючи ролі й значущості робіт названих науковців, необхідно визнати, що комплексне дослідження злочинності саме у кредитно-фінансовій системі за час проголошення незалежності України та формування ринкових відносин не проводилось. Сучасна наука не має достатніх даних узагальненого характеру, які б надали змогу мати належну уяву про злочинність у кредитно-фінансовій системі. У вітчизняній науковій юридичній літературі і практиці недостатньо уваги приділяється проблемам виявлення, розслідування і кваліфікації злочинів у кредитно-фінансовій системі. Особливої уваги науковців заслуговує сфера запобігання злочинам у даній системі. У зв’язку з економічною нестабільністю, надмірною криміналізацією кредитно-фінансових відносин, слабкістю традиційної “боротьби” із злочинністю, постає проблема теоретичного обґрунтування нових підходів у запобіганні даним видам злочинам.

Отже, вивчення сутності злочинності у кредитно-фінансовій системі, розроблення ефективних шляхів її запобігання є досить актуальним з наукової та практичної точки зору.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертація виконана відповідно до плану науково-дослідної роботи кафедри кримінального права, процесу та криміналістики Національної академії державної податкової служби України та базується на вимогах Комплексної програми профілактики злочинності на 2001-2005 роки, затвердженої Указом Президента України від
25 грудня 2000 року № 1376, Плану заходів із запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом і фінансуванню тероризму на 2005 рік, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 10 серпня 2005 року № 736, а також Закону України від 28 листопада 2002 року N 249-IV “Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом”. Тема дисертації затверджена Вченою Радою Національної академії державної податкової служби України 2 липня 2001 року (протокол № 11) і зареєстрована в Управлінні координації та планування наукових досліджень Академії правових наук України.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины