Закономірності зв’язків ультразвукових макроморфометричних параметрів нирок з соматичними розмірами у підлітків в нормі



Название:
Закономірності зв’язків ультразвукових макроморфометричних параметрів нирок з соматичними розмірами у підлітків в нормі
Альтернативное Название: Закономерности связей ультразвуковых макроморфометричних параметров почек с соматическими размерами у подростков в норме
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

Матеріали і методи дослідження. Обстежено 211 практично здорових підлітків (108 дівчаток та 103 хлопчика). У кожній віково-статевій групі підлітків було не менше 25 осіб. Друга група обстежених (125 підлітків обох статей) – пацієнти нефрологічного відділення Хмельницької обласної дитячої лікарні, для вивчення діагностичної цінності запропонованих нормативів параметрів нирок при різних видах патології сечовидільної системи. Об'єктами дослідження також були 56 анатомічних пре­паратів нирок людини, фіксованих у формаліні, для визначення відповідності лінійних розмірів та об'єму органу.


Антропометричні дослідження містили визначення тотальних (довжини і маси тіла) і парціальних розмірів тіла (5 поздовжніх, 15 обхватних, 10 поперечних, 2 передньо-задніх), товщини 8 шкірно-жирових складок та площі поверхні тіла.


При визначенні соматотипу використовували схему Хіт-Картер (1990), відповідно до якої, під соматотипом розуміють прояв морфологічного статусу в даний момент часу. Визначали ендоморфний (жировий), мезоморфний (м’язово-кістковий) та ектоморфний (відносна витягнутість тіла) компоненти. Компонентний склад маси тіла (жировий, м'язовий і кістковий компоненти) визначали за методом чеського антрополога J. Matiegka (1921). Для оцінки гармонійності фізичного розвитку підлітків були використані наступні індекси: індекс маси тіла Кетлє, індекс грудної клітки (Эрисмана), індекс ширини плечей, масо-ростовий індекс.


Ультразвукове обстеження виконували на ультразвуковому сканері «TOSHIBA» SSA-220A (CAPASEE, Японія). Використовували конвексний трансдюсер, що має робочу частоту 3.75 Мгц. Параметри приладу при всіх дослідженнях залишалися незмінними – Gain 78, IP - 6, Power - 8, ручки регулювання динамічної глибини сканування – у нейтральному положенні. Усі пацієнти були обстежені в положенні лежачи на спині і при обстеженні нирок у положенні – на боці. Методика проведення органометрії була стандартною для ультразвукового дослідження. Вимірювали три стандартні лінійні розміри нирок. Шляхом математичних обчислень проводилось визна­чення об'єму нирки на основі трьох лінійних розмірів, як еліп­соїду обертання, а також проводили визначення об'єму анатомічних препаратів нирок волюметричним методом.


 


Статистичний аналіз проводили у програмі «STATISTICA 6.1» (належить ЦНІТ ВНМУ, ліцензійний №BXXR901E246122FA). Описову статистику застосовували для визначення нормальності розподілу, кореляційний аналіз та  покроковий прямий регресійний аналіз – для моделювання параметрів нирок.

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины