ВПЛИВ ПАТОЛОГІЧНОЇ ЗВИВИТОСТІ, ГІПО- І АПЛАЗІЙ ПРЕЦЕРЕБРАЛЬНЫХ СУДИН НА ПЕРЕБІГ РОЗСІЯНОГО СКЛЕРОЗУ



Название:
ВПЛИВ ПАТОЛОГІЧНОЇ ЗВИВИТОСТІ, ГІПО- І АПЛАЗІЙ ПРЕЦЕРЕБРАЛЬНЫХ СУДИН НА ПЕРЕБІГ РОЗСІЯНОГО СКЛЕРОЗУ
Альтернативное Название: ВЛИЯНИЕ ПАТОЛОГИЧЕСКОЙ ЗВИВИТОСТИ, гипо- и АПЛАЗИЙ ПРЕЦЕРЕБРАЛЬНЫХ СОСУДОВ НА ТЕЧЕНИЕ РАССЕЯННОГО СКЛЕРОЗА
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

Матеріали і методи дослідження. У період з 2006 по 2008 рр. було обстежено 110 хворих з достовірним діагнозом РС, встановлюваним за допомогою критеріїв C.M. Poser et al. (1983),                  Mc Donald et al. (2001, 2005), у віці від 20 до 45 років (середній вік склав 31,5±1,62 років), з них 87 жінок і 23 чоловіків.


Обстеження пацієнтів включало клініко-неврологічний огляд, з використанням спеціально розробленої модифікованої історії хвороби, з вивченням скарг, ретельним збором анамнезу життя і анамнезу захворювання, об'єктивним дослідженням, повним неврологічним оглядом.


Загальноклінічне дослідження охоплювало клінічне (загальний аналіз крові, загальний аналіз сечі) і біохімічне (глюкоза крові, креатинін, сечовина, залишковий азот, печінкові проби) обстеження крові і сечі.


На базі лабораторії фундаментальних досліджень ІНВХ ім. В.К. Гусака АМН України виконувалося імунологічне дослідження крові, яке включало кількісну оцінку концентрації в плазмі крові інтерлейкіну-1 (ІЛ-1b), інтерлейкіну-4 (ІЛ-4), інтерлейкіну-10 (ІЛ-10), фактору некрозу пухлин–б (ФНП-б) методом твердофазного імуноферментного аналізу з використанням моноклональних антитіл на програмованих апаратах «Wellwash 4 Mk 2», «iEMS Incubator/Shaker» і «MULTISKAN ASCENT» виробництва «LABSYSTEMS» (Фінляндія).


Всім хворим (110 чоловік) була виконана МРТ-головного мозку і МР-ангіографія (МРА) на апараті «Panorama 0,23T Philips». Дослідження проводилося в стандартних режимах: Т1-, Т2 – зважених зображень і FAST FLAIR.


Методом МРА у 64 пацієнтів (58,2%) були виявлені зміни пре- й інтрацеребральних судин у вигляді патологічної звивитості (ПЗ), гіпо- і аплазій, а також їх поєднань. Загальне число всіх звивитостей склало 73,44%. З них ПЗ внутрішньої сонної артерії (ВСА) була виявлена у 65,63% хворих, ПЗ хребцевої артерії (ХА) – у 6,25%, ПЗ основної артерії (ОА) – у 1,56%. Найчастішою формою ПЗ була S-подібна, яка склала 65,63%. Гіпо- і аплазії були виявлені у 38 (59,38%) хворих. З них гіпо- і аплазії були виявлені у однакової кількості пацієнтів і склали по 29,69% (19 хворих).


Всім пацієнтам (110 чоловік) також були виконані КТС і УЗДГ судин голови і шиї, зокрема транскраніально.


КТС виконувалося на апараті «Sonoline Elegra advanced» Siemens, Germany. Обчислювалися наступні показники: 1) структурні: геометрія судин, товщина комплексу інтіма-медіа (КІМ), наявність стенозу; 2) швидкісні: пікова систолічна швидкість (PS), пікова діастолічна швидкість (ED); 3) розрахункові індексні показники: Ri – індекс резистивності судин. Кровоплин вивчався в наступних судинах: у прецеребральній ділянці ВСА, СМА, ЗМА, інтрацеребральній ділянці ХА.


УЗДГ виконувалась на апараті «Logidop 4», Germany. Обчислювалися наступні показники:              1) пікова систолічна швидкість (PS); 2) індекс резистивності судин (Ri). Дослідження виконувалося всім пацієнтам 1-ї і 2-ї груп.


 Патологія прецеребральних судин за допомогою КТС була виявлена у 56 пацієнтів (50,9%). ПЗ ВСА була знайдена у 48 (43,6%) хворих, гіпоплазія ХА – у 8 (7,27%) хворих. УЗДГ виявила ПЗ ВСА у 34 хворих (30,91%). Гіпоплазії даним методом виявлені не були.


Таким чином, проведення МРА, КТС і УЗДГ у хворих на РС показало, що у 63,64% пацієнтів виявляється патологія пре- й інтрацеребральних судин. При цьому, в загальному числі виявленої судинної патології в 35% випадків результати МРА, КТС і УЗДГ мали самостійне діагностичне значення, що підтверджувало доцільність виконання даних методів в комплексі, для вивчення анатомо-морфологічних особливостей прецеребральних судин.


 


Для оцінки впливу патології пре- й інтрацеребральних судин на церебральну гемодинаміку, клініку і перебіг РС, хворі були розділені на дві групи. До 1-ї групи увійшли хворі з патологією пре- й інтрацеребральних судин (70 чоловік). 2-групу склали хворі на РС без патології судин (40 чоловік). 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины