СТЕКЛА И СТЕКЛОКРИСТАЛЛИЧЕСКИЕ МАТЕРИАЛЫ ЭЛЕКТРОТЕХНИЧЕСКОГО НАЗНАЧЕНИЯ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ Li2O-P2O5



Название:
СТЕКЛА И СТЕКЛОКРИСТАЛЛИЧЕСКИЕ МАТЕРИАЛЫ ЭЛЕКТРОТЕХНИЧЕСКОГО НАЗНАЧЕНИЯ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ Li2O-P2O5
Альтернативное Название: СКЛО- ТА СКЛОКРИСТАЛІЧНІ МАТЕРІАЛИ ЕЛЕКТРОТЕХНІЧНОГО ПРИЗНАЧЕННЯ НА ОСНОВІ СИСТЕМИ Li2O-P2O5
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

У вступі обґрунтована актуальність теми дисертації, сформульовані головна мета і основні завдання роботи, встановлені наукова новизна та практична цінність одержаних результатів.


          У першому розділі наведений аналіз патентної та науково-технічної літератури з питань застосування стекол та кристалічних матеріалів в якості твердих електролітів літієвих хімічних джерел струму.


          Аналіз літературних даних показав, що літієві оксидно-сольові стекла є перспективними для використання в літієвих джерелах струму. Причому найбільш перспективними серед таких стекол є саме багатолітієві стекла на основі системи Lі2O-P2O5, які внаслідок електронейтральності структурних угрупувань [PO4] практично не містять “недисоційованих” іонів літію.


          Також встановлено, що стекла з великим вмістом оксиду літію можуть бути використані як базові при одержанні літійалюмосилікатної склокераміки з реакційно сформованою структурою, яка характеризується дуже низькими значеннями теплового розширення та може бути використана для виробництва термостійких виробів електротехнічного призначення.


У другому розділі наведені характеристика сировинних матеріалів, що застосовувались, умови варіння і вироблення стекол і методики дослідження їх структури і фізико-хімічних властивостей.


Для одержання стекол застосовували лише сировинні матеріали марки “хч” і “чда”. Варіння стекол здійснювали в корундових і платинових тиглях в муфельній печі з карбідокремнієвими нагрівачами при температурах 900-1000оС. Розплави стекол виробляли у вигляді пластин товщиною 100-200 мкм методом прокату крізь масивні металеві валки.


Термографічний аналіз стекол і композиційних матеріалів на їх основі виконували на деріватографі “Q-1500 D”.


Рентгенофазовий аналіз матеріалів виконували за допомогою рентгенівської установки ДРОН-3,0 в Со-Kα випромінюванні (35кВ, 10мА).


Спектральні характеристики поглинання стекол в інфрачервоній області вивчали за допомогою спектрофотометра “Specord - 75IR”.


Щільність стекол визначали методом гідростатичного зважування в толуолі пластин стекол товщиною близько 200 мкм і масою до 0,2 г. Точність вимірювання Δd = ± 0,01 г/см3.


Теплове розширення стекол і матеріалів в температурному інтервалі 20÷200оС визначали за допомогою автоматичного кварцового дилатометра ДКВ-5А. Точність вимірювання Δα = ± 2·10-7 1/К. В зв’язку з високою кристалізаційною здатністю стекол з вмістом оксиду літію 40-60 мол.% дослідні зразки розміром 50х5х5 мм виготовляли методом пресування зі зволожених порошків стекол. В результаті сушіння при температурі 300оС часточки скла склеювались між собою, утворюючи рентгеноаморфні зразки, міцність яких була достатньою для виконання вимірювань.


 


Іонну провідність скловидних матеріалів визначали методом імпедансної спектроскопії в інтервалі частот від 100 КГц до 100 МГц з застосуванням VoltaLab®40. Зразки – бездефектні скляні пластини товщиною ~100 мкм з електродами із графітової пасти.

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины