СПЕЦІАЛЬНІ ЗНАННЯ В РОЗСЛІДУВАННІ ЗЛОЧИНІВ (ЗМІСТ, ОРГАНІЗАЦІЯ ВИКОРИСТАННЯ) :



Название:
СПЕЦІАЛЬНІ ЗНАННЯ В РОЗСЛІДУВАННІ ЗЛОЧИНІВ (ЗМІСТ, ОРГАНІЗАЦІЯ ВИКОРИСТАННЯ)
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Сучасний економічний та соціально-політичний стан в Україні характеризується істотним реформуванням усіх сторін життєдіяльності суспільства та держави. Відбуваються зміни в психології та свідомості людей, їх духовності, активно формуються естетичні і культурні цінності нації. Реалізація цього курсу має призвести до зниження рівня злочинності в Україні, а також підвищення ефективності та результативності роботи правоохоронних органів з виявлення, розслідування та розкриття злочинів. Водночас, як показує аналіз статистичних даних, зберігається тенденція до зростання окремих видів злочинності, змінюються її якісні характеристики, суттєво розширюються її межі. Не дивлячись на заходи, що вживаються державою, кардинальних змін у боротьбі зі злочинністю поки що не спостерігається.

Причини негативного стану діяльності з розслідування злочинів складні та численні. Це прогалини в законодавстві, недостатнє матеріально-технічне та науково-методичне забезпечення, невідповідність рівня підготовки кадрів правоохоронних органів сучасним потребам практики боротьби зі злочинністю. Наведене певною мірою стосується і криміналістики, завданнями якої є розробка та озброєння науковими рекомендаціями з розслідування злочинів органів дізнання та досудового слідства.

Особливе місце в системі засобів і прийомів боротьби зі злочинністю належить спеціальним знанням. Вивчення практики використання спеціальних знань у розслідуванні злочинів свідчить про їх велике значення в одержанні доказів за кримінальною справою, і все більш широке їх застосування слідчими та органами дізнання.

На сьогодні, у законодавстві, експертній та слідчій практиці, науках кримінального процесу й криміналістики за цією проблемою існує багато невирішених питань. До них можна віднести такі: відомчу належність експертних підрозділів, дозвіл на здійснення судової експертизи до порушення кримінальної справи, питання про вибір експертного закладу, про повторну, комплексну та комісійну експертизи, правила добору зразків для експертного дослідження, оцінку експертного висновку, про створення єдиної самостійної галузі наукового знання – судової експертології.

Теоретичним підґрунтям дослідження використання спеціальних знань при розслідуванні злочинів стали праці провідних науковців: Ю.П. Аленіна, В.П. Бахіна, Р.С. Бєлкіна, Т.В. Варфоломеєвої, А.І. Вінберга, А.Ф. Волобуєва, В.І. Галагана, В.Г. Гончаренка, Г.І. Грамовича, Ю.М. Грошевого, А.Я. Дубинського, О.О. Ейсмана, В.А. Журавля, В.С. Зеленецького, А.В. Іщенка, О.О. Кириченка,
Н.І. Клименко, І.П. Козаченка, В.О. Коновалової, О.Н. Колесніченка, В.П. Колмакова, М.В. Костицького, В.С. Кузьмічова, В.К. Лисиченка, В.Г. Лукашевича,
Є.Д. Лук’янчикова, В.Т. Маляренка, О.Р. Михайленка, М.М. Міхеєнка, В.Т. Нора, М.В. Салтевського,
М.Я. Сегая, В.В. Тіщенка, В.Ю. Шепітька, В.І. Шиканова,
О.Р. Шляхова, М.Є. Шумила, І.Я. Фрідмана, П.В. Цимбала та інших.
У працях цих учених розглянуті концептуально-важливі для проведеного нами дослідження проблеми.

Проте, враховуючи зміни, що відбуваються в кримінально-процесуальному законодавстві, в Законі України „Про судову експертизу”, відомчій нормативно-правовій базі, практиці використання спеціальних знань при розслідуванні злочинів, а також все більш розповсюдженими точками зору учених щодо формування судової експертології як самостійної галузі наукових знань, виникає необхідність наукового аналізу сучасних проблем та перспектив використання спеціальних знань. Зазначені обставини дозволяють віднести проблему, що розглядається, до числа актуальних.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Обраний напрям дисертаційного дослідження базується на основних положеннях Комплексної програми профілактики злочинності на 2001-2005 роки, яка затверджена Указом Президента України № 1376/2000 від 25 грудня 2000 року. Дисертація виконана відповідно до вимог, викладених в Указі Президента України № 143/2002 від 18.02.2002 „Про заходи щодо подальшого зміцнення правопорядку, охорони прав і свобод громадян”, відповідає тематиці пріоритетних напрямів наукових та дисертаційних досліджень, які потребують першочергового розроблення і впровадження у практичну діяльність органів внутрішніх справ, на період 2004-2009 років, які затверджено Наказом МВС України від 05.07.2004 р. № 755, та головним напрямкам наукових досліджень Академії правових наук України. Тема дисертації затверджена (протокол № 1 від 25.01.2004 року) та уточнена (протокол № 13 від 28.12.2004 року) Вченою Радою Національної академії внутрішніх справ України.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины