Приватизація державного майна як спеціальна підстава набуття права власності :



Название:
Приватизація державного майна як спеціальна підстава набуття права власності
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

загальна характеристика роботи

 

Актуальність теми. За умов економічних реформ в Україні відбулися істотні зміни у співвідношенні спеціальних і універсальних підстав виникнення права власності різних форм. Приватизація державного майна стала одною з провідних підстав набуття права власності, визначальний зміст якої порівняно з іншими підтверджує факт переваги недержавного сектора у всіх сферах економічної діяльності.

Пов’язані з реформуванням економіки нашої держави зміни форм і структури власності нині торкаються інтересів учасників цивільних відносин, які прямо чи опосередковано брали (або беруть) участь у ринкових перетвореннях, тісно поєднаних із приватизацією. Тому за сучасних умов, ступінь розвитку та вдосконалення правового захисту засад відносин власності в українському суспільстві (їх достатність) буде визначатися ефективністю, а головне передбачуваністю державної законодавчої політики з огляду на нормативне врегулювання широкого кола правових питань, які виникали, виникають і виникатимуть щодо державної власності, яка завдяки ринковій перебудові економіки трансформується у власність приватну.

Приватизація державного майна як спеціальна підстава набуття права власності, а також приватизаційні правочини з державним майном як невід’ємна складова цієї підстави, на наш погляд, поки що досліджені недостатньо повно. Незважаючи на специфічне положення названої підстави набуття права власності, вітчизняним і зарубіжним науково-правовим джерелам, на жаль, ще бракує комплексних досліджень, пов’язаних з аналізом регулювання правовідносин у сфері приватизації, в тому числі нормативно-правових актів різного рівня. Ті ж наукові праці, що присвячені дослідженню цивільно-правових аспектів приватизації державного майна, здебільшого торкаються лише окремих питань щодо його відчуження та не охоплюють усього комплексу правових проблем, які виникають під час зміни форми власності, оскільки висвітлюють переважно лише певні властивості та окремі аспекти зазначених правовідносин, а тому не можуть бути теоретичною основою для усунення наявних прогалин чинного законодавства України, виникнення та існування яких неминуче пов’язано з поступовим розвитком суспільних відносин.

Комплексне наукове дослідження приватизаційних відносин та їх законодавчого підґрунтя підтверджує необхідність розробки пропозицій щодо відповідного корегування нормативно-правових засобів їх регулювання. У цьому зв’язку, пошук раціональної моделі правового регулювання приватизації державного майна, як спеціальної підстави набуття права власності, є одним із актуальних і першочергових наукових завдань та обумовлюється сучасною потребою еволюції цивільних правовідносин в Україні, необхідністю подальшого вдосконалення національних нормативно-правових актів.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Напрям дослідження пов’язаний з розробкою законодавчих та інших нормативно-правових актів, навчальних планів та програм, що стосуються правового регулювання відносин власності. Тематика дисертації є складовою комплексної програми Київського національного університету імені Тараса Шевченка “Наукові проблеми державотворення України” та планової теми дослідження Інституту міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка “Міжнародні правові, політичні та економічні засади розвитку України” (ТЗ НДР №01БФ048-01), а також науково-дослідної роботи кафедри міжнародного приватного та митного права Інституту міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины