КРИМІНАЛЬНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА НЕНАЛЕЖНЕ ВИКОНАННЯ ОБОВ’ЯЗКІВ ЩОДО ОХОРОНИ ЖИТТЯ ТА ЗДОРОВ’Я ДІТЕЙ: СОЦІАЛЬНА ОБУМОВЛЕНІСТЬ І СКЛАД ЗЛОЧИНУ :



Название:
КРИМІНАЛЬНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА НЕНАЛЕЖНЕ ВИКОНАННЯ ОБОВ’ЯЗКІВ ЩОДО ОХОРОНИ ЖИТТЯ ТА ЗДОРОВ’Я ДІТЕЙ: СОЦІАЛЬНА ОБУМОВЛЕНІСТЬ І СКЛАД ЗЛОЧИНУ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми дослідження визначається гостротою проблеми забезпечення охорони життя і здоров’я, належного фізичного та психічного розвитку неповнолітніх в умовах демографічної кризи, старіння нації, незмінно високого показника дитячої смертності. Проблема захисту неповнолітніх шляхом встановлення кримінальної відповідальності відповідних осіб за неналежне виконання ними професійних чи службових обов'язків щодо охорони життя та здоров'я дітей є дуже важливою для суспільства, держави, установ освіти й родини. Зазначене в ст. 137 КК суспільно небезпечне діяння загрожує заподіянням істотної шкоди здоров'ю, тяжких наслідків, смерті потерпілого або призводить до таких наслідків.

Питання охорони життя і здоров’я особи неодноразово розглядалися вченими кримінально-правових наук, у працях яких розкриваються зміст і значення життя і здоров’я особи, відзначається важливість захисту цих соціальних цінностей, надається розгорнута характеристика ознак окремих складів злочинів. Це роботи таких вчених, як П.П. Андрушко, М.І. Бажанов, В.І. Борисов, С.В. Бородін, В.О. Глушков, В.В. Голіна, І.І. Горелік, М.І. Загородніков, В.І. Касинюк, М.І. Ковальов, М.Й. Коржанський, В.М. Куц, І.П. Лановенко, В.О. Навроцький, П.І. Орлов, М.І. Панов, Е.Ф. Побегайло, А.М. Попов, Ш.С. Рашковська, В.В. Сташис, В.І. Ткаченко, В.О. Туляков, Б.С. Утєвський, М.Д. Шаргородський, Н.С. Юзікова, Н.М. Ярмиш та інших. Крім цього, необхідно вказати на дослідження психології людини в ранньому, підлітковому та юнацькому віці, що органічно доповнюють, а в деяких випадках є підставою для висновків фахівців-юристів стосовно доцільності забезпечення охорони тих чи інших прав підростаючого покоління заходами кримінально-правового впливу. Серед авторів вказаних наукових доробок можна назвати таких вчених, як Г.С. Абрамова, Г.М. Бєлякова, А.О. Бесєдіна, Г.М. Гаврилюк, Т.В. Гришко, Г.М. Даниленко, В.Д. Єрмаков, В.О. Євко, І.В. Жилінкова, Г.В. Іваненко, Д.С. Карьов, Л.В. Кевлова, Ю.О. Корольов, Ю.О. Костенков, Л.І. Кормич, Н.М. Крестовська, Л.О. Кузмичова, Н.Ю. Максимова, Г.М. Міньковський, Г.Г. Мошак, В.С. Мухіна, О.М. Нечаєва, В.С. Орлов, Б.П. Пузанов, Г.М. Свердлов, В.І. Селіверстов, В.С. Тадевосян, І.А. Титаренко, С.Н. Шаховська, Р.Т. Шуба і інших. Слід також назвати вчених - представників педагогічних і юридичних наук дореволюційного періоду, як-то: Л.М. Загурський, П.Ф. Лесгафт, В. Фармаковський, І.О. Фесенко, К.О. Шмідт, роботи яких відзначаються постановкою проблеми охорони життя і здоров’я неповнолітніх і визначенням потреби в її комплексному розв’язанні. Дослідження злочину, передбаченого ст. 137 КК України, є науковою працею, результати якої дозволяють доповнити теоретичний аналіз проблем забезпечення охорони життя і здоров’я неповнолітніх, їх фізичного та психічного розвитку, а також захисту життя і здоров’я особи в цілому.

Актуальність дослідження визначена також прийняттям нового Кримінального кодексу України, що заснований на принципово іншому розумінні прав і свобод людини та відбиває якісно новий зміст соціального інтересу в забезпеченні захисту прав неповнолітніх. Зокрема, вперше закріплено підставу кримінальної відповідальності за посягання на фізичний і психічний розвиток дітей шляхом їхньої експлуатації (ст. 150 КК), застосовано в якості суттєвої ознаки неповнолітній (малолітній) вік потерпілого (статті 120, 127, 130, 133, 135, 136, 140, 142, 144, 146, 147, 149, 152, 153 КК) при формулюванні в законі злочину (ст. 137 КК) чи для посилення відповідальності за нього. Безумовно, це вимагає відповідного наукового дослідження й обґрунтування. Поряд з подібними якісними змінами, теорія і практика застосування КК дозволяють виявити властивості окремих злочинів, які недостатньо конкретизовані у законі про кримінальну відповідальність і зумовлюють внесення змін до його норм. До числа таких злочинів належить і, відповідно, потребує наукового аналізу суспільно небезпечне діяння, передбачене ст. 137 КК. До цього часу не було наукової роботи, яка спеціально присвячувалася б аналізу вказаного злочину, а погляди окремих вчених, що викладені на рівні навчальних посібників з Особливої частини кримінального права чи науково-практичних коментарів до КК, мають, як вбачається, фрагментарний і дещо дискусійний характер.

Вищевказане свідчить про актуальність і необхідність проведення дослідження з метою узагальнення теоретичного й нормативного матеріалу, даних практики про притягнення до майнової, дисциплінарної чи кримінальної відповідальності осіб, винних у невиконанні або неналежному виконанні професійних або службових обов'язків стосовно охорони життя і здоров’я неповнолітніх, їх належного фізичного та психічного розвитку.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертація виконана відповідно до цільової комплексної програми «Актуальні проблеми кримінального і кримінально-виконавчого законодавства та системи попередження злочинності» (номер державної реєстрації 0186.0. 070883); тема дослідження затверджена вченою радою Національної юридичної академії України імені Ярослава Мудрого  23 березня 2001 р. (протокол № 8).

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины