ДОСТУПНІСТЬ ПРАВА: ТЕОРЕТИКО-ПРАВОВІ ПРОБЛЕМИ :



Название:
ДОСТУПНІСТЬ ПРАВА: ТЕОРЕТИКО-ПРАВОВІ ПРОБЛЕМИ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми дослідження. В умовах становлення в Україні демократичної, правової держави однією із найбільш гострих проблем залишається проблема доступності права. Наявний досвід вказує на відсутність у державі системних та послідовних кроків у цій сфері. Водночас, необхідно відзначити, що ефективність національного права, головним чином, забезпечується через чіткість, прозорість, простоту та доступність норм права та правових приписів, які ухвалюються різними державними органами, їх посадовими особами.

У зв'язку з цим, особливого значення набуває критичне осмислення проблем діяльності органів державної влади щодо реалізації принципів відкритості, прозорості та гласності у їх діяльності, забезпечення єдиних вимог до підготовки проектів нормативно-правових актів, діяльності держави у напрямку забезпечення ефективних механізмів доведення змісту нормативно-правових актів до відома особи та суспільства.

Актуальність теми даного дослідження зумовлена також необхідністю оптимізації правових взаємовідносин держави, суспільства та особи через гарантування особі доступності правової інформації.

Підвищення правової та соціальної значимості доступності права для особи та суспільства набуває об’єктивного характеру, зважаючи на орієнтацію сучасного національного права на загальнолюдські цінності, визнання верховенства права, захисту прав і свобод особи у діяльності держави.

Окремі правові проблеми доступності права у правовій науці розглядались в наукових працях В.Б.Авер’янова, С.С.Алексєєва, О.В.Батанова, Ю.В.Бауліна, Ю.П.Битяка, А.З.Георгіци, О.С.Денисової, О.В.Зайчука, А.П.Зайця, В.С.Журавського, А.А.Козловського, А.М.Колодія, М.І.Козюбри, О.Л.Копиленка, А.Р.Мацюка, В.Ф.Мелащенка, О.Г.Мурашина, Н.М.Мироненка, О.Ф.Скакун, В.М.Селіванова, О.В.Скрипнюка, Н.М.Пархоменко, О.В.Петришина, В.Ф.Погорілка, П.М.Рабіновича, В.Я.Тація, Ю.М.Тодики, О.Ф.Фріцького, В.М.Шаповала, Ю.С.Шемшученка, та інших.

В якості науково-теоретичної основи, запропонованого в роботі дослідження були використані праці вчених-правників, В.Б.Авер’янова, С.С.Алексєєва, О.В.Зайчука, А.П.Зайця, А.М.Колодія, Ю.С.Шемшученка, та інших, що дало можливість оцінити стан досліджуваної теми і відтворити цілісну картину того, що було зроблено, визначити коло питань, які залишились поза межами дослідження теоретиків права.

При проведенні дослідження дисертантка виходила з того, що не всі питання, що стосуються проблем доступності права, знайшли своє відображення у спеціальній правовій літературі. До того ж деякі з тих, що висвітлені в працях вчених, з огляду на сучасний стан динамічного розвитку суспільних відносин, потребують логічного продовження та уточнення.

Таким чином недостатня розробленість теоретико-правових проблем доступності права зумовили необхідність обрання теми дисертанткою.

Зв`язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Робота виконана у відповідності до планів наукових досліджень відділу теорії і історії держави і права Інституту держави і права ім. В.М.Корецького НАН України, а також планами пріоритетної проблематики фундаментальних та прикладних досліджень Інституту держави і права ім. В.М.Корецького НАН України. Дисертаційне дослідження проведене згідно комплексних цільових програм “Теоретико-методологічні основи розвитку правової системи України” RK0102U001597, “Теоретико-методологічні проблеми законності” RK0101U001010.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины