УКРАЇНСЬКІ АДВОКАТИ СХІДНОЇ ГАЛИЧИНИ ЯК ЗАХИСНИКИ У КРИМІНАЛЬНИХ СПРАВАХ ПО ОБВИНУВАЧЕННЮ У ВЧИНЕННІ ПОЛІТИЧНИХ ЗЛОЧИНІВ У МІЖВОЄННИЙ ПЕРІОД (1918-1939 рр.) :



Название:
УКРАЇНСЬКІ АДВОКАТИ СХІДНОЇ ГАЛИЧИНИ ЯК ЗАХИСНИКИ У КРИМІНАЛЬНИХ СПРАВАХ ПО ОБВИНУВАЧЕННЮ У ВЧИНЕННІ ПОЛІТИЧНИХ ЗЛОЧИНІВ У МІЖВОЄННИЙ ПЕРІОД (1918-1939 рр.)
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

Загальна характеристика роботи

Актуальність теми. Головним напрямком розвитку України в ХХІ ст. є подальша демократизація її політичної системи. Тому реалізація в державному будівництві таких фундаментальних ідей, як права людини, правова держава, верховенство права вимагає не лише належного теоретичного обґрунтування, а й врахування певних усталених традицій, тяжіння суспільної свідомості до цих ідей, намагання їх утілити в життя, співвідношення ідеалів із здобутками людської цивілізації.

Розвиток України як держави соціально-демократичної орієнтації, в якій визнаються міжнародно-правові стандарти захисту прав людини, інші принципові положення міжнародного гуманітарного права, зобов’язує науковців шукати у національній історії приклади, які б стали дороговказом у виборі пріоритетів при формуванні внутрішніх моделей згаданих загальнолюдських цінностей і позитивного права, зокрема, як одного з найважливіших надбань кожного суспільства. Формування політичної та правової культури високого рівня є необхідною передумовою успіху у досягненні ідеалів правової держави.

Неабияку роль у цьому процесі має відіграти осягнення шляху, який пройшла українська політична та правова думка упродовж усієї її еволюції. При цьому важливо висвітлити закономірності й особливості її розвитку, дотримуватися принципу наступності у нормотворенні. З повною впевненістю можна стверджувати, що чимало теоретичних позицій українських правників минулого століття з поправкою на суспільно-політичні умови, в яких формулювалися ці відповідні наукові тези, принесли б значно більше користі сучасній українській правотворчості, а ніж деякі західні запозичення.

Глибоке аналітичне й історичне осмислення правового життя українців у Східній Галичині дає можливість по-новому оцінити і сучасні тенденції розвитку інституту адвокатури в Україні. Крім того, вивчення особливостей юридичного становища українців Східної Галичини в часи Другої Речі Посполитої дозволяє простежити найважливіші віхи виникнення та розвитку української національної ідеї, етапи боротьби за національне та політичне визволення. Помітну роль у цій боротьбі відіграли українські адвокати цього краю. Вони жертовно працювали не лише на ниві захисту українських громадян від безпідставних політичних репресій польської влади, а й утверджували у свідомості кожного українця його право на своє національне державне життя. Тому всебічне вивчення, аналітичне узагальнення досвіду професійної діяльності провідних представників цієї професії, безперечно, становить значний науково-теоретичний інтерес для сучасного правознавства.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дослідження є складовою наукової проблематики кафедри історії та теорії держави і права Львівського державного університету внутрішніх справ та виконане в рамках планових наукових досліджень у контексті наукової теми “Актуальні проблеми історії держави і права України та зарубіжних країн” (тема дисертації затверджена 11 вересня 2004 р., протокол № 2 засідання Вченої Ради Львівського юридичного інституту МВС України).

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины