ПЕРВИННА КЛАСИФІКАЦІЯ ЗАСУДЖЕНИХ ДО ПОЗБАВЛЕННЯ ВОЛІ ТА ЇХ РОЗПОДІЛ В УСТАНОВИ ВИКОНАННЯ ПОКАРАНЬ



Название:
ПЕРВИННА КЛАСИФІКАЦІЯ ЗАСУДЖЕНИХ ДО ПОЗБАВЛЕННЯ ВОЛІ ТА ЇХ РОЗПОДІЛ В УСТАНОВИ ВИКОНАННЯ ПОКАРАНЬ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми дослідження. З проголошенням незалежності Україна стала на шлях демократичних реформ, у тому числі й у сфері виконання кримінальних покарань. Для досягнення цілей покарання і кримінально-виконавчої діяльності, підвищення ролі покарання як засобу протидії злочинним проявам необхідна система, яка забезпечувала б реальну можливість застосування до засуджених різних категорій відповідних обсягів каральних елементів покарання й заходів виховного впливу на них. Але для практичної реалізації такого підходу перш за все необхідно поділити всіх засуджених до позбавлення волі на невеликі групи, тобто здійснити їх класифікацію, забезпечивши в подальшому окреме розміщення кожної з них.

В Україні на сучасному етапі практика дещо випереджає теоретичні напрацювання. Із 1960 р. й до прийняття у 2001 р. нового КК України первинну класифікацію засуджених до позбавлення волі за видами виправно-трудових установ здійснював виключно суд. Тепер цю функцію передано Державному департаменту України з питань виконання покарань (далі – Департамент). Однак вказана переорієнтація діяльності системи виконання кримінальних покарань проведена без попередньої наукової розробки дійової класифікаційної системи, без окреслення чітких критеріїв поділу засуджених на групи залежно від визначальних, найбільш важливих ознак, які їх характеризують, без експериментальної перевірки теоретичних положень.

На сьогодні питання первинної класифікації засуджених – досить складна теоретична і практична проблема, яка ще не отримала ґрунтовної наукової розробки у сучасній вітчизняній теорії. Немає поки що єдності поглядів на неї й у практиків.

Працюючи над темою дисертації, автор зіткнувся з серйозними труднощами при вивченні наукової правової літератури. Справа в тому, що проблемам класифікації засуджених до позбавлення волі останніми роками в Україні майже не приділяється уваги. Зараз існують лише одиничні статті таких науковців, як А.П. Гель, О.Г. Колб, О.В. Лисодєд, В.А.Льовочкін, О.Б. Пташинський, а також практичних працівників кримінально-виконавчої системи, зокрема             О.Г. Двойноса, в яких порушені певні проблемні питання практичного здійснення первинної класифікації засуджених до позбавлення волі та їх розподілу в установи виконання покарань.

Деякі теоретичні засади такої класифікації, досліджені Л.П. Онікою, знайшли своє відбиття в окремих главах підручнику з кримінально-виконавчого права. Поряд із цим жодної фундаментальної наукової роботи на цю тему не було опубліковано.

Окремі аспекти проблеми класифікації засуджених до позбавлення волі та їх розподілу в установи виконання покарань в різному ступені висвітлені у дослідженнях таких відомих учених у галузі кримінального, виправно-трудового, кримінально-виконавчого права та кримінології, як                 Ю.М. Антонян, М.І. Бажанов,  А.В. Брилліантов,  М.О. Бєляєв,                      О.А. Герцензон, С.І. Дементьєв, А.Ф. Зелінський, О.І. Зубков,  І.І. Карпець, В.М. Кудрявцев, О.С. Михлін, А.Є. Наташев,          І.С. Ной, С.В. Познишев,  О.Л. Ременсон, М.С. Рибак,               А.Х. Степанюк, М.О. Стручков, Ф.Р. Сундуров,                           В.І. Селіверстов, В.М. Трубніков, В.М. Утєвский, В.П. Філонов,                     В.З. Фетисов, А.І. Фролов, О.Г. Фролова, Ю.М. Ткачевський, Б.С. Утєвський, О.В. Шаміс, Є.Г. Ширвіндт, І.В. Шмаров,        О.М. Яковлєв та ін.

Разом із тим не можна не відмітити, що більшість досліджень здійснені до 90-х років ХХ ст. У зв’язку з цим, незважаючи на значний внесок названих науковців у розробку проблем класифікації засуджених, можемо стверджувати, що питання первинної класифікації засуджених до позбавлення волі та їх розподілу в установи виконання покарань залишаються ще й дотепер не досконало вивченими, чим і визначається актуальність даного дисертаційного дослідження.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Тема дослідження затверджена Вченою радою Національної юридичної академії України імені Ярослава Мудрого 2 липня 2003 року (протокол № 12). Обраний напрямок дисертаційного дослідження передбачено тематичним планом науково-дослідної роботи Національної юридичної академії України імені Ярослава Мудрого на 2001-2005 роки (номер державної реєстрації № 0186.0.070883) і тематичним планом науково-дослідних робіт сектора проблем кримінально-виконавчого законодавства Інституту вивчення проблем злочинності АПрН України на 2005 рік. Дослідження спрямоване на виконання Комплексної програми профілактики злочинності на 2001-2005 роки, затвердженої указом Президента України від 25 грудня 2000 р., № 1376/2000.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины