СТАНОВЛЕННЯ ТА КОНСТИТУЦІЙНИЙ РОЗВИТОК ПОЛЬСЬКОЇ РЕСПУБЛІКИ (1918-1939 РР.)



Название:
СТАНОВЛЕННЯ ТА КОНСТИТУЦІЙНИЙ РОЗВИТОК ПОЛЬСЬКОЇ РЕСПУБЛІКИ (1918-1939 РР.)
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми дослідження. На сучасному етапі становлення України як суверенної, демократичної, правової та соціальної держави важливим завданням є подальша демократизація її політичної системи та входження у європейську спільноту. Відтак велике значення має дослідження історичного аспекту інтеграційних процесів, що відбулися в державотворенні різних країн, та можливості співпраці з ними відповідно до нових політичних реалій.

Останнє десятиріччя ХХ століття було позначене глобальними політичними змінами, які переконливо підтверджують незаперечний факт, що найбільш важливими і складними залишаються проблеми національного відродження, становлення і розвитку державності. У цьому контексті природною є увага науковців до подій 1918 р., коли після Першої світової війни політична карта Європи зазнала значних змін. Розпад Російської, Австро-Угорської та Німецької імперій зумовили історичні процеси, які вилилися у національно-державне відродження і формування нових державних утворень. Тому великої наукової цінності, пізнавального і практичного значення набуває історична практика відновлення незалежності Польщі у 1918 р., формування її державності у формі конституційної парламентської демократії.

 Такий досвід для державотворчого процесу в Україні є надзвичайно багатим і важливим, оскільки закономірності конституційного розвитку в міжвоєнній Польщі багато в чому подібні до законотворчих процесів в сучасній Україні. Формування та стабільність україно-польських відносин неможливі без вивчення їх історичних закономірностей, що потребують глибокого наукового аналізу та формування відповідних висновків, адже Польща свого часу долала такі самі труднощі і проблеми, які є зараз в Україні.

Майже цілковита відсутність в українській історико-правовій науці спеціальних комплексних досліджень, присвячених проблемі не лише відродження Польської держави в 1918 році, а й її конституційного розвитку, зумовила актуальність та вибір теми дисертаційного дослідження.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційне дослідження виконане відповідно до плану науково-дослідних робіт кафедри теорії та історії держави і права юридичного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка у контексті  наукової теми “Актуальні проблеми історії держави і права України, політичних і правових вчень та зарубіжної історії”, затвердженої наказом ректора Львівського національного університету імені Івана Франка № Н-239 від 16.04.2003 р. (номер державної реєстрації 0103U005943).

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины