МІСЦЕ ТЕОРІЇ УПРАВЛІННЯ В ПРАВОЗНАВСТВІ :



Название:
МІСЦЕ ТЕОРІЇ УПРАВЛІННЯ В ПРАВОЗНАВСТВІ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми дисертаційного дослідження. В умовах реформування всіх сторін суспільного життя, що нині здійснюється в Україні, виникає необхідність нового розуміння права, яке б характеризувало його не тільки як засіб фіксації існуючих суспільних відносин, але як форму оптимального розв’язання суспільних протиріч. Постає питання про глибше дослідження ролі права як регулятора суспільних відносин. Об’єктивне вивчення регулятивної природи права неможливе без пізнання його управлінських функцій та можливостей, оскільки управління є проявом регулятивної функції права та постає як один із аспектів правового регулювання. Про необхідність дослідження управлінських функцій права також свідчать чисельні факти недосягнення нормативними актами мети, визначеної законодавцем, оскільки прийняття таких нормативних актів здійснювалось без врахування закономірностей управлінської дії права.

В актуальності теми кандидатської дисертації переконує також ступінь наукової розробки проблеми. Спеціальне дослідження регулятивних властивостей та функцій права почалось із праць Л.Дюгі, Л.Петражицького, М.Коркунова та ін. і пов’язується із соціологічним доктринальним підходом до розуміння права. Цей підхід був підтриманий та розвинутий західними вченими. З даного приводу слід відмітити школу функціоналістів (Т.Парсонс), які, використовуючи структурно-функціональний метод, основною функцією права вважали підтримку встановлених моделей поведінки, яка полягає в попередженні можливого відхилення будь-кого із учасників соціальної системи від встановленого порядку, що мають ознаки як консервативного фактору, так і фактору змін. Сучасна західна наука також чітко виділяє статичний (стабілізуючий) та динамічний (суспільноформуючий) аспекти основних функцій права (Р.Циппеліус) та характеризує право як знаряддя цілеспрямованого управління поведінкою, особливо соціальними змінами в суспільстві.

Домінуючим в радянській юридичній науці став підхід до розуміння та класифікації  функцій права, запропонований С.С.Алєк-сєєвим, який поділяв функції права на регулятивні (статичну і динамічну) та охоронну. Серед радянських дослідників цих аспектів права можна виділити також Т.М.Радька, В.Г.Смірнова, Ф.Н.Фаткулліна та ін.

Не дивлячись на фактичну відсутність в радянській юридичній науці спеціальних досліджень управлінської підфункції права, радянські дослідники, тим не менш, обґрунтовували сутність права як засобу управлінського впливу в спеціальних дослідженнях з теорії управління та дослідженнях, присвячених проблемам науки адміністративного права, серед яких слід виділити праці І.Л.Ба-чило, А.А.Годунова, Б.П.Курашвілі, Б.М.Лазарєва, А.Е.Лунєва, Г.Х.Попова, Ю.О.Тихомирова, Л.П.Юзькова, В.А.Юсупова, Ц.А.Ямпольської та інших вчених.

Одним із визначних досягнень радянських вчених, на нашу думку, є дослідження державно-правових закономірностей управлінської дії права. До них можна віднести, зокрема, праці Г.В.Ата-манчука, А.П.Герасімова, В.І.Нікітінського та В.В.Глазиріна, в яких були з’ясовані та сформульовані основні управлінські закономірності права. Найближче до домінуючого нині сприйняття проблематики управлінських функцій та властивостей права в радянській юридичній науці підійшли І.Я.Дюрягін та Р.О.Халфіна.

Розробкою сучасних проблем теорії управління займаються відомі російські вчені, зокрема: Г.В.Атаманчук, який в своїх працях продовжує досліджувати особливості структури і взаємодії суб’єктів та об’єктів державного управління, І.А.Василенко, дослідження якого присвячені історії і розвитку західних доктрин управління, В.В.Глущенко, Д.І.Зеркін, В.Г.Ігнатов, В.Є.Чіркін, білоруський дослідник В.В.Русакевич та ін.

В Україні у пострадянський період дослідження управлінських властивостей права, різних аспектів теорії управління тією чи іншою мірою знайшли свій вираз в роботах таких вчених, як В.В.Цвєтков, В.Б.Авер’янов, Н.М.Мироненко, П.М.Рабінович, Є.Б.Кубко, В.М.Селіванов, М.К.Якимчук, Н.Р.Нижник, В.Ф.Сі-ренко та деяких інших.

Всі зазначені нами вище, а також чимало інших праць вчених минулого та сучасних розробок науковців з проблем теорії управління послужили науково-теоретичною основою даного дисертаційного дослідження.

Звязок роботи з науковими програмами, планами, темами. Обраний дисертантом напрямок наукового дослідження належить до пріоритетних галузей правознавства. Ця тема входить у науково-дослідницьку проблематику ряду кафедр юридичних вузів та факультетів України, в тому числі кафедри конституційного, адміністративного і фінансового права юридичного факультету ЧНУ імені Юрія Федьковича „Конституційне, адміністративне і фінансове право України в умовах переходу до ринкової економіки: проблеми теорії і практики”, державний реєстраційний № 0102U005305.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины