МАРГІНАЛЬНІ ГРУПИ В СТРУКТУРІ ОРГАНІЗОВАНОЇ ЗЛОЧИННОСТІ. КРИМІНОЛОГІЧНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ :



Название:
МАРГІНАЛЬНІ ГРУПИ В СТРУКТУРІ ОРГАНІЗОВАНОЇ ЗЛОЧИННОСТІ. КРИМІНОЛОГІЧНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

Актуальність теми. Організована злочинність є однією з найсерйозніших проблем, що на даний момент постала перед усією світовою спільнотою. Це обумовлено такими негативними тенденціями її розвитку, як підвищення її рівня, розширення напрямів та сфер впливу, входження її представників до владних структур, транснаціоналізація організованої злочинної діяльності тощо. Зазначений вид злочинної активності спричиняє величезний збиток державі та суспільству.

Причинами значного зростання організованої злочинності в Україні, а також в інших пострадянських країнах, є економічна та політична нестабільність, різка поляризація доходів громадян та пов’язане із цим майнове розшарування населення. Зазначені фактори призвели до суттєвих змін у суспільстві, наслідком чого стала маргіналізація як окремих громадян, так і цілих груп населення. Такі масштабні перетворення відобразилися на стані злочинності у країні загалом, та на кожному з її видів, зокрема, результатом чого стала тенденція входження до організованих злочинних угруповань представників маргінальних груп населення, для яких раніше кримінальна активність не була характерною. Сам маргінальний стан окремих індивідів чи цілих груп населення, який можна розглядати як криміногенний фактор, значно полегшує процес їх втягнення в організовану злочинну діяльність. Таким чином, з’ясування причин маргіналізації окремих груп, шляхи їх втягнення у діяльність організованих злочинних формувань, а також найбільш характерних виконуваних ними ролей дозволить побудувати більш ефективну систему протидії організованій злочинності.

У науковій літературі соціологічні та філософські аспекти проблеми маргінальності вивчали такі зарубіжні та вітчізняні вчені, як А.І. Атоян,                     Р.А. Ануфрієва, Є.С. Балабанова, А.А. Галкін, З.Х. Галімулліна, З.Т. Голенкова,  С.П. Гурін, І.І. Дмітрова, А.Н. Дьомін, А.В. Єрмілова, І.В. Зайцев, Є.Д. Ігітханян, І.В. Казарінова, К.В. Лукіна, С.Н. Мельник, І.В. Мітіна, В.В. Онікієнко, Р. Парк,       Є.В. Покасова, М.І. Поляков, І.П. Попова, Є. Рашковський, Н.М. Римашевська,         Є.В. Старіков, Н.Є. Степанова, Е. Стоунквіст, А.А. Свящук, А. Фарж,                         В.А. Шапінський, Т. Шибутані, Н. Шульга та ін.

У кримінологічній науці проблема маргінальності знайшла своє відображення у роботах В.М. Волосевича, А.Ю. Голодняк, В.М. Дрьоміна,                                         М.В. Краснова, В.В. Лунєєва, Е.Ф. Побєгайло, Є.В. Садкова, Р.Ф. Степаненко,            О.М. Черниша, М.О. Черниш та ін.

Феномену організованої злочинності у його різних аспектах приділялась увага в працях таких провідних вітчизняних та зарубіжних авторів, як В.О. Алексєєв, Ю.М. Антонян, А.Н. Волобуєв, Р.Р. Галіакбаров, В.В. Голіна, В.О. Глушков,                О.І. Гуров, Є.Б. Галкін, Т.А. Денисова, А.І. Долгова, С.В. Дьяков, В.Є. Емінов,           А.Ф. Зелінський, С.М. Іншаков, І.І. Карпець, Н.Ф. Кузнєцова, В.І. Куліков, Р. Кларк, Б.В. Лізогуб, О.М. Литвак, В.В. Лунєєв, В.А. Номоконов, В.С. Овчинський,                 Є.Л. Стрельцов, О.В. Топільська, А.П. Тузов, В.О. Туляков, Л. Шеллі, Н.П. Яблоков та ін.

Не зменшуючи ролі й значущості робіт названих науковців, необхідно визнати, що комплексе дослідження проблеми організованої злочинності у контексті маргіналізаційних процесів у суспільстві в кримінологічній науці досі не проводилось. Таким чином, це дисертаційне дослідження певною мірою покликане заповнити прогалини в зазначеному напрямі кримінологічного знання та вдосконалити систему попередження проявів організованої злочинності.

Звязок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертація виконана відповідно до плану науково-дослідницької  роботи  Одеської національної юридичної академії на 2006–2010 роки “Традиції та новації в сучасній українській державності і правовому житті” (державний реєстраційний номер 0106U004970) і є складовою частиною наукової теми кафедри кримінології та кримінально-виконавчого права Одеської національної юридичної академії на 2006–2010 роки “Актуальні проблеми вивчення та попередження злочинності та кримінологічного обґрунтування удосконалення системи кримінальної юстиції в Україні”.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины