ВЗАЄМОВІДНОСИНИ ГРОМАДСЬКИХ ОРГАНІЗАЦІЙ І ДЕРЖАВИ В УМОВАХ ФОРМУВАННЯ ГРОМАДЯНСЬКОГО СУСПІЛЬСТВА В УКРАЇНІ (ТЕОРЕТИКО-ПРАВОВІ АСПЕКТИ)



Название:
ВЗАЄМОВІДНОСИНИ ГРОМАДСЬКИХ ОРГАНІЗАЦІЙ І ДЕРЖАВИ В УМОВАХ ФОРМУВАННЯ ГРОМАДЯНСЬКОГО СУСПІЛЬСТВА В УКРАЇНІ (ТЕОРЕТИКО-ПРАВОВІ АСПЕКТИ)
Тип: Статья
Краткое содержание:

 

Актуальність теми. Після першої хвилі демократичних перетворень в Україні 1990-х років концепт “громадянське суспільство” набув широкого схвалення і визнання. Це цілком закономірно, оскільки неодмінною умовою становлення демократичних держав і формування націй було розгортання системи суспільних інститутів, які утворюють громадянське суспільство. Лише таке суспільство, що базується на ініціативі “знизу”, соціальній активності громадян, їхньому прагненні до самоорганізації, утворенні самодіяльних структур, що перебувають поза системою державної влади і слугують захисту та задоволенню їх власних інтересів, здатне протистояти руйнівним процесам, стабілізувати і консолідувати суспільство і державу.

Однією з найхарактерніших рис громадянського суспільства є існування організованих груп людей, достатньої критичної маси недержавних організацій, які можна вважати артеріями взаємодії держави і громадянського суспільства.

Правова регламентація діяльності громадських організацій ‑ необхідна умова для їх успішного функціонування, адже саме за допомогою права ефективно і раціонально вирішуються істотні питання цивілізованого розвитку спільноти людей, створюються умови для піднесення соціальної активності учасників відносин, кожної особистості. Процес формування громадянського суспільства в Україні безпосередньо залежить від правового визначення статусу його інститутів, і зокрема, максимально ефективного законодавчого закріплення скоординованого порядку створення та діяльності громадських організацій. Законодавче регулювання має базуватися на достатньо виваженому, розумному балансі інтересів держави і громадянського суспільства. Від масштабів державного втручання у діяльність об’єднань громадян залежить державний режим і напрями подальшого розвитку держави.

Вищезазначене дає змогу обґрунтувати актуальність обраної теми, її теоретичну й практичну значущість. Вже назріла потреба у всебічному теоретичному аналізі проблем становлення і розвитку громадянського суспільства, у визначенні його співвідношення, взаємодії з державою, встановленні меж втручання держави, в тому числі законодавчого, у створення та функціонування громадських організацій. Поза увагою науковців залишається чимало інших важливих питань, зокрема, аналіз закономірностей функціонування громадських організацій, виявлення й оцінення факторів підвищення їх ролі у суспільному житті та формуванні громадянського суспільства. Хоч інтерес до правового забезпечення їхньої діяльності та осмислення цих і подібних питань зростає, проте навіть нині, в період інтенсивного розвитку вітчизняної політичної і правової теорії, проблема взаємовідносин громадських організацій та держави здебільшого залишається поза межами ґрунтовних теоретико-правових досліджень.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дане дослідження виконане відповідно до планової тематики науково-дослідної роботи юридичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка, тема №06 БФ 042-01 «Механізм адаптації законодавства в сфері прав громадян України до законодавства Європейського Союзу» (номер державної реєстрації 0101U003579), а також у межах напрямків наукових досліджень, визначених державними та галузевими дослідницькими програмами і планами, серед яких теми: “Теоретичні проблеми реалізації Конституції України” (№ д/р 0101U012890) та “Актуальні напрями реформування законодавства України у контексті європейської інтеграції” (№ д/р 0104U004048), та пріоритетних напрямків фундаментальних та прикладних досліджень вищих навчальних закладів МВС України на період 2004-2009 рр. (Наказ МВС України від 05 липня 2004 р. № 755).

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины