СОХРАННОСТЬ ЭКСТРАКТА ПЛАЦЕНТЫ НА ЭТАПАХ НИЗКОТЕМПЕРАТУРНОГО ХРАНЕНИЯ И ЕГО ЭФФЕКТИВНОСТЬ ПРИ УРОГЕНИТАЛЬНЫХ РАССТРОЙСТВАХ У ЖЕНЩИН В КЛИМАКТЕРИИ



Название:
СОХРАННОСТЬ ЭКСТРАКТА ПЛАЦЕНТЫ НА ЭТАПАХ НИЗКОТЕМПЕРАТУРНОГО ХРАНЕНИЯ И ЕГО ЭФФЕКТИВНОСТЬ ПРИ УРОГЕНИТАЛЬНЫХ РАССТРОЙСТВАХ У ЖЕНЩИН В КЛИМАКТЕРИИ
Альтернативное Название: СХОРОННІСТЬ ЕКСТРАКТУ ПЛАЦЕНТИ НА ЕТАПАХ НИЗЬКОТЕМПЕРАТУРНОГО ЗБЕРІГАННЯ ТА ЙОГО ЕФЕКТИВНІСТЬ ПРИ УРОГЕНІТАЛЬНИХ РОЗЛАДАХ У ЖІНОК В КЛІМАКТЕРІЇ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

Матеріали і методи досліджень. Для вирішення поставлених задач нами був вивчений гормональний склад препарату «Кріоцел-кріоекстракт плаценти». Препарат є кріоконсервованим кріоекстрактом плаценти на фізіологічному розчині, отриманий після дрібнодисперсної фрагментації тканини плаценти, розфасований в одноразові контейнери по 1,5 мл. Вміст в кріоекстракті гормонів - ФСГ і ЛГ, пролактина, естрадіола, тестостерона, прогестерона, кортизола визначали методом твердофазного імуноферментного аналізу, з використанням готової тест-системи «Алькор-біо» (СПб, Росія). Всі абсолютні величини вмісту гормонів, що визначалися в кріоекстракті плаценти, пронормували на концентрацію білка в пробі. Вміст загального білка визначали уніфікованим методом за біуретовою реакцією. Концентрацію гормонів в екстракті плаценти оцінювали після переносу його з рідкого азоту до інших  умов зберігання (режими зберігання): I – 1 доба +4ºС; II– 10 діб -20ºС; III – 10 діб -20ºС, потім 1 рік при -196ºС; ІV – 1 рік при -20ºС. Вибір режимів визначався необхідністю зберігання кріоекстракту плаценти в умовах клініки без використання рідкого азоту. Контролем був кріоекстракт плаценти відразу після відігрівання на водяній бані при t +37ºС, заготований відповідно до методики отримання препарату «Кріоцел-кріоекстракт плаценти».


Для вивчення біологічної активності препаратів плаценти був проведений експеримент на лабораторних тваринах. Робота виконана на 28 старих (більш двох років) самках щура лінії Аугуста масою 180-200 г і 7 молодих (до 1 року) щурах масою 200-220 г. (для більш точної оцінки впливу препарата треба було взяти великих 2-кольорових щурів).


Тварини були розділені на 5 експериментальних груп:


І група – молоді інтактні тварини (n=7);


ІІ група інтактних старих тварин служила контролем (n=7);


ІІІ групу складали старі щури, яким протягом 5-ти днів 1 раз на добу внутрішньом'язово вводили кріоекстракт людської плаценти з розрахунку 0,1 мл на 100 г маси тварини (n=7);


ІV групу складали старі тварини, яким під місцевою новокаїновою анестезією в області стегна була проведена підшкірна підсадка кріоконсервованного фрагмента плаценти, заготованої відповідно до методики отримання  цього препарату (n=7);


V група складалася з тварин, яким під ефірним наркозом була проведена лапаротомія з двосторонньою аднексектомією. Через 21 добу після кастрації тваринам так само, як і щурам ІІІ групи, вводили кріоекстракт плаценти (КЕПл) за аналогічною методою (n=7).


Перед початком експерименту щодня протягом тижня у всіх груп тварин для контролю естрального циклу брали мазки з подальшим пофарбуванням їх метиленовою синню. Після експерименту у тваринах перших чотирьох груп взяття мазків повторювалося.


Через 4 тижні після дослідження тварин виводили з експерименту за допомогою декапітації.


Кров з шийної вени досліджували на зміст гормонів – естрадіола, прогестерона і 11-ОКС. Вся робота с тваринами проводилась  згідно з  положенням IV Европейскої Конвенціі (ETS 123, 1986) по захисту хребтових тварин, використаних для експериментальних та інших наукових  цілей, протоколи експериментів розглянуті комітетом з біоетики при ІПКіК  НАН України. Гормони визначали методом твердофазного імуноферментного аналізу з використанням готової тест-системи «Алькор-біо» (СПб, Росія).


Для гістологічного дослідження брали кісткову тканину (стегнову кістку), а також тканини надниркових, щитовидної залози, яєчників і матки, оскільки саме в цих органах особливо виражені


інволютивні зміни в старечому віці. Фрагменти органів фіксували в 10%-ному нейтральному формаліні з подальшою заливкою в парафін. Отримані з парафінових блоків зрізи завтовшки в 6-8 мікрон фарбували гематоксиліном і еозином для отримання оглядових гістологічних препаратів.


Для визначення терапевтичної ефективності кріоекстракту при урогенітальних розладах в клімактеричному періоді у жінок було проведено  клінічне дослідження.


В дослідженні брали участь 45 жінок від 45 до 79 років. Середній вік настання менопаузи 47,9 ±3,5 років. Всі хворі, що брали участь в дослідженні, були розділені на дві групи. Розподіл хворих за віком, тривалістю захворювання, клінічним даним та результатам додаткових досліджень було аналогічним в обох групах (р<0,05).


До першої увійшло 20 жінок з клінічними виявами урогенітальних розладів у віці від 45 до 79 років (середній вік 61,0 ± 7,6), які для лікування застосовували вагінальні свічки «Овестін» фірми «Органон», Нідерланди.


До другої групи увійшло 25 жінок у віці від 49 до 79 років (середній вік 61,1 ± 7,4), з аналогічними скаргами, яким була призначена комплексна терапія: препарат «Кріоцел-кріоекстракт плаценти» у вигляді внутрішньо м’язових ін'єкцій 1,5 мл через два дні на третій, на курс 5 ін'єкцій, з одночасним введенням вагінальних тампонів, просочених цим препаратом.


До контрольної групи входили 25 жінок у віці від 45 до 70 років без яких-небудь виявів патологічного клімаксу.


До призначення лікування всім пацієнткам проводилася пальпація молочних залоз, регіональних лімфовузлів, щитовидної залози, проводився огляд шийки матки за допомогою дзеркал, а також бімануальне дослідження. З метою об'єктивної оцінки стану хворих обох груп до і через 1 тиждень після лікування була проведена оцінка комплексу кількісних і якісних показників: проведено анкетування обстежуваних жінок (на основі розроблених нами анкет), проводилося бактеріологічне обстеження вмісту піхви, шляхом посіву виділень з піхви, цервикального каналу і уретри на селективні живильні середовища, кольпоскопічне, цитологічене, кольпоцитологічне дослідження, рН-метрія вагінального вмісту, амінотест. Результати анкетування також оброблялися статистично з метою визначення середнього показника ступеня тяжкості захворювання в досліджуваній групі хворих, виходячи з передумови, що 2–3 бала відповідає легкому ступеню захворювання, 3–6 – середньому і 6–9 – важкому ступеню захворювання. Для кольпоцитологічного дослідження фіксований етиловим спиртом і пофарбований 1 % водним розчином фуксина кислого мазок спочатку вивчався під малим збільшенням мікроскопа, а потім з імерсією. Оцінювали морфологію клітин епітелію піхви, робили підрахунок клітин з пікнозом ядра і зруйнованою цитоплазмою, проводили визначення каріопікнотичного індексу (КПІ). рН-метрія проводилася за допомогою паперових тестів фірми «Лахема», Чехословакія. Амінотест проводився з використанням 10%-ого розчину KOH для діагностики бактеріального вагіноза. В описі результатів аналізу амінотеста приведений процентний вміст хворих з позитивним тестом в досліджуваній групі.


Матеріалом для бактеріологічного  дослідження також було  слизисте виділення піхви хворих жінок сенильним кольпітом і нормоценозом, узяте відповідно до інструктивних матеріалів і методичних рекомендацій МОЗ СРСР та МОЗ України за методами мікробіологічних досліджень в клініко-діагностичних лабораторіях до та після лікування.


Кольпоскопічне дослідження проводилося всім жінкам в кабінеті патології шийки матки за допомогою кольпоскопа МК-300.


Статистична обробка матеріалу проведена загальноприйнятими методами за t критерієм Стьюдента-Фішера.


Результати власних досліджень. В результаті проведених нами досліджень встановлено, що короткотривале низькотемпературне зберігання (10 діб.) екстракту плаценти при температурі ‑ 20°C не приводить до істотної втрати гормональної складової препарату, що дуже спрощує використання і зберігання препарату в умовах клінічних установ. Подальше глибоке заморожування, тривале (до 1 року) зберігання при температурі рідкого азоту (‑196ºС) достовірно не приводить до зміни змісту гормонів в екстракті. Тривале (до 1 року) зберігання кріоекстракта в умовах морозильної камери -20оС не бажано і приводить до зменшення змісту гормонів в препараті, а зберігання екстракту в умовах побутового холодильника (+4оС) приводить до істотного зниження рівня всіх гормонів. (див. табл.1).


 


ФСГ та ЛГ глікопротеїни подібної структури, являють собою димери з двох різних субодиниць, пов’язаних нековалентно, з молекулярною масою 30кДа, які легко дисоціюють при зміні властивостей середовища. Обидва мають вуглеводну частину, що складає приблизно 15% від їх молекулярної маси. Оскільки вміст гормонів у розчині визначалось методом ІФА, можливо, в процесі заморожування і концентрування розчинів при вимерзанні води створюються умови, які порушують структуру цих білків і змінюють їх взаємодію з імуноферментними мітками. Зниження вмісту пролактину після зберігання протягом доби при +4ºС, як і зниження вмісту ЛГ та ФСГ, можна пояснити дією протеолітичних ферментів. Вміст тестостерону змінюється в кріоекстракті плаценти при низькотемпературному зберіганні аналогічним чином: найбільш пошкоджуючим є використання режимів І (зберігання 1 добу при +4оС) і ІV(1 рік при -20оС), але навіть при самому глибокому охолодженні кількість тестостерону не знижується нижче 60% від вихідного рівня. Активність тестостерону зумовлена реакційною ОН-групою, яка є рецептором при імуноферментному аналізі. Подібним чином низькотемпературне зберігання впливає на вміст прогестерону та кортизолу, для них також найбільш пошкоджуючим є використання режимів I і ІV. При переносі кріоекстракта плаценти з рідкого азоту до інших умов зберігання здійснюється нагрів досліджуючого  препарату. На нашу думку, цей температурний вплив приводить до додаткового зруйнування структури гормонів та до зменшення  їх змісту.

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины