АДМІНІСТРАТИВНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА ПОРУШЕННЯ НОРМ ЗЕМЕЛЬНОГО ЗАКОНОДАВСТВА (МАТЕРІАЛЬНИЙ І ПРОЦЕСУАЛЬНИЙ АСПЕКТИ)



Название:
АДМІНІСТРАТИВНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА ПОРУШЕННЯ НОРМ ЗЕМЕЛЬНОГО ЗАКОНОДАВСТВА (МАТЕРІАЛЬНИЙ І ПРОЦЕСУАЛЬНИЙ АСПЕКТИ)
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

Актуальність теми дослідження. Трансформація соціально-економічних процесів в Україні супроводжується виникненням складних та комплексних суспільних відносин, які потребують врегулювання нормами кількох галузей права. До них можна віднести правовідносини, що виникають у зв’язку із забезпеченням охорони та захисту прав на землю – основного національного багатства нашої держави (ст. 14 Конституції України).

Серед правових гарантій дотримання конституційних прав, пов’язаних із землею, важливе місце займає юридична відповідальність. При цьому необхідно наголосити, що земельне законодавство не має адекватних засобів впливу на порушників його приписів, тому для протидії правопорушенням у сфері земельного законодавства використовуються цивільно-правові, кримінально-правові, адміністративно-правові та інші правові заходи (ст. 211 Земельного кодексу України, далі – ЗК).

Аналіз правозастосовчої практики свідчить, що адміністративна відповідальність серед інших видів юридичної відповідальності за порушення норм земельного законодавства є найбільш поширеною. Так, протягом 2003-2007 рр. з 282 тис. виявлених порушень норм земельного законодавства до адміністративної відповідальності було притягнуто 177 тис. осіб. Незважаючи на таке домінування адміністративної відповідальності, потребує підвищення ефективність її реалізації щодо забезпечення раціонального використання, охорони та відновлення земельного фонду України.

Вирішенню цього завдання сприятиме дослідження правового регулювання адміністративно-деліктних відносин у цій сфері, особливостей встановлення та реалізації адміністративної відповідальності за порушення норм земельного законодавства та шляхів узгодження норм Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі – КУпАП) та ЗК України.

Теоретичним підґрунтям дисертації є наукові праці, присвячені проблемам адміністративної відповідальності: В.Б. Авер’янова, О.М. Бандурки, Д.М. Бахраха, Ю.П. Битяка, Л.Р. Білої, А.С. Васильєва, І.П. Голосніченка, Є.С. Герасименка, Є.В. Додіна, Ю.В. Дубка, В.В. Іванова, В.В. Зуй, Р.А. Калюжного, Л.В. Коваля, С.В. Ківалова, Т.О. Коломоєць, В.К. Колпакова, А.Т. Комзюка, О.В. Кузьменко, Д.М. Лук’янця, Н.С. Малеіна, А.А. Манжули, О.І. Миколенка, Д.М. Овсянка, В.В. Петрова, В.А. Печеніцина, М.Ф. Стахурського, М.М. Тищенка, О.М. Якуби та інших вчених.

Адміністративна відповідальність в галузі земельного законодавства була предметом досліджень Н.С. Гавриш, В.І. Демчика, І.А. Дмитренка, В.І. Семчика, І.І. Каракаша, І.А. Куяна, Ю.С. Шемшученка, М.В. Шульги та інших вчених.

Безпосередне дослідження правового регулювання адміністративної відповідальності за порушення земельного законодавства здійснювали А.П. Шеремет, М.В. Кочерга, Д.В. Якуніна. Так, ними були розглянуті загальні засади притягнення до адміністративної відповідальності за ці проступки, запропоновано характеристику видових об’єктів земельних адміністративних правопорушень та висвітлено стан нормативно-правового регулювання цих відносин.

Проте комплексного дослідження адміністративної відповідальності за порушення норм земельного законодавства, яке б поєднувало в собі норми матеріального і процесуального права, до цього часу не здійснювалося. Недостатньо вивченими є питання: про склад адміністративних проступків у галузі земельного законодавства та процесуальний порядок притягнення правопорушників до адміністративної відповідальності за їх вчинення.

Зазначені обставини обумовили вибір теми дослідження та свідчать про її актуальність як для теоретичного аналізу адміністративної відповідальності за порушення норм земельного законодавства, так і визначення нових підходів щодо її розвитку та вдосконалення.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Робота виконана відповідно до Загальнодержавної програми формування національної екологічної мережі України на 2000-2015 роки, затвердженої Законом України від 21.09.2000 р. № 1989-ІІІ.

Дисертація є частиною наукових досліджень Одеського національного університету ім. І.І. Мечникова як пріоритетний напрям наукових досліджень та відповідає тематиці досліджень кафедри адміністративного і господарського права «Дослідження проблем співвідношення приватноправових та публічно-правових чинників соціально-економічних відносин» (номер державної реєстрації 0106Н008142).

Тема дисертації затверджена Вченою радою Одеського національного університету ім. І. І. Мечникова 24 жовтня 2003 р.(протокол №3).

Мета і завдання дослідження. Мета дослідження полягає у вирішенні наукового завдання щодо з’ясування сутності та особливостей матеріального та процесуальних аспектів адміністративної відповідальності за порушення норм земельного законодавства та розробці науково обґрунтованих пропозицій щодо вдосконалення законодавства України у цій сфері.

Реалізація поставленої мети зумовила необхідність вирішення завдань, спрямованих на:

      розгляд ретроспективи становлення та розвитку поняття адміністративного проступку як підстави притягнення до адміністративної відповідальності;

      визначення поняття і ознак та класифікацію адміністративних проступків у сфері земельного законодавства;

      характеристика об’єктивних та суб’єктивних ознак складу адміністративних проступків у галузі земельного законодавства;

      висвітлення існуючого стану правового регулювання щодо встановлення та реалізації адміністративної відповідальності за порушення норм земельного законодавства;

      встановлення специфіки розгляду справ про адміністративні правопорушення, пов’язаних з порушенням норм земельного законодавства, та процедури винесення щодо них постанови;

      розкриття особливостей та визначення видів перегляду справ про адміністративні правопорушення, що порушують норми земельного законодавства;

      визначення особливостей правової регламентації виконання постанов у справах про адміністративні проступки в галузі земельного законодавства;

      розробку пропозицій щодо вдосконалення законодавства про адміністративну відповідальність за вчинення адміністративних проступків у галузі земельного законодавства.

Об’єктом дослідження є адміністративно-деліктні відносини, що виникають у зв’язку з порушенням норм земельного законодавства.

Предметом дослідження є адміністративна відповідальність за порушення норм земельного законодавства (матеріальний і процесуальний аспекти).

Методи дослідження. Методологічною основою дослідження є сукупність методів та прийомів наукового пізнання. Так, діалектичний метод використовувався для дослідження підстав адміністративної відповідальності за порушення норм земельного законодавства та процесуального порядку притягнення осіб до такої відповідальності.

У дисертації були використані загальнонаукові методи, а саме: історико-правовий – для дослідження процесу формування й розвитку законодавства про адміністративну відповідальність за адміністративні проступки в галузі земельного законодавства (підрозділ 1.1); аналіз і синтез, системно-функціональний метод – для встановлення та характеристики ознак адміністративних проступків у галузі земельного законодавства (підрозділ 1.1-1.3), розкриття особливостей порядку розгляду справ про адміністративні проступки в галузі земельного законодавства (підрозділи 2.1-2.4); структурний метод – для дослідження елементів структури провадження у справах про адміністративні правопорушення (підрозділ 2.1).

Серед спеціальних методів використовувались: порівняльний метод – для аналізу точок зору науковців, досвіду інших держав у цій сфері (підрозділи 1.1, 1.2, 2.1, 2.2); метод контент-аналізу – при вивченні законодавства, що регулює адміністративну відповідальність за порушення норм земельного законодавства (розд. 1-2).

Нормативною основою дослідження адміністративної відповідальності за порушення норм земельного законодавства є закони України та підзаконні акти.

Для розробки пропозицій щодо вдосконалення адміністративної відповідальності за порушення норм земельного законодавства використовувались законопроекти України, законодавство Російської Федерації, Республіки Казахстан, США, Федеративної Республіки Німеччина.

Емпіричну основу дослідження складають звіти органів із земельних ресурсів і державної земельної інспекції щодо стану виконання законодавства України про використання та охорону земель Одеської, Миколаївської областей за 2003-2007 рр.; матеріали опитування 184 працівників цих органів, а також результати вивчення 378 справ про адміністративні правопорушення за порушення норм земельного законодавства в Одеській та Миколаївській областях з 2003 по 2007 р. 

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины