СТРИМУВАННЯ І ПРОТИВАГИ В СИСТЕМІ ПОДІЛУ ВЛАДИ В УКРАЇНІ (загальнотеоретичні проблеми)



Название:
СТРИМУВАННЯ І ПРОТИВАГИ В СИСТЕМІ ПОДІЛУ ВЛАДИ В УКРАЇНІ (загальнотеоретичні проблеми)
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми дослідження. За останній час у політико-правовому житті України відбулися масштабні зміни. Прийняття нової редакції Конституції України зумовлює необхідність перегляду теоретичних підходів до позначення характеру взаємовідносин між різними гілками влади у межах дії конституційного принципу поділу влади. Це, у першу чергу, стосується системи стримувань і противаг.

Виникає необхідність теоретичного обґрунтування шляхів забезпечення в нових умовах самостійності гілок влади і шляхів їх співробітництва, ліквідації дисбалансів, що виникають у середині державного механізму, запобігання претензій будь-якої з гілок влади на пріоритет  у відносинах із іншими гілками. Актуальним є теоретичне обґрунтування нової системи рівноваги в середині державної влади, зміни ролі політичних партій в системі поділу влади, що пов’язано з виробленням нових підходів до розуміння традиційних державно-правових інститутів. 

Очевидно, що потреба у фундаментальних наукових дослідженнях, присвячених механізму забезпечення рівноваги в середині державної влади, актуальна не лише для України. Пошуками джерела такої рівноваги переймаються й у країнах, що мають усталену конституційну систему. Це дозволяє нам говорити про універсальність даної проблеми. Її правильне вирішення має не тільки теоретичне, але й важливе практичне значення - від нього залежить розв’язання ряду інших питань теорії і практики державного будівництва, рівень ефективності і демократичності державної влади, ступінь захищеності прав і основних свобод людини, зокрема, в Україні. Все це зумовлює високу актуальність дисертаційного дослідження теми, що розробляється. В дисертації зроблена спроба внести посильний внесок у вирішення названих питань.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Тема дисертаційного дослідження погоджена з цільовою комплексною програмою Національної юридичної академії України імені Ярослава Мудрого на 2001-2005 роки «Розвиток прав людини як головна частина розвитку демократичних процесів у правовій соціальній державі Україна» (номер державної реєстрації 0186.0.070866).

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины