ПРОБЛЕМИ ПРАВОСУБ\'ЄКТНОСТІ ОСІБ У КОЛІЗІЙНОМУ ПРАВІ УКРАЇНИ



Название:
ПРОБЛЕМИ ПРАВОСУБ\'ЄКТНОСТІ ОСІБ У КОЛІЗІЙНОМУ ПРАВІ УКРАЇНИ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми дослідження. З другої половини XX ст. і до теперішнього часу в міжнародному праві збільшується питома вага і зростає значення норм, присвячених правовому статусу особи. Проблема правосуб’єктності особи належить до числа найважливіших у правовій науці, оскільки ця категорія використовується різними галузями права. Однак дотепер немає єдності у визначенні цього поняття. Разом із тим визначення поняття правосуб'єктності в цивільному праві є визначальним для характеристики суб'єктів цивільного права в цілому, виявлення загальних ознак учасників цивільних правовідносин, для аналізу конкретних форм виникнення і здійснення цивільних прав.

У законодавстві, починаючи з 20-х pp. XX ст. (коли вперше ставиться питання про правоздатність) і дотепер відбулися істотні зміни. Спеціальні наукові дослідження проблеми правосуб'єктності в цивільному праві датуються 50-ми - 70-ми pp. XX ст. Пізніше в юридичній науковій літературі питання правосуб'єктності розглядалося або побічно, у зв'язку з іншими цивільно-правовими категоріями (правоздатності і дієздатності, цивільними правовідносинами), або дослідження була присвячені вивченню правосуб'єктності окремих суб'єктів цивільного права (юридичних чи фізичних осіб, неповнолітніх громадян). Щодо міжнародного приватного права, то тут взагалі відсутні будь-які наукові розробки, які було би виконано на тлі оновленого цивільного законодавства, що дає підстави говорити про необхідність дослідження правосуб'єктності осіб у колізійному праві України. Додатковим фактором на користь такого висновку є прийняття Закону України "Про міжнародне приватне право", який набув чинності з 1 вересня 2005 р.

Незважаючи на існування досить солідних теоретичних розробок, слід зазначити, що явище правосуб'єктності як категорії юридичної практики залишається актуальним, певною мірою навіть спірним, тому дотепер загальних доктринальних підходів у тлумаченні його змісту так і не знайдено.

Важливим є питання визначення особливостей правосуб'єктності окремих учасників цивільного обороту. Вже існуючі поняття "правосуб’єктність", "правоздатність", "дієздатність", що використовуються в законодавстві і практиці, змінилися, наповнилися новими елементами. Наведене підкреслює актуальність дисертаційного дослідження.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертацію виконано відповідно до напрямків досліджень Одеської національної юридичної академії "Правові проблеми становлення та розвитку сучасної Української держави" (державний реєстраційний номера


0101U001195). Тема дисертації безпосередньо пов'язана з планом науково-дослідницької роботи кафедри цивільного права на 2001 - 2005 роки за темою "Традиції приватного права України".

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины