ОСНОВИ МЕТОДИКИ РОЗСЛІДУВАННЯ ЗЛОЧИНІВ, ПОВ’ЯЗАНИХ З ПОРУШЕННЯМ СТАТУТНИХ ПРАВИЛ ВЗАЄМОВІДНОСИН МІЖ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦЯМИ ЗА ВІДСУТНОСТІ ВІДНОСИН ПІДЛЕГЛОСТІ



Название:
ОСНОВИ МЕТОДИКИ РОЗСЛІДУВАННЯ ЗЛОЧИНІВ, ПОВ’ЯЗАНИХ З ПОРУШЕННЯМ СТАТУТНИХ ПРАВИЛ ВЗАЄМОВІДНОСИН МІЖ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦЯМИ ЗА ВІДСУТНОСТІ ВІДНОСИН ПІДЛЕГЛОСТІ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

Загальна характеристика роботи

 

 

 

Актуальність теми. Демократизація державного устрою України потребує дієвого контролю суспільства над армією, вирішення нагальних політичних, правових і наукових проблем, пов’язаних, зокрема, з розкриттям, розслідуванням та попередженням порушення статутних правил взаємовідносин між військовослужбовцями за відсутності відносин підлеглості, які становлять основу насильницької злочинності у військах. Водночас дані статистичних зведень Головного управління нагляду за додержанням законів у Збройних силах (ЗС) України та інших військових формувань Генеральної прокуратури України за останні роки свідчать про збільшення кількості даного виду злочинів у середньому на 5 % щорічно.

Вирішення проблем боротьби із зазначеними злочинами ускладнює відсутність відповідної криміналістичної методики їх розслідування. Тому розробка криміналістичної характеристики, типізація слідчих ситуацій, версій та планування розслідування, алгоритмізація слідчих дій та оперативно-розшукових заходів на окремих етапах розслідування, визначення основних напрямів профілактичної роботи слідчого набувають важливого значення для боротьби з насильницькою злочинністю у військах і безпосередньо сприятимуть забезпеченню потреб слідчої практики та всієї діяльності правоохоронних органів у ЗС України.

Проблеми методики розслідування зазначених злочинів донині на монографічному рівні не досліджувалися взагалі, або розглядалися фрагментарно, що й зумовило вибір автором теми дисертації та свідчить про її актуальність. У зв’язку з цим, важливе значення при підготовці дисертації мали роботи вчених-юристів з кримінального права, кримінології, кримінального процесу, судової психології та безпосередньо криміналістики, а саме: Ю.П. Аленіна, В.Д. Басая, В.П. Бахіна, Р.С. Бєлкіна, Т.В. Варфоломеєвої, А.Ф. Волобуєва, В.І. Галагана, В.Г. Гончаренка, Ю.М. Грошевого, В.А. Журавля, А.В. Іщенка, О.А. Кириченка, І.П. Козаченка, О.Н. Колесніченка, В.П. Колмакова, М.В. Костицького, Н.І. Клименко, В.О. Коновалової, В.С. Кузьмічова, В.К. Лисиченка, В.Г. Лукашевича, Є.Д. Лук’янчикова, О.Є. Манохи, Г.А. Матусовського, В.С. Медведєва, П.П. Михайленка, В.Т. Нора, І.В. Постіки, М.В. Салтевського, М.Я. Сегая, В.М. Синьова, О.П. Снігерьова, В.В. Тіщенка, І.Я. Фрідмана, В.Ю. Шепітька, М.Є. Шумила та ін. При висвітленні окремих питань теми дослідження були використані також праці В.М. Абраміна, В.П. Антонова, В.В. Бондарєва, С.І. Дячука, С.М. Іншакова, І.В. Крупнова, В.В. Лунєєва, І.М. Мацкевича, М.І. Мельника, В.В. Романова, О.С. Ткачука, М.І. Хавронюка, В.О. Шамрая, що розкривають особливості протидії окремим видам військових злочинів.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Тема дисертації обговорена на кафедрі організації розслідування злочинів факультету підготовки слідчих Навчально-наукового інституту підготовки слідчих і криміналістів Київського національного університету внутрішніх справ, на вченій раді зазначеного університету та отримала схвалення і включена до плану науково-дослідних та дослідно-конструкторських робіт Київського національного університету внутрішніх справ, зареєстрована Координаційним бюро Академії правових наук України. Дисертація виконана відповідно до напрямів, визначених указами Президента України “Про Концепцію виховної роботи у Збройних Силах та інших військових формуваннях України” від 4 вересня 1998 р. № 981/98, “Про заходи щодо дальшого зміцнення обороноздатності держави” від 6 грудня 2001 р. №1195/2001, “Про заходи щодо подальшого зміцнення правопорядку, охорони прав і свобод громадян” (п. 1) від 18 лютого 2002 р. № 143, і ґрунтується на основних положеннях Комплексної програми профілактики злочинності на 2001–2005 рр., затвердженої Указом Президента України від 25 грудня 2000 р. № 1376/200.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины