ОСОБЛИВОСТІ ПРОВАДЖЕННЯ ДОСУДОВОГО СЛІДСТВА У КРИМІНАЛЬНИХ СПРАВАХ ЗА УЧАСТЮ ІНОЗЕМЦІВ :



Название:
ОСОБЛИВОСТІ ПРОВАДЖЕННЯ ДОСУДОВОГО СЛІДСТВА У КРИМІНАЛЬНИХ СПРАВАХ ЗА УЧАСТЮ ІНОЗЕМЦІВ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми. Реалізація економічних, політичних, культурних та інших контактів з країнами близького так і далекого зарубіжжя призводить до постійного зростання числа іноземців, які відвідують нашу країну з метою здійснення ділових зв’язків, виконання робіт, навчання, стажування, туризму.

У 2002–2003 роках реалізовано ряд організаційних та практичних заходів, під час яких виявлено 22,8 тис. незаконних мігрантів, близько 16 тис. яких було видворено за межі держави. Безпосередньо працівниками міліції виявлено та затримано 199 груп нелегальних мігрантів, загальною чисельністю 2,6 тис. осіб.

Окрім того, в 2001 році порушено 965 кримінальних справ про злочини у сфе­рі обігу наркотичних засобів, вчинених іноземцями, що становить понад 2% від за­гальної кількості вчинених наркозлочинів, із них 425 - вчинені громадяни країн СНД.

В Конституції України містяться основні та першочергові завдання, які ставляться перед державою та суспільством. Аналіз цих завдань показує, що питання прав особистості, надання всіх необхідних умов щодо подальшого  вільного та всебічного розвитку особистості, повинні отримати визначну роль при розробці та проваджені правової політики України.

Права та свободи людини та їх гарантії визначають зміст та напрямок діяльності держави. Проблеми, пов’язані із забезпеченням прав і свобод людини, хоч і розглядаються в юридичній літературі, але  потребують свого подальшого вивчення і тому залишаються актуальними.

Ознайомлення із загальнотеоретичними джерелами та спеціальною  юридичною літературою, яка присвячена кримінально-процесуальному статусу іноземців в Україні, дає підстави говорити про відсутність комплексних самостійних праць, які б висвітлювали питання кримінально-процесуального статусу іноземців, їх гарантій, питання участі іноземців у кримінально-процесуальному судочинстві та особливостей провадження по кримінальних справах про злочини, вчинені іноземцями та по відношенню до них.

Окремі питання про правий статус іноземців,  питань пов’язаних з правовими гарантіями особистості на досудовому слідстві, співробітництво держав у боротьбі зі злочинністю, а також розслідування кримінальних справ, вчинених іноземцями та по відношенню до них досліджувались у працях таких вчених, як Ф.А. Агаева, Ю.П. Аленіна, Л.М. Альбертіні, С.А. Альперта, А.І. Бастрикіна, М.М. Богуславського, В.Н. Буталіна, Л.Н. Галенської, В.Н. Галузо, Ю.М. Грошевого, Ю.Г. Деміна, В.П. Зіміна, Л.Д. Кокорєва, О.В. Кузьменко, М.Н. Курко, М.І. Леоненко, В.В. Мілінчука, Е.А. Нагаєва, М.І. Пашковського, В.П. Чернега та інших вчених з різних галузей науки.

Слід відзначити і праці іноземних вчених, зокрема М. Аббеля, Ф. Маркуса, Ж.О.В. Мюллера, А.С. Хонбі та інших.

Розслідування злочинів, вчинених іноземними громадянами та по відношенню до них, породжує певні ускладнення, тому що ця категорія кримінальних справ має ціле коло кримінально-процесуальних особливостей розслідування.

Зазначені вище процеси, сукупність даних та обставин висувають на перший план перед правоохоронними органами України нагальну потребу в теоретичній розробці концепції особливостей досудового провадження по кримінальним справам за участю іноземців.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційне дослідження виконано відповідно до пріоритетних напрямків наукових досліджень вищих навчальних закладів МВС України на період 2001-2005 років (Рішення Колегії МВС України від 12 грудня 2000 року № 9 КМ/1) і головними напрямками наукових досліджень Запорізького юридичного інституту МВС України на 2001-2005 рр.

Тема дисертації затверджена Вченою радою Запорізького юридичного інституту МВС України 31 січня 2003 р. (протокол № 1).

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ ДИССЕРТАЦИИ

Малахова, Татьяна Николаевна Совершенствование механизма экологизации производственной сферы экономики на основе повышения инвестиционной привлекательности: на примере Саратовской области
Зиньковская, Виктория Юрьевна Совершенствование механизмов обеспечения продовольственной безопасности в условиях кризиса
Искандаров Хофиз Хакимович СОВЕРШЕНСТВОВАНИЕ МОТИВАЦИОННОГО МЕХАНИЗМА КАДРОВОГО ОБЕСПЕЧЕНИЯ АГРАРНОГО СЕКТОРА ЭКОНОМИКИ (на материалах Республики Таджикистан)
Зудочкина Татьяна Александровна Совершенствование организационно-экономического механизма функционирования рынка зерна (на примере Саратовской области)
Валеева Сабира Валиулловна Совершенствование организационных форм управления инновационной активностью в сфере рекреации и туризма на региональном уровне