АДАПТАЦІЙНО-РЕАДАПТАЦІЙНІ ЗАКОНОМІРНОСТІ РОСТУ, БУДОВИ І ФОРМУВАННЯ КІСТОК СКЕЛЕТА ТВАРИН З ПЕВНИМ ТИПОМ ВЕГЕТАТИВНОЇ НЕРВОВОЇ СИСТЕМИ В УМОВАХ КЛІТИННОГО ЗНЕВОДНЕННЯ ОРГАНІЗМУ



Название:
АДАПТАЦІЙНО-РЕАДАПТАЦІЙНІ ЗАКОНОМІРНОСТІ РОСТУ, БУДОВИ І ФОРМУВАННЯ КІСТОК СКЕЛЕТА ТВАРИН З ПЕВНИМ ТИПОМ ВЕГЕТАТИВНОЇ НЕРВОВОЇ СИСТЕМИ В УМОВАХ КЛІТИННОГО ЗНЕВОДНЕННЯ ОРГАНІЗМУ
Альтернативное Название: Адаптационно-РЕАДАПТАЦИОННЫЕ ЗАКОНОМЕРНОСТИ РОСТА, УСТРОЙСТВА И ФОРМИРОВАНИЕ костей скелета ЖИВОТНЫХ с определенным типом вегетативной нервной системы в УСЛОВИЯХ КЛЕТОЧНОГО обезвоживанием организма
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

Матеріал та методи дослідження. Матеріали дисертаційної роботи пройшли експертизу комісії з біоетики Тернопільського державного медичного університет імені І.Я.Горбачевського і визнані такими, що відповідають вимогам норм біоетики (протокол № 13 від 18.04.2007 р.). Дослідження проведено на 138 білих безпородних лабораторних щурах-самцях, яким на початку експерименту було 2,2 місяці, масою 150-170 г. Дані тварини часто використовуються для наукових експериментів з подальшою екстраполяцією результатів на людину, оскільки мають подібні з нею константи водно-сольових показників (Махинько В.И., Никитин В.Н., 1977).


Щурів попередньо поділили на групи, що мали різний тип вихідного стану автономної нервової системи. Його визначали за методом Баевского Р.М., Кирилова О.І., Клецкіна С.З. (1984), провівши ранкову (з 9 до 11 години) кардіографію у ІІ стандартному відведенні в щурів у спеціально сконструйованих касетах після 5-хвилинної їх адаптації.


Таким чином, сформували три групи, кожну з яких поділили на дві підгрупи: К – контрольна (інтактна); Е – експериментальна. Отже, ми одержали такі групи тварин: 1-а – Кs та Еs групи – щурі з вираженим симпатотонічним типом автономної нервової системи (АНС); 2-а – Кn та Еn групи – щурі з урівноваженим типом АНС; 3-я – Кр та Ер група – щурі з парасимпатикотонічним типом АНС.


Контрольні тварини знаходилися у звичайних умовах віварію і утримувалися відповідно до "Загальних етичних принципів експериментів на тваринах".


 


Тварин експериментальних груп адаптували до клітинного зневоднення (І етап) методом згодовування пересоленої їжі та води протягом 2-х діб та звичайної дієти віварію протягом 3-ої доби. За 42-і доби щурі пройшли 14 подібних тренувальних циклів. Наступним етапом став важкий ступінь гіпертонічної гідратації, моделювання якого здійснили безперервним згодовуванням щурам пересоленої їжі та води протягом 30 діб. Перевівши тварин на звичайний харчовий режим віварію (ІІІ етап), вивчали реадаптаційні процеси в довгих кістках тварин через 7, 21 та 42 доби. Кожен етап завершувався вилученням з різних експериментальних групи по шість щурів. По 6 щурів з кожної контрольної групи вилучали на початку експерименту з метою виявлення особливостей морфології та хімічного складу плечових кісток тварин з різним типом АНС, а також паралельно з експериментальними для одержання порівняльних даних.

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины